image


Hastalıkla ilgili aşının birkaç güne Batman’a geleceğinibelirten Durmaz,"Hastalık çıkar çıkmaz hemen Tarım ve Orman Bakanlığımızaşı üretmeye başladı. SAT-2 ile yeni aşılar üretilmeye başlandı. Şu an seriüretime geçildi. Bir iki gün içerisinde sanırım ilimize de gelecek ve aşıçalışmaları devam edecek. Mevcut aşı çalışması ise zaten devam ediyordu. Şaphastalığına hayvanların yakalanmaması için Bakanlığımızca bir dizi tedbirleralındı. Bu kapsamda hem il içi hem de il dışı tüm sevkiyatlar durduruldu.Hayvan hareketleri durduruldu. Sadece mezbahane yolu açık. Kesime sevk edilenhayvanların kesimi serbest." dedi.

Nimetullah Durmaz

"ÇOK SAYIDA VAKA VAR"

Şap hastalığının hayvandan insana geçebilen bir hastalıkolduğuna dikkat çeken Durmaz, şunları söyledi: "Fakat dünyada örnekleriçok az. Fakat yine de zoonoz olduğu için önlemler alınması gerekiyor. Heminsanların hayvanlara dokunmaması hem de hayvan hareketliliğinin kısıtlanmasıgerekiyor. Hayvandan hayvana geçen çok sayıda vakalar var. Çok hızlı yayılıyor.Şapın olduğu köyden çıkan bir araba başka bir köye gittiği zaman arabalastiklerine yapışan virüs oradaki hayvanları da yakalıyor. Nezle gibi, havaylabile bulaşıyor. Şiddetli bir rüzgar geldiğinde köydeki hastalığı bir başka köyeveya ile götürebiliyor. Bunun tek çaresi de aşı."

"TEDAVİSİ YOK BU HASTALIĞIN"

Hastalığın önüne geçilememesi halinde çok ciddi sıkıntılarınortaya çıkabileceği uyarısında bulunan Durmaz, "Hayvancılığı telef edecek.Tedavisi yok bu hastalığın. Yakalandığı zaman sadece ilaçlarla hayvan direnciartırılarak tedavi edilmeye çalışılıyor ve birazda kendi kendine iyileşmeyoluyla uzun vadeli bir iyileşme sağlıyor. İyileşinceye kadar da bütün verimlerkaybediliyor. Bunun için acilen yeni aşılamanın yapılması gerekiyor."ifadelerini kullandı. İLKHA


0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *