Bakara Sûresi, ismini 67 -73. Ayetleri arasında "bakara" (sığır) kelimesinden alır. Kur'an-ı Kerimin Mushaf (kitap) sıralamasına göre ikinci sırada yer alan Bakara Suresi, aynı zamanda Kur’an-ı Kerim’deki en uzun suredir. Toplam 286 ayetten oluşan Bakara Sûresi Medine'de inmiştir. Sûre, İslâm hukukunun ana konularıyla ilgili pek çok hüküm içermektedir.
Sûrenin ilk âyetlerinin hicretten sonra Medine’de ilk nâzil olan âyetler olduğu kabul edilir. Bununla beraber bütün Kur’ân-ı Kerîm’in en son nâzil olduğu rivayet edilen “vetteķū yevmen = واتّقوا يوماً” âyeti de yine bu sûrededir (281. âyet). Buna göre hicretten sonra inmeye başlayan sûrenin nüzulü, dokuz - on yıl sürmüş ve bütün Medine devri boyunca devam etmiştir.
BAKARA SURESİNİN İLK 5 AYETİ
Bakara Suresinin ilk 5 ayetinin Arapçası
Bakara Suresinin ilk 5 ayetinin Arapça okunuşu
Bismillahirrahmânirrahîm.
﴾1﴿ Elif. Lâm. Mîm.
﴾2﴿ Zâlikel kitâbu lâ reybe fîh(fîhi), huden lil muttekîn(muttekîne).
﴾3﴿ Ellezîne yu’minûne bil gaybi ve yukîmûnes salâte ve mimmâ razaknâhum yunfikûn(yunfikûne).
﴾4﴿ Vellezîne yu’minûne bi mâ unzile ileyke ve mâ unzile min kablik(kablike) ve bil âhireti hum yûkınûn(yûkınûne).
﴾5﴿ Ulâike alâ huden min rabbihim ve ulâike humul muflihûn(muflihûne).
Bakara Suresinin ilk 5 ayetinin meali
Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla
﴾1﴿ Elif Lâm Mîm.
(Kur'an-ı Kerim'de yirmi dokuz sûrenin başında yer alan bu gibi harflere "Hurûf-i mukattaa" veya "Mukatta'ât" (Arap alfabesindeki adlarıyla, tek tek okunan harfler) denir. Anlamlarını kesin olarak bilmediğimiz bu harfler üzerinde tefsir bilginleri çeşitli görüşler belirtmişlerdir. Bunlar arasında, bu harflerin; başında bulunduğu sûrenin adı, ya da Allah Teâlâ ile Hz. Peygamber (sav) arasında birer şifre olduğu görüşleri ağırlık kazanmıştır.)
﴾2﴿ Bu, kendisinde şüphe olmayan kitaptır. Allah'a karşı gelmekten sakınanlar için yol göstericidir.
﴾3﴿ Onlar gaybe inanırlar, namazı dosdoğru kılarlar, kendilerine rızık olarak verdiğimizden de Allah yolunda harcarlar.
(Gayb, sözlükte görme duyusuyla algılanamayan şey demektir. Kelime (gayb), "duyuların kapsamına girmeyen gizli her şey" anlamında kullanılır. Bir şeyin "gayb" oluşu, Allah'a göre değil insanlara göredir. Zira Allah'ın ilminin dışında kalan hiçbir şey yoktur. Allah'a, meleklere, ahiret gününe, cennet ve cehenneme, kadere inanmak "gaybe iman" konuları arasındadır.)
﴾4﴿ Onlar sana indirilene de, senden önce indirilenlere de inanırlar. Ahirete de kesin olarak inanırlar.
﴾5﴿ İşte onlar Rab'lerinden (gelen) bir doğru yol üzeredirler ve kurtuluşa erenler de işte onlardır.
Bakara Suresi ilk 5 ayetinin fazileti
Ø Bir evde düzenli olarak ve sesli bir şekilde Bakara Suresi’nin okunmasının o evde aile saadetini ve ev huzurunu arttırdığı birçok insanın tecrübesiyle anlatılır. Evde düzenli Kur’an-ı Kerim okumak; bereket ve huzur vesilesidir.
Ø Özellikle evde Bakara Suresi’ni okumanın bereket getireceği, terk etmenin ise huzursuzluk ve pişmanlık sebebi olacağı rivayet edilir.
Ø Zenginlik ve mal mülk sahibi olmak niyetiyle Bakara suresi ilk 5 ayeti günlük 21 defa okunması tavsiye edilir. Vakit namazları sonrasında da 7 şer defa okunabilir.
Ø Bakara Suresinin İlk 5 ayetini okumaya devam etmek zihin açıklığına vesiledir.
Ø Peygamber Efendimiz (SAV)’in fazileti ve önemi bakımından bizlere tavsiye ettiği önemli surelerden olan Bakara Suresi için Ebu Hureyre’den (ra) rivayet edilenlere göre; “Rasulullah (s.a.v): ‘Evlerinizi kabirlere çevirmeyiniz! Muhakkak şeytan, içinde Bakara Suresi okunan evden kaçar!’ buyurdu.” (Müslim, Tirmizi)
Ø “İki parlak sureyi, Bakara ile Âli İmrân surelerini okuyun. Çünkü bunlar kıyamet gününde iki gölgelik yahut iki kuş bölüğü gibi gelir, okuyucularını mahşerin sıcağından korurlar, onları müdafaa ederler. Bakara suresini okuyun. Ona sahip olmak bereket, onu terketmek pişmanlıktır. Sihirbazlar onu elde etmeğe güç yetiremezler.” (Suyutî, Camiu’s-Sağîr; Müslim, 1/553, hadis no: 804).
“ELİF LAM MİM” NEDİR, NE ANLAMA GELİR?
--