Altuğ, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan Kasım ayı verilerini değerlendirdi.
TİM tarafından açıklanan verilere göre Sakarya'nın, Kasım ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0.1, Ekim ayına göre ise yüzde 20'lik düşüşle 521 milyon dolarlık ihracat yaptığını belirten Altuğ, 'İhracatçı iller arasında en çok ihracat yapan 7. il olan Sakarya'nın 11 aylık kümülatif ihracatı da geçtiğimiz yıla oranla yüzde 12.7 artışla 5.8 milyar dolara ulaştı. Bu rakam Sakarya'nın en yüksek Ocak- Kasım dönemi ihracatı oldu.' ifadelerini kullandı.
Altuğ, 'Kasım ayında Sakarya ihracatında sırasıyla otomotiv endüstrisi, demir ve demir dışı metaller, makine ve aksamları, Hububat-Bakliyat-Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ile kimyevi maddeler ve mamulleri sektörleri başı çekti. 15 sektör ihracatını geçtiğimiz yıla kıyasla artırma başarısı gösterdi. Kentin ihracatta lokomotif sektörü otomotiv endüstrisi Kasım ayında toplam ihracatın yaklaşık yüzde 86'sını tek başına karşıladı.' bilgisini verdi.
5 aydır üst üste en çok ihracat Polonya'ya gerçekleşti, 55 bölgeye ihracat arttı
Sakarya'nın iş dünyasının, kasım ayında serbest bölgeler dahil dünyanın 109 noktasına ihracat gerçekleştirdiğini aktaran Altuğ, şunları kaydetti:
'İhracatta başı 5 aydır ilk sırayı alan Polonya çekerken onu sırasıyla; İtalya, İspanya, Fransa ve Almanya takip etti. 55 bölgeye geçtiğimiz yıla oranla ihracat arttı veya ilk kez ihracat yapıldı.
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 2024 Ekim ayı verilerine göre ise Sakarya'da İhracatın ithalatı karşılama oranı yılın ilk 10 ayında yüzde 152 olarak gerçekleşti ve 1.9 milyar doları aşan dış ticaret fazlası verildi.
Maalesef ihracatta düşüşle kapattığımız bir ayı geride bıraktık. Hem geçtiğimiz aya göre hem de geçtiğimiz yıla göre bir düşüş yaşadık. Ancak 11 aylık kümülatif ihracatımız tarihimizin yıllık ihracat rekorunu şimdiden geçmeyi başardı ve 2024'ü ihracatta rekorla kapatmayı garantiledik, bu düşüşü de bir nebze telafi ediyoruz. Bu performansı Sakarya'nın reel performansı olarak görmüyoruz. Küresel ticaretteki olumsuz gidişat ve artan maliyetler rekabet edebilme gücümüzü geriye çekiyor.
Artışlar kadar dönemsel düşüşler de normaldir. Bizler daima artış değil ihracatta istikrar potansiyeli için çalışıyoruz. İhracatımızda sürekli yükseliş grafiği göstermemiz için üreticimiz ve ihracatçımıza destek olacak, pazar payını ve faaliyetlerini genişletmesine yardımcı olacak, bu hedefe uygun olarak da destek paketleri ve uygulamalarıyla iş dünyamızın yanında olunması gerekiyor. İş dünyamız ihracatçımızı güçlendirecek hamleler bekliyor.'