Meyvelerin Küçük Kalma Nedenleri Belli Oldu

Tezgahları süsleyen ancak boyutlarıyla dikkat çeken yeşil elmaları gösteren Alo Tevşo Pazarı esnafı Zeki Yılmaz, vatandaşlardan gelen sorulara açıklık getirdi.

Tarlada 10 Lira Olan Yaz Elması Batman Tezgahlarında 50 Lirayı Buldu (2)

Ürünlerin üretim sürecindeki etkenlere değinen Yılmaz, "Bunlar Anadolu'dan geliyor. Hatay'da, Hatay'da, Mersin... Taraklıya tarafından geliyor abi. Vatandaş bize 'Bunlar niye böyle küçüktür abi?' diye soruyor. Yaz elmalarının küçük kalmasının temel sebebi, bu türlerin kışlık elmalara göre ağaçta kalma sürelerinin çok daha kısa olmasıdır. Bunun yanı sıra ağacın aşırı meyve yükü taşıması, bölgedeki sıcaklık stresine maruz kalması ve yetersiz sulama yapılması da meyvelerin tam büyüyememesine yol açıyor." ifadeleri kullandı.

Tarlada 10 Lira Olan Yaz Elması Batman Tezgahlarında 50 Lirayı Buldu (3)

Lojistik Maliyetleri Tezgah Fiyatını Katlıyor

“Üniversite Mezunu Gençler Kahvelerde Değil, Üretimin İçinde Olmalı”
“Üniversite Mezunu Gençler Kahvelerde Değil, Üretimin İçinde Olmalı”
İçeriği Görüntüle

Anadolu’nun farklı üretim merkezlerinden Batman’a uzanan tedarik zincirindeki maliyet artışlarına dikkat çeken Zeki Yılmaz, tarla ile pazar arasındaki fiyat uçurumundan dert yandı. Nakliye ve yol masraflarının doğrudan etiketlere yansıdığını ifade eden emektar pazarcı esnafı, maliyet yükünü şu sözlerle özetledi:

"Kilosu şu anda pazarda 50 lira. Ancak aynı ürünün tarladaki çıkış fiyatı 10 lira. Ürün buraya geldiği zaman 50 lira oluyor. Üretim yerinden ta buraya gelene kadar nakliye falandır, buralarda çok büyük masraflar biniyor. Fiyatlar da doğal olarak ondan dolayı artıyor."

Tarlada 10 Lira Olan Yaz Elması Batman Tezgahlarında 50 Lirayı Buldu (4)

Pazardaki fiyat dengesizliklerinin ve iklim şartlarına bağlı rekolte düşüşlerinin hem üreticiyi hem de esnafı zor bir süreçte bıraktığı gözlemleniyor. Esnaf, nakliye maliyetlerinin düşmesiyle fiyatların daha makul seviyelere geleceğini umut ediyor.

Tarlada 10 Lira Olan Yaz Elması Batman Tezgahlarında 50 Lirayı Buldu (1)

Kaynak: ŞEVKİ ASLAN