Kendi işini kurarak dijital dünyada var olmak isteyen gençler, büyük platformların politikaları nedeniyle kârlılıklarını korumakta zorlanıyor.
“E-Ticareti Bırakmadık Ama Çok Zor”
Bu mücadeleyi en yakından deneyimleyenlerden biri de genç girişimci Ahmet Yasin Gültekin.
E-ticarette satış yapmaya devam ettiğini ancak şartların her geçen gün daha da ağırlaştığını belirten Gültekin, “Başlangıçta e-ticaret bize büyük bir fırsat gibi geldi ama zamanla şartlar değişti. Komisyon oranları yükseldi, reklam vermek zorunlu hale geldi ve kargo maliyetleri arttı. Devam ediyoruz ama artık eskisi kadar kolay değil.” dedi.
Zorluklara rağmen e-ticarette başarılı olmak isteyen girişimciler, farklı stratejiler geliştirmek zorunda. Gültekin, alternatif yöntemlerle ayakta kalmaya çalıştıklarını belirterek şunları söyledi,“Sadece platformlara bağlı kalmak artık yeterli değil. Sosyal medya, kendi web sitemiz ve farklı satış kanallarını da kullanıyoruz. Çünkü sadece büyük pazaryerlerine güvenmek bizi daha da zor bir duruma sokabilir.” dedi.
“Devlet Destek Vermeli”
Gültekin, “Genç girişimciler, e-ticarette ayakta kalabilmek için devletin ve ilgili kuruluşların destek vermesi gerekiyor. Özellikle küçük işletmelere özel düşük komisyon oranları, kargo maliyetlerinde indirimler ve dijital reklam desteği gibi teşviklerin sağlanması gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Gültekin, genç girişimciler için e-ticaretin hâlâ önemli bir fırsat olduğunu ancak desteklerin şart olduğunu vurgulayarak, “Devletin, yeni girişimciler için özel teşvikler sunması şart. Aksi halde birçok kişi bu işten çekilmek zorunda kalacak” dedi.
E-TİCARETTE GENÇ GİRİŞİMCİLERİN ÖNÜ AÇILMALI
E-ticaret, gençler için büyük bir fırsat sunmaya devam etse de, giderek artan maliyetler ve rekabet koşulları küçük girişimcilerin işini zorlaştırıyor. Gençlerin dijital ticarette başarılı olabilmesi için destek programlarına ve yeni düzenlemelere ihtiyaç duyuluyor.