0

 

"Ey iman edenler, muhakkak ki içki, kumar, putlar ve kısmet için çekilen zarlar şeytanın işinden olan murdar bir şeydir. Artık ondan kaçınınız ki kurtuluş bulabilesiniz"

Her yıl olduğu gibi bilip bilmeden toplumumuz yılbaşı gelince haram ve günaha bulaşıyor. Müslümanlarla hiçbir alakası olmayan hatta dinimizin kesin yasaklamış olduğu nice kötü alışkanlıkların yılbaşı bahanesiyle piyasaya sürüldüğünü müşahede ediyoruz. Bu hazırlıklardan bir tanesi de milli piyango biletlerinin her yerde satışa çıkarılmış olmasıdır.

Başta okuduğumuz ayeti kerimenin yasaklamış olduğu kumar çeşitlerine piyango da dahildir. İlahiyatçı Pof. Hayrettin Karaman milli piyango ile ilgili şunları söylüyor: 'Milli piyango biletlerin alınması da, çıkacak ikramiye de caiz değildir. İslam fıkhı açısından milli piyango ve benzeri uygulamalar kumardır ve bundan elde edilecek gelirlerle hayır da yapılmaz' demiştir. Kısacası milli piyango biletlerinin çekilmesi kesinlikle haramdır. Zar oyunları, oyun kâğıtları, spor toto, loto ve müşterek bahis gibi her türlü şans oyunları da milli piyango gibi haram olan kazanç yollarıdır.

Helal ile haramı Allah belirler. Dikkat çekilmesi gereken önemli bir nokta ise, ne dinimizle ne de geleneklerimizle bağdaşmayan yılbaşı çılgınlıklarının piyango ayağı maalesef devlet tarafından organize ediliyor. Böylece devlet kumar gibi büyük bir rezaleti organize etmiş oluyor. Bir ayette 'Şeytan, içki ve kumar yoluyla aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymayı ister. Artık siz vazgeçtiniz değil mi?' Allah bizleri uyarıyor. Ayrıca yüce dinimiz İslam'ın temel prensiplerinden biri de aklı, canı, malı, nesli ve dini korumaktır. Bu çerçevede yüce Allah insan sağlığına, malına, dinine ve ırzına zarar veren her türlü kötü alışkanlığı yasaklamıştır.

Manevi değerler yok ediliyor. Kumar bağımlılığına neden oluyor. Kazanamayanlar hileli yollara başvurarak para kazanmaya çalıştığı için hırsızlık artıyor, iş yerlerinde yolsuzluk artıyor. Zimmetine para geçirenler çoğalıyor. Gelir dağılımı dengesizliği baş gösteriyor. Birkaç kişi kazanırken binlerce kişi kaybederek para kazanma ümitleri kayboluyor. İnsanların çalışıp üretme yeteneği köreliyor.

Bu hayal kırıklığı ise boşluk hissi, çevreye düşmanlık, içe kapanma, iş veriminde düşme ve kumar alışkanlığı kazandırma gibi hastalıklara sebep olduğunu psikiyatrisiler ifade ediyor. Yine özellikle bazı resmi kuruluşlar, piyango, toto loto, gibi şans oyunlarıyla adeta insanlara hayal satarak insan sırtından trilyonlar kazanıyor. Bu kazanç uğruna vatandaşları da kumar bağımlısı yaparak onların bozulan kişiliklerini görmezden geliyorlar.

 

Özellikle yılbaşı bahanesiyle ülkemizde de devlet toplumu piyango bileti almaya teşvik edip beş on gün umut ve hayal içinde yaşatıp oyaladıktan sonra büyük çoğunluğu bir hayal kırıklığına uğratırken çok az sayıda kişiyi ise sevindirerek gereksiz yere toplum içinde kıskançlık ve öfke ateşini yakıyor. Sanırım kısaca zikir edilen bu zararları göz önünde tutarsak kumar ve şans oyunlarının dinimizde neden haram olduğunu anlamaya kâfidir.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *