Kurum, “Faizsiz, devlet güvenceli bu adımla herkesin başında bir çatısı, altında arabası ve bereketli bir dükkânı olmasını istiyoruz” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da gerçekleştirilen “Emlak Katılım Tasarruf Finansman Sistemi Lansman Programı”nda, tasarruf finansman alanında kamu eliyle başlatılan yeni modeli tanıttı. Emlak Katılım Bankası’nın iştiraki olarak kurulan Emlak Katılım Tasarruf Finansman A.Ş., vatandaşlara ev, iş yeri ve araç sahibi olmayı faizsiz ve devlet güvenceli bir yapıyla sunmayı amaçlıyor.
“Herkesin Başında Çatısı, Altında Arabası Olsun”
Programda konuşan Bakan Kurum, sistemin vatandaşların bütçesine uygun taksitlerle ev, araç ve iş yeri sahibi olmasını kolaylaştıracağını belirtti. “Ailelerin huzurla çocuklarını büyüteceği evlere, esnafın kira derdi olmadan iş yerlerine, vatandaşın hayalini kurduğu araca kavuşmasını istiyoruz” diyen Kurum, bu projeyi Cumhurbaşkanlığı liderliğinde uzun süredir yürütülen çalışmaların ürünü olarak nitelendirdi.
İki Farklı Model: Çekilişli ve Müşteri Bazlı
Bakan Kurum, sistemin işleyişine dair ayrıntıları da paylaştı. Katılımcılar, Emlak Katılım Tasarruf Finansman güvencesiyle birikim yapacak ve faizsiz finansman modeliyle istedikleri ev, araç veya iş yeri için taksitlerini belirleyebilecek.
- Çekiliş Sistemi: Noter huzurunda yapılacak düzenli çekilişlerle, belirlenen sıraya göre katılımcılara finansman desteği sağlanacak.
- Müşteri Bazlı Tasarruf Finansman Modeli: Çekiliş olmadan, peşinat veya taksit planı belirleyerek istenilen teslimat tarihine göre finansman kullanılabilecek.
Her iki modelde de belirli bir birikimin ardından kalan tutar şirket tarafından karşılanacak, vatandaşlar kullanıma başladıktan sonra taksit ödemelerini sürdürebilecek.
Sosyal Konut ve İmar Hakkı Düzenlemeleri
Kurum, devam eden sosyal konut projeleri ve kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Türkiye genelinde 1 milyon 704 bin sosyal konutun inşa edildiğini, 280 bin yeni konutun da kısa sürede tamamlanacağını belirtti. Ayrıca, Resmî Gazete’de yayımlanan düzenleme ile uzun süredir mağduriyet oluşturan alanlarda “İmar Hakkı Aktarımı”nın hayata geçirildiğini açıkladı.
“Kentsel Dönüşüme Katkı Sağlayacak”
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yeni sistemin kentsel dönüşüm ve şehircilik politikalarına destek sağlayacağını söyledi. Kavcıoğlu, Emlak Katılım’ın bu adımıyla tasarruf finansman sektörüne kamu perspektifinin eklendiğini vurguladı.
“Türkiye’nin Tasarruf Finansmanında Teminatı”
Emlak Katılım Genel Müdürü ve Emlak Katılım Tasarruf Finansman Yönetim Kurulu Başkanı Onur Gök ise kamu bankasının sektöre girmesinin önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Gök, “Faizsiz, güvenilir ve sürdürülebilir bir modelle vatandaşlarımızın yanında olacağız. Bu adım, Türkiye’nin tasarruf finansmanı alanında uzun vadeli yolculuğunun en sağlam teminatıdır” dedi.
Yeni sistemin, vatandaşların bütçelerine uygun taksitlerle hayallerine ulaşmalarını kolaylaştırması ve kentsel dönüşüm politikalarına ivme kazandırması bekleniyor.




