0

 

                                   

Bir Müslüman ya da insan için muharrem ayı denilince akla ilk gelen, şüphesiz aşura günüdür. Muharrem ayının onuncu gününe tekabül eden aşura günü, hz. Peygamber (s.a.v.)’in yaşadığı zamanda (asr-ı saadet) ya da daha öncesinde çeşitli rivayetlere göre daha çok sevinç zamanları gerçekleşmiştir. Bunlara kısaca değinecek olursak şöyle sıralayabiliriz. Yeryüzünün yaratılması ve ilk yağmurun yağması, Hz. Âdem’in tövbesinin kabul olması, Hz. İdris’in göğe çıkarılması, Hz. Yunus’un balığın karnından çıkması, Hz. İbrahim’in dünyaya gelmesi, ateşe atılması, ateşte yanmaması bu güne tekabül etmektedir. Ayrıca Hz. Yusuf’un kuyudan çıkması, Hz. Yakup’un oğlu Hz. Yusuf’a kavuşması, Hz. Eyyub’un hastalıklarından kurtulması, Hz. Musa’nın Firavunun şerrinden kurtulması, Kızıldeniz’i geçmesi ve Firavunun helak olması, Hz. Süleyman’a saltanat verilmesi, Hz. İsa’nın doğumu ve ölümden kurtulup diri olarak göğe çıkarılması da bu günde meydana gelmiştir.

 

İslam tarihine bakmaya devam ettiğimizde, gördüklerimizin sadece zikrettiklerimizle kalmadığını daha çok akletmemiz için ibretli olayların Yüce Allah tarafından “Şüphesiz göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün ard arda gelmesinde, insanlara menfaat sağlayan şeylerle (yüklü olarak) denizde akıp giden gemilerde, Allah’ın gökten bir su indirip, onunla ölümden sonra yeryüzünü diriltmesinde, orada bütün canlı (tür)lerini yaymasında, rüzgarları ve gök ile yer arasında musahhar/emre amade kılınmış bulutları yönlendirmesinde, akıl erdirmekte olan bir kavim için ayetler/deliller vardır.” (bakara 164) sırrınca ders çıkarabilmemiz için tarihlerdeki yerlerini almışlardır.

 

Bir de bu günde meydana gelen sevinçlerin aksine, insanlığı kahreden tarihe ve gönüllerimize kanla yazılan Kerbela var. Hz. Muhammed (s.a.v.)’in gülü, cennet gençlerinin efendisi Hz. Huseyn’in, Kufe’liler tarafından ihanete uğrayıp Yezit tarafından katledildiği yer. Peki ama Hz. Huseyn, Yezit tarafından neden katledildi? Sorusuna cevap olarak bazıları demiş ki, makam ve mevki için. Bazıları da demiş ki, dedelerinin de peşinde koştuğu saltanatı Haşim oğullarına bırakmamak. Ama bana göre de, Hz. Huseyn zulme boyun eğmediği, haksızlığa karşı çıktığı ve hakkı hâkim kılmak için çaba gösterdiğinden dolayı şehit edilmiştir. İslamiyet’in sancaktarlarını yok edip aziz dini ortadan kaldırmaktı amacı. Şuan daki torunlarının yaptıkları gibi.

 

Kerbela öyle bir okul, Hz. Huseyn de öyle bir muallim ki, okuldan sadece Müslümanlar değil insanlık ders almalıdır. Bu okuldan ders almayan var oluş nedeninin cevabına kesinlikle ulaşamaz. O okuldan ders almazsak hakkaniyet ile zulmetin farkını ortaya koyamayız. Farkı bulamazsak sadece ehli beyte yapılan bir kıyım olarak algılarız. Bu kıyamı anlamadan içinde bulunduğumuz bu girdabın karanlığından çıkmamız çok zor olduğu gibi haklılığın ışığına da kavuşamayız. Kısacası Aşura; zorbalara karşı çıkmanın günü, yani kıyam günüdür.

 

Günümüzde, İslamiyet’in aziz sancağının yere düşmemesi için dedeleri Hz. Huseyn gibi serden geçenler olduğu gibi, dedeleri Yezit gibi hak ve hakikatin sancağına sahip kişileri hunharca katletmek isteyenler de mevcuttur. Ama tarih şahittir ki katledilen Hz. Huseyn’le beraber Ehlibeyt’te olsa, kazanan yine Hz. Huseyn’le beraber İslamiyet olmuş, kaybedip zelil olanlar da Yezit’in kendisi ve onunla yan yana duranlar olmuştur.

 

İslam nurunu söndürmeye kalkan karanlık kişiler; dedeleriniz Nemrut, Firavun, Ebrehe, Ebu Cehil, Kab Bin Eşref ve Yezit o nuru söndürememiş siz mi söndüreceksiniz? Hanginizin çocuğunun ismi Nemrut’tur ya da Firavun. Söyleyin bana niye çocuklarınıza Ebrehe ya da Yezit ismini vermiyorsunuz. Ben söyleyeyim size çünkü onlar hayırla değil lanetle anılıyorlar. Vallahi, sizler de böyle devam ederseniz lanet ile anılacak kişilerden olursunuz. Haa şunu da unutmayın,  biz Müslümanlardan yeryüzünde tek bir fert kalıncaya kadar bu izzetli mücadelemizi sürdüreceğiz. Sizler hepimizi öldürseniz dahi Allah nurunu tamamlayacaktır. Üstad’ın da dediği gibi “ İslamiyet güneş gibidir üflemekle sönmez, gündüz gibidir göz yummakla gece olmaz, gözünü kapatan yalnızca kendisine gece yapar. Sizler istemeseniz de, hem kendimiz hem de çocuklarımız İslamiyet’i iliklerimize kadar yaşamaya İslami anlayış ve kavrayışı aramızda yaymaya devam edeceğiz. Bu böyle biline…

 

 

 

                        *          *          *          *          *          *

 

Ayrıca gazetemiz BATMAN REHBER GAZETESİ 2. yılını geride bırakarak 3. yılına girmenin gururunu yaşıyor. 2 yıllık gibi kısa bir zaman diliminde ismine yaraşır kaliteli, özgür, İslami ve insani bakış açılarıyla Batman’lıların gönlüne taht kurdu. Taklitten uzak kendisine has yöntemlerle, Batman’ımızın en seçkin gazetesi olma yolunda bir hayli başarı katetti. Gün geldi zalime zalim diyebilme izzetini gösterdi, gün geldi sıkılmadan mazlumdan yana taraf alma şefkatini üstlendi, gün geldi karanlıkta kalıp kaybolmaya yüz tutmuş insanlığa meşale görevi gördü. Gün geldi olayları iyi okuyamayanlara analizleriyle REHBER oldu. Aynı yol ve istikametle devam etme duasıyla, hayırlı ve uğurlu olsun.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *