"Narin Güran" duruşmasına katılan HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı'dan açıklama "Narin Güran" duruşmasına katılan HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı'dan açıklama

Ölüm ve yaşlılık halleri hakkında farkındalık oluşturulması gerektiğini belirten Nas, yaşlıların toplumdaki yerine ve onlara önem gösterilmesi konusuna da dikkat çekti.

Nas, panelde yaşlılık konusundaki hassasiyeti arttırmaya, yaşlıların toplum içindeki değerine değinmesi yanında katılımcılara yaşlı bireylerin psikolojisini anlama ve buna göre hareket etme konusundaki gerekliliğine vurgu yaptı.

“Yaşlılıkla ilgili çoğu sorunun başlıca sebebi ölüme yaklaşma psikolojisinden kaynaklanmaktadır”

Yaşlılık döneminde yaşanan birtakım sorunlara değinen Nas, “Yaşlılıkta sosyal çevreyle ilişkiler çok hassas bir hal almaktadır. Çünkü kişinin gençken ulaşabileceği birçok sosyal imkân yaşlılıkla birlikte ulaşılması zorlaşmaktadır. Yaşlılar, çocukları ve aile fertleriyle birlikte yaşamlarını devam ettirdikleri sürece günlerini daha iyi geçirmektedirler. Ölümün her yaşta gelebileceği bilinciyle beraber ölüme en çok yakın hissedilen dönem yaşlılık dönemidir. Yaşlılıkla ilgili birçok sorunun başlıca sebebi ölüme yaklaşma psikolojisinden kaynaklanmaktadır. Dolaysıyla kendilerinin çeşitli etkinliklere katılmasına vesile olmak onlara bu konuda yardımcı olmak kendileri için daya iyi gelecektir. İnançlı insanlar için bu hayattan sonra başka bir hayatın başlayacağı inancı kendilerini rahatlatan bir durumdur. İnançlı olmayan insanlar için bu durum daha zordur. Genç yaştayken birçok şeyi sorgulamadan kabul eden insanoğlu yaşlılıkta bu durumu aksine çevirerek, daha çok sorgulayıcı davranalabiliyor.” ifadelerini kullandı.

“Yaşlılık psikolojisini belirleyen önemli faktörlerden biri de gençlik hayatını nasıl geçirdiğine bağlıdır”

Yaşlılıkta ölüm korkusunun ortaya çıkma süreci hakkında bilgi veren Nas, ”Yaşlılık dönemlerinde cennet-cehennem olguları daha çok düşünüldüğünden kişinin zihninde ölüm korkusunu canlı tutuyor. İşlenen günahlar sonucu ahirette hesabının verileceği korkusu da eklenilince ortaya daha karmaşık duygular açığa çıkıyor. Bununla beraber yaşlıların sevdikleri birini kaybetmesi gençken kaybetmesinden daha ağır gelmektedir. Yaşlılık psikolojisini belirleyen önemli faktörlerden biri de gençlik hayatını nasıl geçirdiğine bağlıdır. Kişi gençken kendisine ve ahretine yatırım yapmışsa yaşlılığında bunun pişmanlığını yaşamamaktadır. Aksi takdirde yaşlı, yapmadıklarının pişmanlığını sürekli hissetmektedir.” şeklinde aktardı.

Kaynak: (İLKHA)