Batman'da Ramazan ayının manevi atmosferi, itikaf ibadetiyle daha da derinleşiyor. Özellikle kent merkezindeki Terece Camii'nde bir araya gelen vatandaşlar, Ramazanın son 10 gününü camide geçirerek Peygamber Efendimizin sünneti olan itikafı yerine getiriyor.

İtikafa giren Müslümanlar, günlerini namaz, zikir, Kur'an tilaveti ve dini sohbetlerle değerlendirirken, bu ibadetin unutulmuş bir sünnet olduğuna dikkat çekerek tüm Müslümanları itikafa davet ediyor.

Ramazan ayının son günlerinde camilerde oluşan manevi atmosfer, özellikle gençlerin ve cami cemaatinin yoğun katılımıyla dikkat çekiyor. Bazı vatandaşlar camide yatılı olarak itikafta kalırken, bazıları ise gün içerisinde camiye gelerek ibadet programlarına katılıyor.

Teravih ve teheccüd namazları, Kur'an tilaveti, hadis dersleri ve zikir halkalarıyla geçen bu günler, katılımcılara hem manevi bir huzur hem de yıl boyunca yapılanların muhasebesini yapma fırsatı sunuyor.

Ferit Çakıl

'İtikaf, insanın kendisiyle muhasebe yapmasına vesile oluyor'

Ramazanı Şerif'in son 10 gününde itikaf sünnetini ihya etmeye çalıştıklarını belirten vatandaş Ferit Çakıl, 'İmkan buldukça da her sene itikafa girmeye çalışıyoruz. Çünkü Peygamber Efendimizin, özellikle ömrünün son zamanlarında, ahirete irtihal etmeden evvel Ramazanı Şerif'in son 10 gününde itikafa girerdi. Herkesin Peygamber Efendimizin sünnetine uyarak bir hayat muhasebesi yapması, geçen zamanı sorgulaması gerekir. Bu sünnet de bize bunu sağlamaktadır. Yani insan, 365 günün muhasebesini bu 10 gün içerisinde yapma imkanı bulur. 'Nereden geldim? Nereye gidiyorum? Ne için yaratıldım? Gidişatım nereye doğru?' gibi soruları kendine sorma ve bunlara cevap bulma fırsatı elde eder. Bununla beraber Mevla'mıza bir yakınlık da elde etmiş oluruz.' dedi.

'Kadir Gecesi'ni kaçırmamak için son 10 gün itikafa girerdi'

Konuşmasının devamında Çakıl, 'Peygamber Efendimizin zamanların en kıymetlisi olan Ramazan ayının en kıymetli gecesi olan Kadir Gecesi'ni kaçırmamak için Ramazanın son 10 gününün tekli gecelerinde itikafa girerdi. Çünkü Rabbimiz buyuruyor ki: 'Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır.' Bu sebeple camide itikaf niyetiyle bulunduğumuzda, farz namazlarımızı kılıp zikirle ve Kur'an ile meşgul olmasak bile, itikaf ibadeti çok büyük bir ibadet olduğu için bundan sevap kazanırız.' ifadelerini kullandı.

'İtikaf vesilesiyle Mevla'ya daha fazla yaklaşmış oluyoruz'

İmkan oldukça her sene itikaf sünnetini eda etmeye çalıştıkları söyleyen Çakıl, 'Bununla birlikte teravih namazları, zikir, Kur'an tilaveti ve ayeti kerimelerin tefsirlerinin sohbet halkalarında yapılması gibi ibadetlerle çok büyük ecirler elde edilir. Böylece bu ibadetler vesilesiyle Mevlamıza daha fazla yaklaşmış oluruz. Bu nedenle imkan oldukça her sene bu ibadeti yapmaya gayret ediyoruz ve bütün Müslümanları da buna davet ediyoruz. Çünkü ne yazık ki bu, unutulmuş bir sünnettir. Peygamber Efendimizin buyuruyor ki: 'Kim benim unutulmuş bir sünnetimi ihya ederse, beni ihya etmiş gibidir.' Rabbim razı olsun inşallah.' diye konuştu.

Enes İmir

'İtikafın manevi huzurunu yaşıyoruz'

İtikafa giren bir diğer vatandaş Enes İmir ise şunları söyledi:

Peygamber Sevdalıları Vakfı'ndan Dünya Kudüs Günü çağrısı
Peygamber Sevdalıları Vakfı'ndan Dünya Kudüs Günü çağrısı
İçeriği Görüntüle

'Bugün burada Ramazanın son 10 gününü ihya etmek için camide itikafa girdik. İtikaf, Peygamber Efendimizin sünneti olup maalesef son zamanlarda unutulmuş bir sünnettir. Öncelikle bu sünneti yerine getirmenin gururunu yaşıyoruz. Hamdolsun, kaç yıldır düzenli bir şekilde Terece Camii'nde itikafa giriyoruz. İtikafın son 10 gününde buraya gelip dolu dolu programlar yapıyoruz. Hem Kur'an'ı Kerim tilaveti, hem hadis dersleri, hem teheccüd namazı hem de tesbih namazı eda ediyoruz.'

'İtikafın lezzetini alan herkese tavsiye ediyoruz'

Camiye gelen birçok vatandaşın da kendilerini görünce günü birlik itikaf programlarına iştirak ettiklerini belirten İmir, konuşmasını şöyle tamamladı:

'Yatılı olmasa bile kısmi olarak gelen insanlar da oluyor. Bu da hem bizi hem de cami cemaatini mutlu ediyor. Ben şahsen burada yatılı olarak kalıyorum ve 10 gün boyunca camide kalıyorum. Bunun dışında yatılı olmayıp dışarıdan gelip kısmi olarak katılanlar da oluyor. Bu sayı da gün geçtikçe artıyor. İtikaf, gerçekten lezzetini alan için çok güzel bir duygudur. Yılın büyük bölümünü dünya meşgalesiyle geçiren insanların, son 10 gün içerisinde bu şekilde ibadet edip sadece ibadete odaklanması bize büyük bir maneviyat katıyor. Bunun huzurunu yaşıyoruz. Bu lezzeti ve huzuru tatmayan herkesin mutlaka itikafın maneviyatını yaşamasını tavsiye ediyoruz.' (İLKHA)

Kaynak: İLKHA