Tarık Rahman, Bangladeş Halk Cumhuriyeti'nin 11. Başbakanı olarak yemin etti. Ardından 25 kişi bakan, 24 kişi ise devlet bakanı olarak yemin etti.
Ulusal Parlamento'nun Güney Meydanı'nda gerçekleşen emin törenini Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin yönetti.
Yemin törenine geçici hükümetin baş danışmanı Profesör Muhammed Yunus ve diğer danışmanlar katıldı.
Kabine Sekreteri Nasimul Gani tarafından gerçekleştirilen törende Kur'an-ı Kerim tilaveti edildi.
Tarık Rahman kimdir?
Seçimlerden sadece bir ay önce annesinin ölümünden sonra Bangladeş Milliyetçi Partisi'nin (BNP) başkanlığını devraldı. Tarık Rahman, bu sürece gelene kadar gözaltı, hapis, sürgün hayatı yaşadı.
Tarık Rahman, 2007 yılında Bangladeş'teki askeri destekli geçici hükümet döneminde yolsuzluk suçlamalarıyla tutuklandı. 18 ay hapis yattıktan sonra Eylül 2008'de serbest bırakıldı ve ailesiyle birlikte Londra'ya taşındı.
Yaklaşık 17 yıl sonra 25 Aralık'ta Dakka'ya döndü.
Bangladeş'in ilk askeri lideri ve eski Cumhurbaşkanı Ziyaur Rahman ile eski Başbakan Halida Ziya'nın en büyük oğludur. Partiye ait internet sitesine göre 20 Kasım 1965'te doğmuştur. Ancak seçim beyannamesinde doğum tarihinin 20 Kasım 1968 olduğu belirtiliyor.
Partisinin internet sitesine göre, ilköğretimini Dakka'daki BAF Şahin Koleji'nde tamamladığı ve ardından 1980'lerde Dakka Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'ne kaydolduğu belirtiliyor. Ancak, orada eğitimini tamamlayıp tamamlamadığına dair herhangi bir bilgi mevcut değil.
Tarık Rahman'ın bu kez Seçim Komisyonuna sunduğu yeminli ifadede, eğitim niteliği 'Lise mezunu' olarak belirtilmiş.
BNP'nin verdiği bilgilere göre, Ziyaur Rahman'ın ailesi de Kurtuluş Savaşı sırasında diğer birçok askeri subayın aileleriyle birlikte hapse atılmıştı. O dönemde iki oğlu Tarıl Rahman ve müteveffa Arafat Rahman da hapse girmişti.
Ayrıca, askeri yönetici Hüseyin Muhammed Erşad'a karşı harekete katıldığı ve 1988'de Bogra Bölgesi BNP'sinin Gabtoli Upazila biriminin üyesi olarak resmen BNP'de aktif hale geldiği de bilinmektedir.
Ancak bazı parti liderleri, Tarık Rahman'ın parti siyasetiyle resmi yolculuğunun 1991 parlamento seçimleriyle başladığını ve o dönemde Halida Ziya'nın kazandığı beş seçim bölgesinin işleriyle ilgilendiğini belirtmişlerdir. (İLKHA)





