Batman'da Mardin Yolu üzeri İrmi Mahallesi TÜVTÜRK araç muayene istasyonu arka ksımında bulunan inşaat şantiyelerinde yaşanan hırsızlık olayları, bölgedeki şantiye şeflerini endişelendiriyor.
Özellikle son dönemde artan ve organize şekilde gerçekleştirildiği öne sürülen hırsızlık girişimleri nedeniyle ciddi maddi kayıplar yaşandığı belirtiliyor.
Bölgede özellikle yeni imara açılan alanlarda altyapı ve yol çalışmalarının henüz tamamlanmamış olması, şantiyelerin daha ıssız ve kontrolsüz kalmasına neden oluyor.
Bu durumun hırsızlık olaylarını kolaylaştırdığı belirtilirken, şantiye yetkilileri gece saatlerinde daha sık devriye yapılması ve güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiğine dikkat çekiyor. Ayrıca çalınan malzemelerin ikinci el piyasasında el değiştirdiği iddiaları da denetimlerin artırılması yönündeki talepleri güçlendiriyor.

Uğur Olgar
'Hırsızlar organize halde'
Yaşanan olayların sistematik bir şekilde gerçekleştiğini belirten Şantiye şefi Uğur Olgar 'Son dönemlerde çok fazla artan hırsızlık olaylarımız var. Özellikle son iki ayda organize bir şekilde bu bölgedeki 6 şantiyemiz hedef alındı. Her birine ayrı ayrı teşebbüslerde bulundular. Dün gece de dahil olmak üzere organize bir şekilde bekçimizi belli bir noktaya çekerek, sonrasında depolarımızın anahtarlarını kırarak hırsızlık yapmışlar.' dedi.

'Aynı şantiyede defalarca hırsızlık yaşandı'
Olgar, kendi şantiyelerinde birden fazla kez hırsızlık yaşandığını vurgulayarak yetkililere çağrıda bulundu:
'Son iki ayda kendi şantiyemizde üçüncü ve dördüncü hırsızlık olayını yaşıyoruz. Yetkililerin artık bu işe el atmalarını, gerekirse bölgede gece devriyelerinin artırılmasını, sayın valimizin ve sayın emniyet müdürümüzün bu konuya müdahil olmasını istiyoruz. Özellikle yeni yapılan imar alanlarındaki yolların henüz devreye girmemesi nedeniyle çok fazla ıssız ve kuytu alan oluşuyor. Bu durum hırsızların daha rahat hareket etmesine sebep oluyor. Yetkililerden bu konuda destek bekliyoruz.'

'Elektrik kabloları ve el aletleri hedefte'
Hırsızların özellikle belirli malzemeleri hedef aldığını ve yaşanan tehditlere de dikkat çeken Olgar 'Genelde elektrik kablolarımızı, tesisat montaj malzemelerimizi ve el aleti dediğimiz hilti, matkap, spiral gibi el aletlerimizi çalıyorlar. Geçen gün bekçimiz şantiyenin içinde bir kişiyi yakaladı ancak bekçimiz tehdit edildi. Bıçak ve kesici aletler çıkararak bekçilerimizi tehdit ediyorlar. Tüm şantiyelerde bekçilerimiz olmasına rağmen ve 15-20 dakikada bir devriye atmalarına rağmen bu duruma engel olamıyoruz. Lütfen bu konuda bize yardımcı olun.' çağrısında bulundu.
'Maddi zarar yüz binleri buluyor'
Hırsızlık olaylarının ciddi maddi kayıplara yol açtığını ifade eden Olgar 'Her hırsızlık olayında, alınan malzemeye göre değişmekle birlikte ortalama 150 bin ile 300 bin lira arasında zarar oluşuyor. Geçen gün kablolarımızdan kaynaklı 250 bin liralık zararımız oldu. Dün depomuzda da en az 150 bin liralık bir zarar meydana geldi. Bu ürünlerin satıldığı ve elden çıkarıldığı yerlerin emniyet ekipleri tarafından kontrol altına alınması gerektiğini düşünüyoruz. İkinci el alım satım piyasasının denetlenmesi bu açıdan önemlidir. Ayrıca bazı yerlerde yakılmış kabloların satışı da yapılıyor. Kabloların plastik kısımlarını yakıp bakır kısımlarını satıyorlar. Bu tür ikinci el yakılmış kablo alan yerlerin de denetlenmesini istiyoruz.' diye konuştu.

Vedat Asutay
'Suç şebekesi gibi hareket ediyorlar'
Olayların giderek arttığını belirten Bir diğer şantiye şefi Vedat Asutay ise 'Hırsızlıklar giderek artış göstermektedir. Defalarca yetkililere iletmemize rağmen herhangi bir devriye ya da önleyici tedbir alınmadı. Bekçilerimiz olmasına rağmen gece saatlerinde organize bir şekilde hareket ederek, bir olay çıkarıp bekçinin dikkatini başka yöne çekiyor ve ardından hırsızlıklarını gerçekleştiriyorlar. Adeta bir suç şebekesi oluşturmuş durumdalar. Bekçilerimizi de tehdit ediyorlar. Sayın valimiz ve emniyet müdürümüze buradan sesleniyoruz, ricada bulunuyoruz. Bu olaya bir an önce el atılmasını istiyoruz. Gerekirse bölgeye sabit devriye ekiplerinin görevlendirilmesini talep ediyoruz.' ifadelerini kullandı. (İLKHA)



