Kendisi de İdilli olan Mehmet Emin Özmen'in kaleminde çıkan eserde, 1990'lı yıllardan 2000'li yıllara kadar bölgede yapılan İslami çalışmalar ve bu çalışmaların engellenmesi için bin bir türü yola başvuran PKK'nın Müslümanlara yönelik şiddetve baskıları anlatılıyor.

1970'li yıllarda münferit olarak başlayan İslami çalışmalar, 1990'lı yıllarda daha da organizeli bir şekilde yürütülmeye başlandı.

Yapılan çalışmalar, İslami hassasiyeti olan bölge halkı tarafından ciddi teveccüh ile karşılandı ve kısa sürede hem ilçede hem de birçok köyde yeniden bir İslami diriliş başladı.

Bölgede varlığını sürdüren ancak kendisinden başka hiçbir yapıya tahammül gösteremeyen PKK, daha önce kendi düşüncesine yakın olan sol örgütleri şiddet ve baskıyla sindirip yok etmiş, adeta tek başına hüküm sürmeye ve 'sadece benim istediğim olur' demeye başlamıştı.

Yapılan İslami davet ve irşat çalışmalarıyla yeni bir uyanışın yaşanmasını ve bölge üzerinde yaptığı hesapların bozulmaya başlamasıyla İslami çalışma yapan kişilere yönelik tehdit ve şantajlara başlayan PKK, yaptığı tehditlerin Müslümanlara geri adım attıramadığını görünce bu kez adam dövmeye, yaralamaya, hatta öldürmeye başladı.

Tarihi hamam yandı Tarihi hamam yandı

Bölgede yaşanan PKK baskısının ve Müslümanların direnişinin anlatıldığı eserde, kişilerin gerçek isimlerine yer verilmeden yaşanan olaylar anlatılıyor. Kitap, okuyucularını zamanda yolculuğa çıkararak bölge özelinde yaşananları anlaşılır bir dille açıklıyor.

Kitabın önsözünde, "Tarihin belirli dönemlerinde baskı, dayatma ve zulümlere maruz kalıp ön plana çıkan ve tarih sayfalarında belirgin şekilde yer alan mekânlar vardır. Mekke, Kerbela, Kurtuba, Gırnata ve Srebrenitsa zulmün ağır yüzüyle karşılaşan mekânlardan birkaçıdır. 1990’lı yıllarda PKK'nın zulmüne maruz kalan İdil, bu yerler gibi iliklerine kadar mazlumiyetin yaşayan bir ilçe olarak öne çıkmıştır. Birçok yerde olduğu gibi PKK'nın İdil'de de büyük bir baskı mekanizması kurarak, halka boyun eğdirme çabalarına karşı, teslim olmak istemeyen İslami bir camianın öne çıkması, PKK ile Hizbullah’ın karşı karşıya gelmesine neden oldu." ifadeleri yer alıyor.

Kitabı yazma nedenini açıklayan yazar Mehmet Emin Özmen, "1990'lı ve 2000'li yıllarda İslami hizmet içerisinde İdil'de yaşanmışlıklarımız vardı. O gün nasıl ki gençlerimize derslerde Peygamber Efendimizin hayatını anlatıp, arkadaşlarının çektiği çileleri anlattıysak aynı şekilde İdil'de yaşananların da Peygamberimizin döneminde yaşananlara benzerlik arz ettiğini görüyorduk. Bu nedenle gençlerin yaşananları öğrenmesi ve buna göre bir yol çizmesi adına böyle bir kitap yazma fikri oluştu." dedi.


Kaynak: (İLKHA)