Yöre halkı tarafından özenle toplanan yayla muzu (rıbês), kenger, şeledemmo, zuzubak, gulik ve şebısk gibi doğal bitkiler, hem sofraları zenginleştiriyor hem de birçok aile için önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor.
Köylülerin zorlu doğa şartlarında topladığı doğal ürünleri pazarda satarak aile bütçelerine katkı sağladığını belirten Bayram Çelik isimli vatandaş, “Sason’da baharla birlikte kendiliğinden yetişen bu bitkiler birçok köylümüzün geçim kaynağı oluyor. Özellikle şeker ve tansiyon hastalıklarına iyi geldiği bilinen kenger, yöre halkı tarafından haşlanarak, kavrularak ya da yumurtayla pişirilerek tüketiliyor. Bu gördüğünüz ayrana tat vermek için ya da peynir yapımında kullanılan ve kilosuna binlerce liradan fazla değer biçilen zuzubak otu çok kıymetlidir. Çeşitli yemeklerde kullanılan şeledemmo, gulik ve şebısk gibi otlar da bin bir emekle toplanarak alıcılarını bekliyor.” ifadelerini kullandı.
Dağların Şifası Sofralara Taşınıyor
Sason'un yüksek kesimlerinden zahmetli bir süreçle toplanan bu doğal otlar, tazelikleriyle semt pazarlarında alıcılarını bekliyor. Vatandaşlar, bu doğal ve sağlıklı ürünlere yoğun ilgi gösteriyor. Özellikle yöre halkı tarafından geleneksel olarak tüketilen bu otların, sağlık açısından da birçok faydası olduğu biliniyor.

Kenger: Şeker ve Tansiyon Hastalarına Doğal Destek
Pazarda en çok rağbet gören otlardan biri de kenger. Şeker ve tansiyon hastalıklarına iyi geldiği bilinen kenger, Batman mutfağında önemli bir yere sahip. Vatandaşlar, bu şifalı otu haşlayarak, kavurarak ya da yumurtayla birlikte pişirerek tüketiyor. Kengerin kendine has lezzeti ve sağlık faydaları, onu pazarlarda aranan bir ürün haline getiriyor.
Zuzubak: Ayranın ve Peynirin Vazgeçilmezi, Altın Değerinde
Bir diğer dikkat çeken ot ise zuzubak. Özellikle ayranı tatlandırmak ve peynir yapımında kullanılan zuzubak otu, kilosunun bin liradan fazla bir fiyata alıcı buluyor. Yüksek değeri ve eşsiz aromasıyla vatandaşlar tarafından adeta kapışılan zuzubak, yöre ekonomisine de önemli bir katkı sağlıyor.

Şeledemmo, Gulik ve Şebısk: Bin Bir Emekle Sofralara Lezzet Katıyor
Çeşitli yöresel yemeklerde kullanılan şeledemmo, gulik ve şebısk gibi diğer doğal otlar da Sasonlu kadınların ve erkeklerin bin bir emekle dağlardan toplamasıyla pazarlardaki yerini alıyor. Bu otlar, hem yemeklere farklı bir lezzet katıyor hem de doğal ve sağlıklı beslenmeye önem veren vatandaşlar tarafından tercih ediliyor.
Doğal Otlar Geçim Kaynağı Oluyor
Sason'un bereketli topraklarında kendiliğinden yetişen bu doğal otlar, sadece sofraları süslemekle kalmıyor, aynı zamanda birçok aile için önemli bir geçim kaynağı oluşturuyor. Dağlardan toplanan otların pazarlarda satılması, özellikle kırsal kesimde yaşayan vatandaşlara ekonomik anlamda destek sağlıyor. Baharın bu doğal hediyeleri, Sason ekonomisine canlılık katıyor.
Sason pazarlarında baharın bereketiyle tezgahlarda yerini alan bu doğal otlar, hem lezzet arayanların hem de sağlığına önem verenlerin ilgisini çekiyor. Yöre halkının geleneksel bilgisi ve emeğiyle toplanan bu şifalı bitkiler, Sason'un doğal zenginliğini bir kez daha gözler önüne seriyor.




