Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, bölgede etkili olan yağışların çiftçiye adeta "serum gibi" geldiğini belirterek, kuraklık riskinin azalmasına katkı sağladığını açıkladı.

Kuraklik Ri̇ski̇ Devam Edi̇yor (1)-1

"Yağışlar Çiftçinin Yüzünü Güldürdü"

Doğan, yaptığı açıklamada, özellikle kuru tarım arazilerinde yetiştirilen buğday, arpa ve mercimek gibi ürünlerin, uzun süren kuraklık nedeniyle kurumaya yüz tuttuğunu belirtti. Ancak, önceki gece yağan yağışların, bu ürünlerdeki kuraklık riskini en az 15-20 gün boyunca ortadan kaldırdığını ifade etti.

Kuraklık Riski Devam Ediyor

Bölgenin ekim döneminden bu yana kurak bir mevsim geçirdiğine dikkat çeken Doğan, alınan yağışlara rağmen, kuraklık riskinin özellikle rekolte verimi üzerinde devam ettiğini vurguladı.

Tarım Sanayi de Etkilenebilir

Yağışların yetersiz olması durumunda, tarıma bağlı sanayi sektörünün de olumsuz etkilenebileceği uyarısında bulunan Doğan, hububat üretimindeki rekolte düşüşünün, un, bulgur ve mercimek fabrikaları ile ekmek yapan fırıncılar için sıkıntı yaratabileceğini belirtti.

Yetkililere Uyarı

Önümüzdeki günlerde kuraklık riskinin devam etmesi halinde, yetkililerin özellikle un tedarik zincirinin devamlılığını sağlamak için tedbirler alması gerektiğini vurgulayan Doğan, aksi takdirde fırıncılar ve diğer tarımsal üretime bağlı sanayi kollarında da risk yaşanabileceğini ifade etti.

Mısır Üreticileri ve Hayvancılar da Sevindi

Bakan Şimşek: Fiyat istikrarı için tüm politika araçlarını koordineli şekilde kullanmaya devam edeceğiz Bakan Şimşek: Fiyat istikrarı için tüm politika araçlarını koordineli şekilde kullanmaya devam edeceğiz

Yağışların, sulu tarım arazilerinde mısır yetiştiren çiftçileri ve hayvancılıkla uğraşanları da sevindirdiğini belirten Doğan, mısır tohumlarının çimlenmesi ve hayvan yemlerinin temini açısından yağışların olumlu etkilerini vurguladı.

Kuraklik Ri̇ski̇ Devam Edi̇yor (1)

Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan şu açıklamalarda bullundu;

“Başta hububat üretimindeki rekolte geriliği, un, bulgur ve mercimek fabrikaları dolayısı ile ekmek yapan fırıncılar için sıkıntı yaşanmasına neden olabilecek bir durum söz konusu olabilmektedir. Ancak bölgedeki son yağışların bu riski azalttığı gibi önümüzdeki iki ay zarfında iki- üç yağış alınması durumunda bu risk durumunun bir nebzede olsa ortadan kalkacağını   söyleyebiliriz.

Şayet önümüzdeki günlerde kuraklık riskinin olması durumunda yetkililerin, özellikle un tedarik zincirinin devamlılığın sağlanması hususunda tedbirlerin alınmasını sağlaması gerekmektedir. Aksi takdirde fırıncılarda ve diğer tarımsal üretime bağlı sanayi kollarında da risk yaşanması olası bir durumdur.

Son yağışların yağması ile birlikte özelikle sulu tarım arazisi şartlarında üretim yapan mısır üreticilerin büyük sevince boğmuştur. Çünkü Mısır tohumunu toprağa atan çiftçilerimiz, mevsimin sıcak geçmesi ile birlikte toprak neminin buharlaşması sonucu çimlenme olmamış ve çiftçiyi ciddi şekilde endişelendirmişti.

Tam da bu noktada son yağışlar damara verilen serum gibi toprağa ve üreticisine can vermiştir.”

Barajlardaki Doluluk Oranı Arttı

Yağışların, yer altı su kaynakları, akarsular ve barajlardaki doluluk oranını da artırdığını belirten Doğan, sulu tarım yapan üreticiler için bu durumun sevindirici olduğunu ifade etti.

Kaynak: ŞEVKİ ASLAN