Bir zamanlar iş yerlerinin duvarlarını süsleyen ve müşterilere mesaj veren tablo, yıllara rağmen Batman’da bazı dükkanlarda hâlâ dikkat çekiyor. Veresiye veren ile vermeyen esnaf arasındaki farkı esprili bir şekilde anlatan bu tablo hem geçmişi hatırlatıyor hem de nostaljik bir yolculuğa çıkarıyor.

Baba mesleğini sürdüren manifaturacı Mehmet Salih Aydın, Komando Caddesi’ndeki iş yerinde tabloyu hâlâ asılı bulunduruyor. Aydın, “Bu tablo eskiden kalma, babadan kalma bir tablo. Eskiden Batman’da çoğu esnafın dükkanında asılıydı. Şimdi de bazı iş yerlerinde var. Daha çok orta yaşlı esnaf bu tabloyu asıyor. Gençlerin ilgisini çekmiyor. Eski iş yerlerinde hâlâ bulunuyor” diye konuşuyor.

Veresiye kültürünü görselleştiren tablo, o dönemde esnafın müşteriye dolaylı yoldan mesaj iletmesini sağlıyordu. Günümüzde ise nostalji meraklılarının ve geçmişi hatırlayan esnafların ilgisini çekmeye devam ediyor.

Vali Canalp, Mavi Yeşil Batman Projesi’nde Çalışmaları İnceledi
Vali Canalp, Mavi Yeşil Batman Projesi’nde Çalışmaları İnceledi
İçeriği Görüntüle

70’li ve 80’li yılların simgesi haline gelen bu tablolar, Batman’da geçmişin izlerini arayanlar için küçük ama anlamlı bir hatıra niteliğinde.Whatsapp Image 2025 09 30 At 16.37.23

Kaynak: MUHARREM KAYIK