0

 

Kış, dört mevsimden biridir. Eski dilde Zemheri ismiyle de anılırdı. Kuzey yarım küre için AralıkOcakŞubat aylarından oluşur. Bu mevsim mevsimlerin en soğuğu olup hava sıcaklığı eksilere doğru düşer ve bu düşmeyle kar ve yağmur yağışı artar. Senenin en soğuk mevsimidir

Mevsimin beraberinde getirdiği mevsimsel yaşam zorluk ve sıkıntıların üzerine yerelde yaşanan sıkıntılarda eklenince, yaşam çok daha fazla çekilmez hale gelmektedir. Halk olarak karşılaştığımız sıkıntıları sanki içselleştirmiş ve çözümlenemeyecekmiş kanaati sanki bizlerde hayat bulmuş.  Bizlerde oluşan bu kanaat, şehrimize hizmet etme konumunda bulunan yerel, kamu ve özel sektör yöneticilerinde de büyük bir rehavete neden olmuşa benziyor..  Son zamanlarda toplu yaşamın gereği olarak karşılaştığımız ve halk olarak bizi üzen ve bizlere sıkıntı veren birkaç olay.

Doğal gaz dağıtım şirketi; Yıllık çalışmalarında öngördüğü planlamaya uygun çalışmaları bir türlü zamanında bitiremiyor. İlimizin mevsimsel hava durumu bilgilerini alıp planlamalarını ve çalışma takvimini ona göre yapması o kadar zor bir iş olmasa gerek. Geçen kış, doğal gaz dağıtımındaki gecikmeden Kültür ve Gap mahalle sakinleri büyük sıkıntı yaşamıştı. Bu kış aynı sıkıntı bu kez Fatih mahallesi sakinlerini mağdur etti. Gaz dağıtım şirketi özel bir yatırımcı firma, ancak bu firmanın hizmetlerini ve vatandaşın toplumsal yaşamını takip etmesi gereken, yerel ve merkezi idarecilerdir. İlgili idareciler konunun üzerinde dursalardı, işin sahadaki takipçileri olup, işi oluruna bırakmasalardı durumun çok daha iyi olacağı ve halkın sıkıntılarının çok daha az olacağı hepimizin malumu.

Şehir içi ulaşımda park sorunuyla beraber, özellikle belirli kavşaklardaki düzensizlik ve tıkanıklık sürücüleri çileden çıkaran konulardır. Yaklaşık iki ay önce yaşanan eylemler esnasında, halkın özgürlüğü ve ezilen halkların sözüm ona demokratik tepkileri için kullanılamaz hale getirilen trafik ışıklarının halen çalışır konuma getirilmemesi büyük bir sıkıntı. Merak ediyorum dünyanın kaç yerinde bizim gibi toplumsal yaşamı rahatlatan ve düzenleyen düzenlemelere, vatandaşlar bu kadar düşman olabilir. Aynı şekilde dünyanın hiçbir yerinde yerel yönetimler de toplumsal düzende önemli olan, trafik ışıkları gibi bir konuyu iki ay gibi uzun bir zamanda işlevsiz veya bozuk bir şekilde bırakmaz. Yerel yönetimin yol ve kavşaklardaki trafik ışıkları konusunda işi ağırdan alması anlaşılır cinsten değil. Işıkların zarar gördüğü yol ve kavşaklarda gün yok ki maddi hasarlı kazalar meydana gelmesin.  Hele yerel yönetimin yağışların başlamasıyla şehirde asfalt çalışmalarında gösterdikleri azim ve gayreti, trafik ışıklarının çalışır hale getirmesi konusunda tüm vatandaşların umut ve beklentisidir. Trafik ışıklarındaki sıkıntıdan söz açılmışken, şehirdeki park sorunundan bahsetmemek olmaz. Trafiğin gün içinde devamlı akmakta olduğu ara yollarda yapılan araç parkları konusunda trafik ekipleri ve belediye yetkililerinin acilen bir düzenlemeye gitmesi gerekir. Şehir içi trafik bu anlamda tamamıyla büyük bir sıkıntı olarak vatandaşı mağdur etmekte.

Kış mevsiminin gelmesiyle elektrik kesintileri, tekrar halk arasındaki gündemin ilk sıralarındaki yerini almış. Vatandaş sanki olayı kanıksamış. Kış gelince elektrik kesintileri sıradan olarak kabullenilerek, hazırlıklı olunmalı. Teknolojinin geldiği noktada yaşamın dünyaya elektrikle bağlandığı böyle bir zamanda sık sık yaşanan elektrik kesintileri vatandaşın sinir katsayısını tekrar yükselteceğe benziyor.

 

Bu kışın soğuğunun üzerine elektrik kesintileri, doğal gazın bekleyen bölgelere yetişmemesi ve belediye hizmetlerindeki ilgisizlik ve aksaklaılar eklenince, bu şehir daha bir zemherileşiyor kış mevsiminde. 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *