Doğal gaz sonrası satışların durma noktasına geldiğini söyleyen Feraç Güre, “Bu iş beni artık geçindirmiyor” sözleriyle çaresizliğini dile getiriyor. Diyarbakır’dan soba getirip mahallede satış yapan 80 yaşındaki Feraç Güre, doğal gazın yaygınlaşmasıyla işlerinin neredeyse bittiğini söylüyor. “Bir ömürlük emeğim gözümün önünde eriyor.” diyerek durumu özetliyor.

20 Yıllık Soba Ustası, Doğal Gazla Mücadele Ediyor
Aydınlıkevler Mahallesi’nde soba ve kova imalatı yapan 80 yaşındaki Feraç Güre, 20 yıldır bu işin başında. Bu işe başlamadan önce marangozluk yapan ve kapı–pencere üretimiyle geçimini sağlayan Güre, doğal gazın mahallelere gelmesiyle işlerinin ciddi biçimde düştüğünü söylüyor.
“Eskiden her kış yüzlerce soba satardık. Şimdi çoğu ev doğal gaza geçti. Sobaları getiriyorum, ama bazen bir tane bile satılmıyor.” dedi.

“Bir Kamyon Soba Artık 400–500 Bin Lira… Getirmeye Gücüm Yetmiyor”
Güre, geçmişte Bursa’dan kamyonlar dolusu soba getirdiğini hatırlatarak fiyat artışlarının kendisini tamamen zorladığını ifade etti: “20–25 yıl önce bir kamyon sobayı 60–70 bin liraya getiriyordum. Şimdi 400–500 bin lira. Nasıl getireyim? Burada satamıyorum, elimde kalır. Hem param hem emeğim biter.”
Bu nedenle artık sobaları Diyarbakır’dan sınırlı sayıda getirdiğini belirten Güre, yüksek maliyetlerin ve azalan talebin kendisini çıkmaza soktuğunu söyledi.

Odun Sobası 1000 TL, Kova 150–350 TL Arasında
Sattığı ürünlerin fiyatları hakkında da bilgi veren Güre, odun sobalarının 1000 TL’den başladığını, kovaların ise kalınlığına göre 150 TL ile 350 TL arasında değiştiğini ifade etti.
Güre, “Köyde soba kullananlar geliyor ama onlar da çok pazarlık yapıyor. 1000 TL’lik sobaya 700 TL teklif eden bile oluyor. Ben ne kazanayım?” diyerek yaşadığı sıkıntıyı anlattı.
“Bir Ömür Verdim, Şimdi İşlerim Bitti”

Sözlerinin sonunda emeklerinin boşa gitmesinden korktuğunu belirten 80 yaşındaki usta, “Ömrümü bu işe verdim ama artık neredeyse hiç kazanmıyorum. Sobalar elimde kalıyor, emeklerim de boşa gidiyor.” ifadelerini kullandı.





