Akaryakıt ve araç parçalarının fiyatının çok yükseldiğine dikkat çeken ilimizdeki minibüsçüler, fiyat artışın bile dertlerine çare olmadığını, zararına çalıştıklarını belirttiler. Batman’da şehir içi yolcu taşınan minibüslerde sivil yolcu ücreti 50 kuruş zamla 3 lira, 2 lira 25 kuruş olan öğrenci ücreti ise 2 buçuk lira oldu. Yolcu ücretindeki artış hakkında konuşan minibüs sürücüleri, akaryakıta yapılan zamların işlerini büyük oranda etkilediğini söyledi.Yolcu ücretini artırmalarına rağmen halen daha zararına çalıştıklarını belirten minibüsçüler, giderlerindeki artış ile gelirlerinin birbirini karşılamadığını vurguladı.Geçimlerini sağlamakta zorlandıklarını dile getiren minibüsçüler, başta akaryakıt olmak üzere giderlerinin artması halinde kontak kapatmak zorunda kalacaklarını kaydetti.Akaryakıt ve araç parçalarının fiyatının çok yükseldiğine dikkat çeken minibüs sahiplerinden Salih Sevga, akaryakıt ve giderlerinin bu kadar yüksek olmadığı için geçen sene işlerinin iyi olduğunu anımsattı.

“MAZOT DÜŞERSE YOLCU ÜCRETİNİ 2 LİRAYA İNDİRİRİZ”

Şu anda ise şehir içi minibüsçülerinin zararına çalıştığına işaret eden Sevga, “Çünkü bir litre mazotun fiyatı 16 lirayı bulmuş durumda. Bir sene önce bin lira olan araç parçasını şu anda 6 bin liraya alıyoruz. Lastiğin çifti geçen sene bin lirayken şu anda 2 bin 500 lira olmuş. Artan maliyetlerden dolayı çalışamayacak duruma geldik. 15 gün önce yolcu ücretini artırdık ve öğrenciden 2 buçuk lira, sivilden ise 3 lira alıyoruz. Yalnız akaryakıt ve giderlerin yüksek olmasından dolayı yine bizi kurtarmıyor. Mazot ücreti bir sene önceki gibi düşerse yolcu ücretini 2 liraya indiririz. Yalnız artışlar böyle gider ve durumlar düzelmezse kontak kapatmak zorunda kalacağız.” dedi.

“GİDERLERDEN DOLAYI GEÇİMİMİZİ ZOR SAĞLIYORUZ”

Kendilerinin de yolcu ücretlerinin artışına karşı olduklarını belirten minibüs sürücüsü Veysi Demir ise şunları söyledi: “Artan maliyetlerden dolayı zararına çalışıyoruz. Biz de artan yolcu ücretlerinden şikâyetçiyiz. Biz de yolcu ücretlerinin zamlanmasına karşıyız ama mazotu 16 liraya alınca zor durumda kalıyoruz. Giderlerden dolayı geçimimizi zor sağlıyoruz. Kiramızı zor ödüyoruz. Dolmuş parçaları, sanayi ve diğer giderler derken artık bir şey alamaz hale geldik. Geçen sene bin 500 liraya aldığım lastiğin fiyatı 3 kat artmış durumda. Cumhurbaşkanından biz şehir içi minibüslerine vergi, ÖTV, akaryakıt ve diğer giderlerde yardımcı olmasını talep ediyoruz.”

“ÇOĞU ZAMAN GİDERLERİMİZİ CEBİMİZDEN KARŞILAMAK ZORUNDA KALIYORUZ”

Çoğu zaman zararına çalıştıklarını dile getiren bir diğer minibüs şoförü Bilal Toprak, “4 senedir şoförlük yapıyorum. Daha önce sivil 2 buçuk liraydı. Öğrenci ise 2 lira 25 kuruştu. Artan akaryakıt ve giderler nedeniyle sivil 3 lira, öğrenci de 2 buçuk liraya yükseldi. Ama yine de bizi kurtarmıyor. Her seferimiz bir saat sürdüğü için 3 lira kurtarmıyor. Hatta çoğu zaman giderlerimizi cebimizden karşılamak zorunda kalıyoruz.” diye konuştu.

“AKARYAKIT, LASTİK VE DİĞER GİDERLERDEN İNDİRİM YAPMALARINI İSTİYORUZ”

Altın fiyatları durdurulamıyor Altın fiyatları durdurulamıyor

Eskiye göre işlerinin hiç iyi olmadığını savunan minibüsçü Mazlum Yılmaz da şunları kaydetti: “Eskiden yakıtın litresi 6 liraydı, şu anda yüzde 100’ün üzerinde artmış durumda. Bunun yanı sıra aracın lastik, yağ, parça ve diğer giderleri de arttı ama şehir içi minibüs fiyatlarına gelince 5 kuruş zam yapılıyor. Eskiden yakıt fiyatı uygunken işlerimiz iyiydi. Şu anda yakıt, sanayi ve cezalara çalışıyoruz. Bir yolcu ayakta oldu mu bize ceza yazılıyor ama otobüslerde 50 kişi de ayakta olsa onlara ceza yazılmıyor. Devletten akaryakıt, lastik ve diğer giderlerden bize indirim yapmalarını istiyoruz.” ŞEVKİ ASLAN

Editör: Editör