Dünyanın en stratejik ve en kritik noktalarından birinde bulunan Anadolu yarımadası, tarih boyunca dünyanın en çok ilgi çeken coğrafyası olmuştur. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmanın yanı sıra, birçok medeniyetin geçiş köprüsü de olmuştur. Denilebilir ki; dünyada Anadolu medeniyetlerinden etkilenmeyen medeniyet ve kültür havzaları yoktur ve yine Anadolu medeniyetlerini etkilemeyen medeniyet ve kültür havzaları da yoktur.

Diyarbakır, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan tarihi ve kültürel açıdan zengin bir şehirdir. Bölgede doğal ve kültürel varlıklar açısından birçok önemli nokta bulunmaktadır.

Her yıl yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Diyarbakır, tarihi yapılarıyla da ön plana çıkmaktadır. Yabancı turistlerin uğrak noktaları arasında yer alan Diyarbakır, yüzölçümü açısından da oldukça geniş bir bölgeyi kapsamaktadır. Yaz aylarında sıklıkla tercih edilen şehrin yüzlerce yıllık geçmişe dayanan tarihi yapılara ev sahipliği yaptığı görülmektedir.

DİYARBAKIR VE ÇEVRESİNDEKİ BAZI DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLAR

Doğal Varlıklar:

Dicle Nehri

Diyarbakır'ın merkezinden geçen Dicle Nehri, bölgenin en önemli su kaynaklarından biridir. Nehir kıyısında yürüyüş yapmak ve manzaranın tadını çıkarmak için harika bir yerdir.

Hevsel Bahçeleri

Dicle Nehri'nin kıyısında yer alan bu bahçeler, tarihi sulama sistemiyle düzenlenmiş tarım alanlarıdır. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır.

Diyarbakır Surları

Dünyanın en uzun ikinci surları olarak bilinen Diyarbakır Surları, yaklaşık 5 kilometrelik bir uzunluğa sahiptir.

Yüzlerce yıllık geçmişiyle ön plana çıkmayı başaran Diyarbakır surlarının oldukça güçlü bir yapıya sahip olduğu bilinmektedir. Yabancı turistlerin ilgisini çeken surlar her yıl on binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Kültürel Varlıklar:
Ulu Cami

639 yılında yapılan Ulu Cami, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biridir ve Diyarbakır'ın en önemli dini yapılarından biridir.

Ulu Camii, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Yabancı turistlerin de ilgisini çeken Ulu Camii’ye özel araçla ulaşım sağlamanız mümkündür.

Mimari yapısıyla dikkat çeken Ulu Camii’nin yaklaşık 500 metrekare alanı kapsadığı bilinmektedir. Yılın her günü ziyarete açık olan caminin herhangi bir giriş kısıtlaması söz konusu değildir.

Hasan Paşa Hanı

Osmanlı dönemine ait bu han, güzel bir mimariye sahiptir ve günümüzde ticari faaliyetler için kullanılmaktadır. Diyarbakır’a özgü onlarca çeşit kahvaltılığın ziyaretçilere sunulan handa, 10’dan fazla kahvaltı işletmesi bulunmaktadır.

Sokullu Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilen Hasan Paşa Hanı, her yıl on binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Özel araçlarla veya otobüslerle ulaşım sağlayabileceğiniz hanın şehir merkezinden 25 kilometre uzaklıkta yer aldığı bilinmektedir.

Yaklaşık 1 kilometrekare genişliğe sahip olan Hasan Paşa Hanı, pek çok mekâna sahiptir. Medrese, cami ve kütüphane gibi çeşitli mekanların yer aldığı handa saatlerce vakit geçirmenize olanak sağlanmaktadır.

Yılın her günü ziyarete açık olduğu belirtilen Hasan Paşa Hanı’nın sabah 09:00 ile akşam 18:30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Cahit Sıtkı Tarancı Evi

Ünlü Türk şair Cahit Sıtkı Tarancı'nın doğduğu ev, şu anda müze olarak ziyaretçilere açıktır.

Hz. Süleyman Camii

Diyarbakır'ın tarihi camilerinden biridir ve Artuklu dönemine aittir.

Behram Paşa Camii

Mimar Sinan’ın eserlerinden biri olan cami, Mimar Sinan’ın en görkemli eserleri arasında gösteriliyor. Behram Paşa Camii, İznik çinileri ile de beğeni topluyor.

Le ilahe ille ente sübhaneke inni küntü minezzalimin Le ilahe ille ente sübhaneke inni küntü minezzalimin
Dört Ayaklı Minare

Hz. Süleyman Camii'nin minaresi, dört ayağı üzerine inşa edilmiş ve eşsiz bir mimari yapıya sahiptir.

Şeyhandede Şelalesi

Güneydoğu’nun saklı cennetlerinden biri Şeyhandede Şelalesi, Diyarbakır’da gezilecek yerler arasına kesinlikle dahil edilmeli. Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde bulunan bu doğa harikası, doğa ile baş başa kalmak isteyenlerin gözdesi olma özelliğini taşıyor. Doğa yürüyüşü keyfini yeniden yaşamak isterseniz Türkiye’de doğa yürüyüşü yapılacak sayılı yerlerden biri olarak Şeyhandede Şelalesi’ni sayabilirsiniz.

Birkleyn Mağaraları

Hem doğal bir güzellik hem de tarihi öneme sahip. Doğu seferi sırasında Büyük İskender’in ordularını Birkleyn Mağaraları’nda konaklattığı söylenmektedir. Mağaralar Diyarbakır ve Bingöl arasında uzanır, en uzunu 900 metredir. İkinci mağara ise Asur kral kabartmalarını ve yazıtlarını merak edenleri şaşırtacak özelliklere sahiptir.

Cemil Paşa Konağı Kent Müzesi

Sivil mimarinin en beğenilen örneklerinden olma niteliği taşıyan Cemil Paşa Konağı Kent Müzesi, Suriçi’nde bulunuyor. Osmanlı döneminden günümüze dek varlığını sürdüren konak, Diyarbakır kültürüne dair birçok unsuru gözler önüne seriyor.

Kervansaraylar

Şehrin çeşitli bölgelerinde günümüze kadar varlığını sürdürmüş olan Kervansaraylar, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Özel araçlarla veya otobüslerle rahatça ulaşım sağlayabileceğiniz kervansarayların birçoğunun Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edildiği bilinmektedir.

Yabancı turistler tarafından da dikkat çeken yapının mimarisi de sıklıkla konuşulmaktadır. Genellikle ticaret yolları üzerinde yer alan kervansarayların restorasyon çalışmalarıyla günümüze kadar ulaştığı bilinmektedir.

Sülüklü Han

Şehir merkezinden 7 kilometre uzaklıkta yer alan Sülüklü Han, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Otobüse veya özel araçlarla ulaşım sağlayabileceğiniz tarihi yapının yüzlerce yıllık geçmişiyle ön plana çıktığı bilinmektedir.

Asur Kalesi

Şehir merkezinin 15 kilometre uzaklıkta yer alan Asur Kalesi her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Özel araçlarla ziyaret edebileceğiniz Asur Kalesi’nin mimari yapısı da ilgi çekmektedir.

Yabancı turistlerin beğenisini kazanan Asur Kalesi, yaklaşık 25 metre yüksekliğe sahiptir.

Meryem Ana Kilisesi

Diyarbakır şehir merkezinden 10 kilometre uzaklıkta yer alan Meryem Ana Kilisesi, yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği yerler arasında bulunmaktadır. Özel araç veya otobüsler yardımıyla ulaşım sağlayabileceğiniz kilisenin yılın her günü ziyarete açık olduğu görülmektedir.

Yüzlerce yıl önce inşa edilmiş olan kilise restorasyon çalışmalarıyla günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.

Çayönü Buluntuları

İlk yerleşim yerleri arasında bulunan Çayönü, tarihi ve turistik yapılar açısından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Her yıl on binlerce kişinin ziyaretine uğrayan Çayönü buluntularına özel araçla veya otobüsler yardımıyla yaklaşık 20 dakika içerisinde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Günümüzde de arkeolojik çalışmaların sürdürüldüğü Çayönü’nde günübirlik ziyaret gerçekleştirmeniz mümkündür. Herhangi bir giriş kısıtlamasının bulunmadığı bölgeyi, yılın her günü ziyaret edebilirsiniz.

On Gözlü Köprü

Şehir merkezinden 15 kilometre uzaklıkta yer alan On Gözlü Köprüye özel araç veya otobüsler yardımıyla ulaşım sağlamanız mümkündür. Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği tarihi yapılar arasında bulunan On Gözlü Köprü, mimari yapısıyla da dikkat çekmektedir.

Yılın her günü ziyarete açık olduğu belirtilen tarihi yapının herhangi bir giriş kısıtlaması uygulaması bulunmamaktadır. Yüzlerce yıl önce inşa edilmiş olan yapı restorasyon çalışmalarıyla günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.

Bu listede sadece Diyarbakır ve yakın çevresindeki bazı doğal ve kültürel varlıklar sıralanmıştır. Şehir, zengin tarihi ve kültürel mirasıyla daha birçok keşif fırsatı sunmaktadır.

Editör: Editör