Suriye'de yıllarca halka zulmeden devrik Esed rejiminin önemli isimleri için yargı süreci başlıyor. Başkent Şam'da bugün başlayacak duruşmalar, uzun süredir beklenen hesaplaşmanın ilk adımı olarak görülüyor.

Adalet Bakanı Mazhar el-Veys, geçtiğimiz günlerde Şam Adliyesi'nde yürütülen restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek mahkeme salonlarının yargılamalara hazır hale getirildiğini açıkladı. Bakanlık, kamuoyuna yaptığı bilgilendirmede, ceza mahkemesinde görülecek davaların 'geçiş dönemi adaleti' kapsamında yürütüleceğini duyurdu.

Sağdan sola: Al-Shaar, Hassoun, Najib ve Hawija, daha önceki bir videoda göründükleri halleriyle (Suriye Adalet Bakanlığı)

Savcılık tarafından açılan davalarda, eski rejimin güvenlik ve siyasi kanadında yer alan çok sayıda isim ağır suçlamalarla karşı karşıya. Bu isimler arasında Atıf Necib'in yanı sıra Ahmed Bedreddin Hassun, Muhammed eş-Şaar, İbrahim el-Huveyce ve Vesim Esed de bulunuyor. Sanıklar, kasten öldürme, işkence sonucu ölüme sebebiyet verme, iç savaşı körükleme ve cinayetlere iştirak gibi suçlamalarla yargılanacak.

Yargı sürecinin ilk oturumu, 2025 yılının Ocak ayında yakalanan eski güvenlik yetkilisi Atıf Necib ile başlayacak. Esed'in kuzeni olan Necib, özellikle 2011'de Dera'da çocukların gözaltına alınması ve işkenceye uğramasıyla hafızalara kazınmıştı. Bu olay, Suriye'de halk ayaklanmasının fitilini ateşleyen gelişmelerden biri olarak kabul ediliyor.

1960 doğumlu olan Necib, Humus'taki Harp Okulu'ndan mezun olduktan sonra istihbarat birimlerinde görev aldı. 2008-2011 yılları arasında Dera Siyasi Güvenlik Şubesi'nin başında bulunan Necib, görev süresi boyunca çok sayıda hak ihlali ve yolsuzluk iddiasıyla anıldı.

Yeni Suriye yönetimi, 2024 yılı Aralık ayında rejimin devrilmesinin ardından kaçmaya çalışan çok sayıda eski yetkiliyi yakalamaya başladı. Necib de 31 Ocak 2025'te Lazkiye kırsalında saklandığı yerde gözaltına alındı.

İran-ABD hattında müzakere trafiği: Arakçi İslamabad'a dönüyor
İran-ABD hattında müzakere trafiği: Arakçi İslamabad'a dönüyor
İçeriği Görüntüle

Yetkililer, Atıf Necib'in ardından Vesim Esed başta olmak üzere rejime bağlı diğer isimlerin de sırayla yargılanacağını açıkladı. Ayrıca, şehirlerin bombalanmasında rol alan pilotlar ve 2013'te Şam'daki Tedemun Mahallesi'nde gerçekleştirilen katliamın baş şüphelilerinden Emced Yusuf'un da yargılanması bekleniyor.

Suriye'de yıllardır süren savaşın ardından binlerce kayıp, toplu mezarlar ve işkence iddiaları, ülkenin en büyük yaralarından biri olmaya devam ediyor. Başlatılan bu yargı süreci, hem mağdurların adalet arayışına cevap verilmesi hem de ülkenin geleceğinde hukukun üstünlüğünün tesis edilmesi açısından kritik bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor. (İLKHA)

Kaynak: İLKHA