HÜDA PAR'ın "Kürt Meselesine İnsani Çözüm Çalıştayı" birçok akademisyen, ilim adamı ve siyasetçinin katılımıyla Diyarbakır'da başladı.
Çalıştay'ın 1'inci Oturumu Eğitimci Fatih Taş'ın sunumu ve Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından selamlama konuşmalarına geçildi.
HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve İnsan Hakları ve Hukuk İşleri Başkanı İshak Sağlam, yaptığı selamlama konuşmasında Kürt meselesinin köklerinin 100-150 yıl öncesine dayandığını belirtti.
İshak Sağlam, bu meselenin özellikle son 100 yılda yüzbinlerce insanın ölümüne ve yaralanmasına, yüzbinlerce insanın yerinden yurdundan kopup göç etmesine neden olduğunu hatırlattı.
Sağlam, ayrıca binlerce köyün boşaltılıp harabeye döndüğünü, yüz milyarlarca dolar ekonomik kaybın oluştuğunu, işsizliğe, fakirliğe ve en önemlisi de insanların umutlarını yitirmesene mal olan en müzmin sorun ve sıkıntı haline geldiğini vurguladı.
HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı İshak Sağlam, "Kimilerine göre Kürt meselesi ekonomik geri kalmışlığın bir yansıması, kimine göre terör ve şiddet sorunu, kimine göre emperyalist güçlerin ülkemizin huzurunu bozmak için kullanılan bir argüman, kimilerine göre adalet sorunu, kimine göre kardeşlik hukukunun tahakkuk edilmemesidir... Bu liste uzatılabilir." dedi.
"Kürt meselesi diye bir konu hala kamuoyunun gündemini yoğun bir şekilde teşkil ediyorsa bir sorun vardır ve bunun çözülmesi gerekir"
Kürt meselesi üzerine konuşulmadık bir şeyin neredeyse kalmadığını ifade eden Sağlam, "Sözü olan herkes konuştu. Tabii olarak sözü olanların her biri kendi cenahından olaylara baktı, meselenin neden ve sonuçlarını tahlil etti ve buna göre çözümler geliştirdi, önerdi ve yetki sahibi olanlar uygulamalara geçti." dedi.
Gelinen bu noktada halen bu meselenin konuşulmasının meselenin iyi okunmadığı, uygulanan yol ve yöntemlerin doğru olmadığı ve uygulamaların çözüm getirmediğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Sağlam, "100-150 yıllık bir sorunun bir anlık müdahale ile pansuman tedbirlerle çözülemeyeceği de bir gerçektir. Kürt meselesi diye bir konu hala kamuoyunun gündemini yoğun bir şekilde teşkil ediyorsa bir sorun vardır ve bunun çözülmesi gerekir. Bu nedenle konuşacağız, müzakere edeceğiz, istişare edeceğiz, derdi olan herkesin derdini bizzat kendinden dinleyip çözümler üreteceğiz. Bugün burada bu derdimizi konuşmak, nedenlerini araştırmak, neticelerini konuşup ortak akılla çözüm yollarını belirlemeye çalışacağız. 'İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır' düsturu ile iki gün boyunca insanımıza faydalı olmak için en önemli sorunlarımızdan birini konuşup çözümler üretmeye çalışacağız inşallah." diye konuştu.
Tüm katılımcılara çalıştaya verdikleri katkılardan dolayı teşekkür eden Sağlam,"Bu konuda konuşan değerli akademisyen, alim, siyasetmedar ve kanaat önderlerinden her birinin meseleyi tahlil etmesi ve önereceği çözümler farklılık arz edecektir. Bu işin doğasında olan bir husustur. Önemli olan farklı düşünce ve önerilerin dinlenmesi ve çözüm arayışında ortak akla ulaşma gayretidir. Bunu sağlayabilirsek çözüme ulaşmak daha kolay ve ulaşabilir olacaktır." dedi.
Çalıştay hakkında açıklama yapan Sağlam, şunları kaydetti:
"HÜDA PAR olarak Kürt meselesini ülkenin çözülmesi gereken en önemli sorunlarından biri olarak gördüğümüz için gerek programımızda gerekse etkinlik ve çalışmalarımızda bu meseleye özel bir yer ayırıyoruz. Bu nedenle sürekli gündemimize olan bir mesele. Buna benzer bir çalışmayı 2015 yılında birçok dernek ve vakfın katılımıyla gerçekleştirmiştik. Aramızda 2015 yılındaki etkinlikte bulunanlar var.
Aslında bugün düzenlemeye çalıştığımız çalıştayı 2023 Sonbaharında yapmayı planlıyorduk. Hazırlık aşamasında 7 Ekim’deki Aksa Tufanı tüm ülkede olduğu gibi bizim de gündemimizin büyük kısmını kapsadı. Bu vesile ile etkinliğimiz bir yılı aşkın bir süre ertelenmiş oldu.
Çalıştayımız 4 oturum şeklinde olacak. Her oturumda 4 sunum yapılacak. Toplamda 16 tebliğ sunulacak. Her oturum için bir buçuk saat zaman ayarlanmış. Zamanın verimli kullanılması için sürelere dikkat edilmesi önemlidir.
Bu akşam saat 19:00’dan itibaren Yuvarlak Masa toplantımız var. İki ayrı odada gerçekleşecek. Bu odalarda konuşulanlar kayda alınacak ve Çalıştay sonrası hazırlanacak kitapta yer alacaktır. Yuvarlak masa etrafında dile getirilen görüşleri ve çözüm önerilerini burada sunulan tebliğler kadar değerli ve önemli buluyoruz. Burada bulunan tüm değerli katılımcıları yuvarlak masa odalarına katkı vermelerini bekliyoruz.
İnşallah Pazar saat 15:30’da sonuç bildirgesinin okunmasıyla çalıştayımız sona erecektir." (İLKHA)