Dernek, bölgedeki engellilerin tekerlekli sandalye ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilmek amacıyla 2021 yılında kendi bünyesinde tamir atölyesi kurdu. Atölyede, tekerlekli sandalyelerin rutin bakımlarından, motor arızalarına kadar birçok farklı tamir işlemi gerçekleştiriliyor.
Tamir atölyesi ile ilçede ve çevre illerden gönderilen akülü ve normal tekerlekli sandalyelerin bakım ve tamiri, ücretsiz şekilde yapılıyor.
'Yaptığımız tamirlerden el emeği ücreti almıyoruz'
Engellilerin ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını ifade eden Ramazan Kaplan, 'Aslen Antalyalıyım, 4 yıl önce Cizre'ye geldim, burada evlendim. 3 yıl önce Baki Aydın ustamızla beraber bölgede engelli arkadaşlarımızın sandalyelerini tamir edecek bir yer olmadığı için tamirhane gibi bir yer açmaya karar verdik. Engelli arkadaşlarımız araçları bozulduğunda dışarı çıkamıyordu, mağdur oluyorlardı. Bu araçlarını İstanbul, Ankara ve uzak şehirlere gönderiyorlardı. Araçlarının tamiratı 15-20 günde ancak yapılıyordu. Bu süre zarfında arkadaşlarımız evlerinde mahsur kalıyorlardı. Cizre Engellileri Koruma ve Dayanışma Derneği çatısı altında atölye açtık. Bu atölyemizi açtıktan sonra şehrimiz haricinde çevre il ve ilçelerden gönderilen engelli sandalyelerin tamirini yapmaya başladık. Yaptığımız tamirlerden el emeği ücreti almıyoruz. Sadece eğer parça değişecekse onun ücretini alıyoruz. Bu şekilde hem kısa zamanda tamirat yapıyoruz hem de engelli arkadaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz.' dedi.
'Bozulan sandalyemi kendim yapmaya karar verdim'
Bölgede tamirci bulamadığı için tekerlekli sandalyesini kendisi tamir ederek usta olduğunu ifade eden Baki Aydın, 'Bir gün dışarı çıkarken tekerlekli sandalyem bozuldu. Sandalyem bozulduğu için evden çıkamadım, yakınlarda da bunun tamirini yapacak bir yer bulamadım. Son çare olarak kendim bozulan sandalyemi yapmaya karar verdim. Artık kendim sandalyemi yapmaya başladım. Ramazan arkadaşıma durumu anlattıktan sonra atölye açma kararı aldık. Atölyemizi açtıktan sonra Cizre, Silopi, Şırnak ve çevre illerden gelen araçların tamirini yapmaya başladık. Atölyemizde sadece malzeme parası alıyoruz, el emeğini almıyoruz. Amacımız engelli kardeşlerimiz bozulan araçları ile mağdur olmasın, rahat dışarı çıksınlar diye çalışıyoruz. Şükürler olsun atölyemizi açtık. Sokakta kalan, uzakta olan arkadaşlarımızın yardımına dahi gidiyoruz.' diye konuştu.
'Tamir süresi aylarca sürdüğü için engelli arkadaşlarımız mağdur oluyorlardı'
Bölgede engelli araçların tamirinin yapıldığı bir yerin olmamasını büyük bir sorun olarak gördüklerini ifade eden Dernek Başkanı Gülizar Kaplan, ' Derneğimiz 2017 tarihinden beri faaliyet yürütmektedir. Amacımız engellileri topluma kazandırmak, hayatlarını kolaylaştırmak. Onların da güzel bir yaşan sürdürebilmeleri için elimizden geleni yapıyoruz. Bölgemizde engellilerin bir sürü sorunu var bunlardan bir tanesi de en önemli sorun olarak gördüğümüz akülü sandalye tamirinin yapıldığı bir yerin olmamasıdır. Arkadaşlarımız sandalyeleri bozulunca Ankara, İstanbul, Konya gibi yerlere gönderiyorlardı. Kargo ücreti ve uzun süren tamiratlar maddi ve manevi zorluk yaşanıyordu. Bazen tamir süresi ayları aldığı için engelli arkadaşlarımız mağdur oluyorlardı. Baki Aydın arkadaşımız engelli olmadan önce elektronik işlerle uğraştığı için işlerden anlıyordu. Bir ara kendi tekerlekli sandalyesi bozulduğunda kendisi tamir ettikten sonra dernekte ustamız oldu. Akülü sandalye tamiratlarını Baki usta ile Ramazan usta yapıyor. Tamiratımızda parçaların parasını tek alıyorlar, el emeği ücretini almıyorlar. Burada yapılan tamirat ve bakımlarda tamamıyla gönüllü olarak çalışıyorlar. ' dedi.