Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan caminin Akkoyunlu Pir Ali Bey tarafından 1401 yılında yapıldığı ifade ediliyor. Cami, daha önce 1734, 1767, 1960, 2006 ve en son 2017 yılında restore edildi.

"Bu sene restorasyona girecektir"

Tarihi cami hakkında konuşan camii müezzini Taner Korkmaz, "Balaban Bey Camii'nde bir senedir müezzinlik yapıyorum. Doğma büyüme buralıyım. Burası 1402 yılında Akkoyunlar zamanında yapılmış. Selçuklu mimarisini andırıyor. Üstteki tahtaları çatıya askılı bir şekilde yapılmış. Bu kırmızı lale gibi görünen şeyler aslında semazendir. Herhalde bildiğim kadarıyla Türkiye'de ilktir. Yani ilk sadece bu camide var. 1960 yıllarına kadar kapalı kalmış. Sonradan tekrar açılmış. Birkaç kere depremlerden dolayı yıkılıp tekrar aslına uygun şekilde yapılmıştır. Bu sene restorasyona girecektir. Çünkü minaresi 6 Şubat'taki depremde hasar gördü. Müteahhitler gelip baktılar, yeniden yapılmasına karar verildi." diye konuştu.

Bir elin nesi var iki elin sesi var deyiminin anlamı Bir elin nesi var iki elin sesi var deyiminin anlamı

Korkmaz, "Gezmeye gelenler tabii ki ilk bu camiye uğrarlar. Çünkü burası çok tarihi bir camidir. Önde de bir tane mezarı var. O mezarın kime ait olduğu ile ilgili net bilgi olmamasına rağmen Yusuf Harputi'nin oğlu olduğu söyleniyor. Şeyhlerden Yusuf Harputi. Ki bayağı eski bir tarihe sahip. 1518'li yıllarda Osmanlı ilk defa burayı aldığı zaman bir sayım yapılıyor. Yüzde 50 Ermeni, yüzde 50 de Müslüman çıkıyor. İşte burası Müslüman mahallesi olarak geçiyor. Yukarı tarafta da Kerek Mahallesi var. Orası da Ermeni mahallesi olarak geçiyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Editör: Editör