0

 Eğitim sistemiyle bu kadar çok oynandığı ikinci bir ülke var mı bilmiyorum. Canı sıkılan yeni bir sınav sistemi getiriyor. Aynı partinin bakanları arasında bile dağlar kadar fark var.

                AK Parti hükümetlerinin eğitimde fiziki anlamda yaptığı değişim ve hamleler maalesef eğitimin kalitesi ve niteliği konusunda yapılamadı. Tabii ki, sınıf mevcutları eskiye oranla çok düştü. Binalar daha modern ve kaliteli yapılmaya başlandı. Teknolojiyi takip etme bakımından da önemli mesafeler katedildi. Ücretsiz ders kitaplarından tutun da tablet dağıtımına kadar sayılamayacak kadar yenilikler yapıldı. Hepsini takdir ediyor ve önemsiyoruz.

                Ancak eğitimin olmazsa olmazı niteliktir. Bütün okulları Anadolu Lisesi yapmakla kalite artmıyor anlayacağınız.Hadi yaptınız, bari kurduğunuz sisteme sahip çıkın da ciddiyetiniz olsun. TEOG sınavı yapılıyor, yerleştirmeler yapılıyor, herkes puanına göre bir yere yerleşiyor. Tercihlerinden birine giremeyen ya da tercih yapmayan öğrenciler de açık öğretim lisesine yerleştiriliyor. Sonra nakiller başlıyor. Okullar arasında gelgitler başlıyor. Okullar en az iki hafta istenilen düzeyde eğitim veremiyor. Nakiller puan üstünlüğüne göre yapıldığı için herkes bir üst tercihine gitmek için nakil talebinde bulunuyor. İşte tam bu noktada başlangıçta hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler milli eğitim müdürlüğüne başvuruda bulunarak açık öğretimden örgün eğitime geçme talebinde bulunuyorlar. Bakanlık da üst sıralarda tercih yapan yüksek puanlı öğrencileri görmezden gelerek, en az 100 puan düşük puanlı öğrenciyi tercih ettiği üç okuldan birine yerleştiriyor. Bakanlık ne hikmetse bu yılın taban puanını da geçen yıl sınıf tekrarına kalan en düşük puanlı öğrencinin puanı olarak tespit ettiğinden  nakil bekleyenler de kocaman bir şok yaşıyor. Böylece bütün okullar görünüşte Anadolu Lisesi oldu, ama bir iki Anadolu Lisesi hariç hepsinde öğrenci başarı seviyesi yerlerde sürünüyor.

                Şimdi sormak gerekmez mi, madem sınav yaptınız, öğrencileri puanlarına göre bir okula yerleştirdiniz ve bu öğrenciler bu okullara yerleşemedi, siz ise onları zorla başarı düzeyi yüksek olan öğrencilerin arasına göndererek neden öğrenciler arasında bir uçurum meydana getiriyorsunuz? Öğretmen bu kadar seviye farkı olan öğrencilere nasıl ders anlatacak? Düşük puanlı öğrenciler anlatılan bu dersin ne kadarını anlayabilecek? Dersi anlamayan öğrenci sınıfın huzurunu bozup, başkalarını da rahatsız etmeyecek mi? Ya o okula nakil gitmek için bekleyen daha yüksek puanlı öğrencilere ne demeli. Onların hakkını kim teslim edecek? Mademki bu öğrencileri örgün eğitime almak istiyorsunuz. Aynı düzeydeki öğrencilerin olduğu okula alın da herkes aynı düzeyde eğitim alabilsin. Siz bu işlemle başarısız olanı ödüllendirdiğiniz gibi, başarılı olanı da cezalandırmış olmuyor musunuz? Bu mu adalet?

                Bu tür yerleştirme mahkemelik bir uygulama olup, nakil talebinde bulunup yerleşemeyen öğrencilerin aileleri haklarını mahkemede aramak zorunda kalabilirler. Ayrıca bu konuları velilere anlatmak da idarecilere kalıyor. Gel de anlat anlatabilirsen.

                Sonuç olarak Nabi Avcı’nın yönettiği bakanlık SOS veriyor. Ciddi bir reforma ihtiyaç olduğu kesin.Umarız seçimden sonra güçlü bir hükümet gelir de eğitimde kalitenin geliştirilmesi adına güzel işler yapar. Yoksa bu ülkenin ve insanımızın geleceğine yazık olacak.

 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *