Batman’da Aralık – Mart ayları arasında yeterli yağışın alınamaması sebebiyle ortaya çıkan kuraklık ihtimalinin son günlerde yağan yağmurlarla ortadan kalktığını belirten Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan, yine de hububatta ve meyvede verimin daha iyi olması için önümüzdeki süreçte birkaç defa daha yağmurun yağmasını beklediklerini söyledi.

Son Yağışlarla Batman’da Kuraklık Riski Ortadan Kalktı (2)

Sonbahar-kış aylarında yetersiz yağışlar sebebiyle içme suyu kaynaklarının da riskli seviyelere indiğini hatırlatan Doğan, “İlimizde ve Türkiye genelinde bir ay öncesine kadar, gerçekten ciddi bir kuraklık riski vardı. Bu hem meyve tarımında hem kuru üretim yapılan hububat ürünlerinde durum böyleydi. Ayrıca barajların ve su kaynaklarının, özellikle akarsu yataklarının debisinin azalması, her yönüyle ciddi bir riskti. Yine içme sularının, kaynak sularının rezervi olan yağışların özellikle sonbahardan bu yana az yağması sebebiyle ciddi bir rezerv sıkıntımız vardı” ifadelerini kullandı.

Son Yağışlarla Batman’da Kuraklık Riski Ortadan Kalktı1

“Ocak-Şubat ayları ortalamanın çok altında kurak geçti”

Bu yıl Ocak-Şubat aylarının Türkiye’nin yağış rejimi ortalamalarının çok altında kurak geçtiğini vurgulayan Doğan, “Türkiye'de üretimi yapılan hububat ürünleri için özellikle sonbahar ayları yağışlarının yeterince yağmaması ve Ocak-Şubat aylarının uzun yılların ortalamasına göre kurak geçmesi, hatta yağışların %40'a varan bir oranda azalmış olması nedeniyle ciddi bir kuraklık riski vardı. Ancak hem ülke olarak hem de özelde Doğu-Güneydoğu bölgesi olarak ciddi bir kuraklık riski taşıyan bu ürünler için son yağışların yağmasıyla kuraklık riski şu anda tamamen ortadan kalkmış diyebiliriz.” şeklinde konuştu.

400 Ünite Kan Bağışlayan İlkokula Ziyaret 400 Ünite Kan Bağışlayan İlkokula Ziyaret

Kuraklık riskinin ortadan kalkmasına rağmen yine de yağmur ihtiyacının devam ettiğini hatırlatan Doğan, “Tabi bu bitkilerin yaşam döngüsüyle alakalı olarak, bitkilerin her ne kadar yetişme dönemi önemliyse, gelişim dönemlerine göre de yağış periyotlarının dağılması önemlidir. Dolayısıyla bugüne kadar yağan yağış, özellikle Nisan ayında yağan yağışların yeterli olmasıyla birlikte, bitkilerin yaşam döngüsünün tamamlanması açısından Mayıs ayında da yine bir iki yağış almamız gerekiyor. Yani şu anda kuraklık riski yok ama önümüzdeki dönemde yine yağış almamız gerekiyor. Önümüzdeki dönemde kuraklık riski bitti diye yağışa ihtiyacımız yok anlamına gelmiyor.” dedi.

Son Yağışlarla Batman’da Kuraklık Riski Ortadan Kalktı (3)

“Yağışların düzensizliği rekolte düşüklüğüne sebep olacak”

Hububatta ekim döneminde yağış rejiminin düzensiz olması sebebiyle rekoltenin etkileneceğini belirten Doğan, “Kasım, Aralık, Ocak, Şubat aylarında yağışların mevsimsel olarak düzenli yağmaması, kurak bir dönemin geçmesi, rekoltede bir verim düşüklüğüne sebep olacaktır. Bu çiftçimize ekonomik olarak olumsuz yansıyacaktır. Son dönemlerde yağış rejimlerinin değişmesi, mevsimlerin kayması ile birlikte zamanında yağması gereken yağmurların zamanında değil, farklı zamanlarda yağması sebebiyle son iki üç yıldır bu riski yaşıyoruz. Bu sene de öyle bir risk var.” ifadelerini kullandı.

Mevsim kaymalarının Türkiye’de yerleşmiş tarım uygulamalarını olumsuz etkilediğini söyleyen Doğan, “Umarım ki bu geçici bir mevsim kayması ve değişim olur. Çünkü Türkiye son zamanlardaki küresel ısınmadan kaynaklandığı söylenen mevsim kaymaları haricinde iklim olarak dört mevsimi çok rahat yaşayan bir ülkedir. Önümüzdeki yıllarda bu mevsimsel kaymaların olmamasını umuyorum. Çünkü Türkiye'de bitkisel üretim, bitkisel münavebe şekli bu şekilde oturmuş durumdadır. Yoksa uzun yıllar tarımda ciddi sıkıntı çekeceğiz.” dedi.

Kaynak: MUSTAFA KAYNAK