Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'taki depremlerin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığı teknik ekipleri, deprem bölgesinde hasar tespit çalışmalarını başlatarak ağır hasarlı, hasarlı ve hasar almayan binaların tespitini sürdürüyor.
Merkez üssü Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle 11 ilde büyük yıkım yaşandı. İTTİHADUL ULEMA Yönetim Kurulu Üyesi Molla Abdulkuddus Yalçın, ölüm tehlikesi olduğu yerlere girmek, ikamet etmek ve eşya taşımak alimlerin büyük çoğunluğunun görüşüne göre caiz olmadığının altını çizdi.
"Allah, Kur'an-ı Kerim'de 'kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın' diye buyurmaktadır"
Molla Abdulkuddus Yalçın
Yalçın, "Allah, Kur'an-ı Kerim'de 'kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın' diye buyurmaktadır. Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) düşmek üzere olan duvarın yanından geçerken hızlı bir şekilde geçmiştir. Bunun tehlikeli yerlerde kalmanın, kasıtlı olarak orada ikamet etmek ve bulunmanın doğru olmadığını söylüyor. Haram mı veya mekruh mu bu konuda değişik görüşler vardır. Fakat çoğunluk ve delillerin varlığı bunun caiz olmadığını gösteriyor. Peygamber Efendimizin zamanında Veba Hastalığının çıktığı yere, Müslümanların, o yerin dışında ise oraya girmemelerini ve orada bulunanların da o hastalık olduğu müddetçe çıkmamalarını emretmiştir. Bir insan hasta ise oruç tuttuğunda hastalık onun vücuduna zarar veriyorsa oruç tutulmaması emredilmiştir. Oruç ona farz olmaz, tutmayabilir. İşin ehli ve dindar olan bir doktorun eğer desek ki bu insan oruç tutarsa ölüm riski vardır demesi o kişinin oruç tutması caiz olmaz. Bunlara benzer deliller çoktur." şeklinde konuştu.
"Ağır hasarlı evlerde kalmak, ikamet etmek ve eşya taşımanın caiz olmadığına kanaat getiriyoruz"
Ölüm tehlikesi olduğu yerlerde alimlerin büyük çoğunluğuna göre caiz olmadığını söylediklerini dile getiren Yalçın, "Dolayısıyla günümüzde gerçekten bunu yaşadık ve gördük. Eşyalarını çıkarmak için binalara girenler deprem esnasında yıkıldı ve onlarda enkaz altında kaldılar. Dolayısıyla ölüm tehlikesi olduğu yerlere girmek, eşya taşımak ve özellikle ikamet etmek alimlerin büyük çoğunluğunun görüşüne göre caiz değildir. Ama bazı alimlerin burada ölümün kesin olmadığı için ağır hasarlı evlere girmenin mekruh ve girmenin ise müstehap olduğunu söylüyorlar. Bizim tavsiyemiz ayeti kerimelere ve Peygamber Efendimizin hadislerine dayanarak tehlikenin olduğu yerlerden uzak durmanın vacip olduğu görüşü daha üstün olmaktadır. Dolayısıyla ağır hasarlı evlerde kalmak, ikamet etmek ve eşya taşımak özellikle depremlerin çok olduğu bölgelerde bu işin caiz olmadığına kanaat getiriyoruz." ifadelerini kullandı.
(İLKHA)
Editör: Editör