Yılbaşından sonra cezaların yüzde 30-40 oranında artması bekleniyor. Merkez Sürücü Kursu yetkilisi Muhammet Kanat, sürücülerin hem ehliyet alırken hem de ehliyet sürecinde usta öğreticilerin ve sınav komisyonlarının uyarılarına dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.
Kanat, özellikle yeni sürücülerin trafik kurallarına uymaları konusunda önemli hatırlatmalarda bulunarak, "Cezalar artık çok yüksek. 8-10 bin lira gibi bir ceza, insanları oldukça etkiliyor. Yeni sürücülerimiz bilinçlensin, trafik kurallarını öğrensinler. Hem ceza yememek hem de trafik kazalarını önlemek için." dedi.
Usta öğreticileri ve sınav komisyonları büyük önem taşıyor
Kanat, "Adaylar %100 hazır olmasa bile direksiyon sınavını geçebiliyorlar. Bu yüzden hocalarımızın sınav sonrası da öğrencilere ek bilgiler vermesi, onları trafikte karşılaşabilecekleri durumlar hakkında uyarması çok önemli. Yeni sürücülerin bu uyarılara dikkat etmeleri lazım. Hem kaza yapmamak veya kazalara sebebiyet vermemek hem de cezai yaptırımla karşılaşmamak için iyi bir eğitim almak ve kuralları iyice öğrenmek gerekir.” şeklinde konuştu.
En yüksek cezalar ehliyetsiz araç kullanma ve hız ihlaline
Trafik cezalarının en çok hangi konularda uygulandığına dair de bilgi veren Kanat, ehliyetsiz araç kullanma, hız yapma ve makas atmanın en yüksek cezaları taşıyan ihlaller olduğunu belirtti. Özellikle ehliyetsiz araç kullanmanın cezasının 32 bin liraya yakın olması, sürücüleri bu konuda daha dikkatli olmaya çağırıyor.
Kanat, sürücülerin sadece ehliyet almasının yeterli olmadığını, sürekli olarak trafik bilgilerini tazelemesi gerektiğini vurguladı. "Mesela bir lastiğin nasıl değiştirileceği gibi basit bilgileri bile unutmuş olabiliyorlar. Sürücü eğitim kitaplarını okuyarak kendilerini geliştirebilirler." dedi.
MURAT ORHAN