Okulların rantçı giyim firmalarıyla anlaşıp cüzi miktarda olması gereken bir parça kıyafetin fahiş fiyatlara satılmasına tepki gösteren STK temsilcileri ve vatandaşlar, bölgede 3-5 öğrencisi olan birçok ailenin olduğunu bu aileler bu masrafın altından kalkamayacaklarını aktardılar.
Devlettin ücretsiz dağıttığı kitaplara rağmen öğretmelerin ek kitaplar istemesini anlamsız gördüklerini aktaran STK temsilcileri ve vatandaşlar, eğer dağıtılan kitapların içeriği eksik ve yetersiz ise o zaman devlet ihtiyaca uygun kitaplar hazırlaması gerektiğini söylediler.
Birçok okul yönetimleri okula temizlikçi ve güvenlikçi aldıktan sonra parasını velilerden istendiğini belirten vatandaşlar, Milli Eğitim Bakanlığı veliden hiçbir isim altında para talep edilmeyeceği talimatını hatırlatarak gereğinin yapılmasını istediler.
'KALİTESİZ ÜRÜNLER YÜKSEK FİYATA SATILIYOR'
Öğrencilere tek tip kıyafet konusunun ranta çevrilmemesi gerektiğini dile getiren Çaplık, 'Okul kıyafetlerinin tek tip olmasının faydalarına inanıyoruz ancak bunun ranta dönüştürülmesi kesinlikle doğru değildir. Öğrencilerin belli bir kıyafet ile okula gelmeleri tertip ve düzen açısından önemlidir. Bu noktada Eğitimciler Cemiyeti olarak öğrencilerin bir kıyafet düzenliliği içerişe girmeleri tavsiyemizdir ancak velilerin serbest bir şekilde hareket etmelerini engellememek lazım. Özelikle altını çizmemiz gerekiyor son dönemlerde kalitesiz ürünlerin yüksek fiyata satıldığına dair bizimde müşahedelerimiz var, bizim de piyasadan edindiğimiz bilgiler ile bunun önüne geçilmesi gerekiyor ve denetim mekanizmasında olan ilgililerin, yetkililerin bu işe ivedilik ile eğilmeleri büyük önem arz ediyor. Bunun kısa zamanda çözüme kavuşturulması gerekmektedir.' ifadeleri kullanıldı.
'MEB BÜTÜN OKULLARA GEREKEN ÖDENEĞİ TAHSİS ETMELİ'
Milli Eğitim Bakanlığı bütün okullara gereken ödeneği tahsis etmesi gerektiğini söyleyen Çaplık, 'Milli Eğitim Bakanlığı okulların ihtiyacı olan personeli giderme noktasında, ödenek gönderme noktasında maalesef üstüne düşeni yapmıyor. Bu noktada büyük eksiklikler söz konusudur. Elbette yereldeki okullarda kendi imkanları ile bu temizliği sağlamak zorundadır. 300 hatta bin öğrencisi olan okullar var, bu öğrencilerin kullandıkları lavabolar, geliş gidişleri elbette titiz bir çalışmayı, titiz bir temizliği gerektiriyor. Bununda ödeneği, personeli yoksa okul idaresi mecburen velilere müracaat ederek yardım alma, belki de okul aile birliklerine yardım talep etmek gibi bir duruma gidiyor. Buda velilerimizi zor durumda bırakabiliyor, ancak borçsuz da olamayacağını biliyoruz. Eğitimciler Cemiyeti olarak düşüncemiz şudur, Milli Eğitim Bakanlığı bütün okullara gereken ödeneği tahsis edip, veli ile öğretmeni, okul idaresini, milli eğitim sistemin karşı karşıya getirmeme noktasında ciddi adım atması gerekiyor.' dedi.
'OKULLARIN BİRAZ DAHA DENETİLMESİ GEREKİYOR'
Bir öğrenicin sadece resim dersi için 180 TL'lik bir liste çıkarılması vicdani olmadığını söyleyen vatandaşlardan Devran Tenha, 'Batman'da ayakkabı işi ile uğraşan bir esnafım. Geçtiğimiz günlerde yeğenimin sadece resim dersi için istenen malzemeler listesi bize gönderildi. Listedeki fiyatları kırtasiyeye gidene kadar bilmiyorduk. Hemen hemen hepsinin karşısında markaları da yazıyordu. Kırtasiye gittim benim istediğim markaların hepsi 180 lira tuttu. Pazarlık yaparak zorla 130 liraya kadar indirdim. Bu listeyi gönderen öğretmene sormak istiyorum, kendi çocuğunu bunları alabiliyor mu veya her ders için bu kadar masraf yapabiliyor mu? Okulları biraz daha denetilmesi gerekiyor.' dedi.
'OKULUN İSTEDİĞİ KIYAFETİ ALAMAYAN YAKLAŞIK 35 ÖĞRENCİ EVLERİNE GÖNDERİLDİ'
Okulun istediği elbiseleri alamadıklarından dolayı çocuğunu okula almadıklarını söyleyen işsiz baba Nimetullah Uyanık, 'Çocuğum saat 07.00'de okula gidiyor, saat 08.00-09.00'a kadar okulda kendi çabası ile kalmaya çalışıyor ama kıyafetinden dolayı onu eve geri gönderiyorlar. Çocuğuma neden geldin diyorum 'üniformasız okula almayacaklarını, üniforma alıp öyle gelin' diyorlar. Bu şekilde yaklaşık 35 öğrenci evine gönderilmiş. Ülkenin durumu malum, işsizlik ortada bende işsizim, 7 çocuğum var ve 4'ünü okula gönderiyorum. Ortalama her birini azami masrafı 150 liradan 4 öğrencim var birde okullardın dayatmaları var. Kimisi A4 kağıdı istiyor, kimisi başka şeyler bizden talep ediyorlar.' dedi. AHMET KÖLGE




