0

 

“İslam düşmanlarının bir Müslüman’ın çalışmalarından rahatsız olmaları demek, Allah’ın rızasına talip olan müminlere doğru yolda olduklarını gösteren bir yol işaretidir” Şehid Fahredin Çelik

Âlim bir baba’nın üçüncü çocuğu olarak 1969’da dünyaya geldi. Aslen Ulaş köyü (Zeliye)/Gercüş nüfusuna kayıtlıdır. Çocukluğu döneminde hareketliliği, yerinde oturmaz canlılığı ve akranları arasında kendisini kabul ettirip sözünün dinlediği özelikleriyle göz doldurmuştur.

Âlim olan Babası’nın evinde oluşturulan ilmi ortam sebebiyle gerek Kur’an-ı Kerimin bazı bölümleri ve gerekse de okudukları kitapları en iyi kavrama hususunda sürekli ablası ve kardeşi ile yarış halinde olmuştur ki, bu durum daha o yaşlarda okudukların gereğini yerine getirme hususunda onu bilinçlendirmiştir. Bu ruh hali sebebiyle birebir oyun oynayan çocukları namaz vakti gelmeden kuleytenin başına getirir hepsine abdest aldırır ve ezanın okunma sebebiylede topluca camiye getirirdi.

1983’te evlerin Dargeçit’in Yılmaz (Meranê) köyüne gider. Fahreddin medrese okumak istediği için, kardeşiyle birlikte İdil’in Batêlê köyüne Molla Tahir’in yanına gitmeye koyulur. Batêlê’de bulunduğu süre içerisinde; Sarf-Nahit, Fıkıh ve Hadis dalında dersler aldı. Siyer ve sahabe-i kiramın hayatlarıyla ilgili Türkçe kitaplar okuyarak kendisini geliştirmeye çalışır Resulüllah (sav)’in hayatı, sahabe-i kiramın yaşamı ve asrısaadetin altın çağını öğrenmesi onun üzerinde büyük etkiler oluşturdu.         

İki kardeş Batêlê köyünde medrese eğitimlerini sürdürürken ağabeyleri Abdulvahap 1983–1984 Eğitim döneminde okul okumaları için onları medreseden almaya gelir. Seydaları Molla Tahir: onlardan çok memnun olduğunu, temiz fıtratları sebebiyle büyük âlim olacakları yönünde kendilerinden ümitli olduğunu söyleyerek ağabeylerinin onları okula götürme fikrinden vazgeçirmeye çalışır. Seyda’nın daha fazla ikna çalışmalarına ağabeyleri; Seyda, Allah’ın izniyle kardeşlerim bozulmaz, yine kendilerinden istifade edilen şahsiyetler olacaklardır. Neticede Seyda onlar için hayır duasında bulunarak istemeyerek götürmelerine rıza gösterir.

ORTAOKUL DÖNEMİ (1983–1985 yılları arası)

Okulların açılması ile okula gelmiş yardıma muhtaç yüzlerce öğrencinin okula geldiklerine, genellin de henüz fıtratı temiz olduğunu bir davetçiye ihtiyaçlarının olduğunu müşhade etmiştir. Almış olduğu İslami terbiyenin ve edindiği ilmi birikimin gereğini yerine getirmek üzere paçaları sıvar özelikle namazların üzerine titizlikle durması ve sürekli namaz vakitlerini gözetmesi, helal-haram dikkati ve her fırsata İslami tebliği sebebiyle okulda öğretmen-öğrenci herkes tarafından “molla” isminin yerini aldı. Her bir öğrenci ile ayrı ayrı ilgileniyor, onlara Müslüman evladı olduklarını hatırlatıyor, Kur’an-ı Kerim okumuş olanlara, okumayı ihmal etmelerini tembih ediyordu. Henüz Kur’an dersini almayanlara kendisinin verebileceğini, namaz kılmayanların durumlarını sorarak, “namazın dinin direği” olduğunu hatırlatıyor ve namazlara okul bitişiğindeki camiye beraber iştirak edebileceklerini söyleyerek cesaretlendiriyor.  

                Hafta içi okul bitilişindeki camiye namazlarını cemaatle edaya gidiyor, cemaate yetişmediğin de beraber camiye gittiği öğrencilere namaz kıldırarak, cemaat sevabından mahrum kalmamaya dikkat ediyordu. Hafta sonları da öğle ve ikindi namazlarını farklı camilerde, cemaate iştirak ederek, bu vesileyle imamlar ile tanışmaya çalışıyordu.

 

 

                İdil çarşısında giderken pasaj gibi bir bölümün arka tarafında İslami neşriyat bulunduran bir kitapevi ile karşılaşır. Her defasında, elindeki kıt imkânları zorlayarak 2–3 tane dini kitap alıyor, okuyor ve ilgilendiği kişilere sırayla okumak üzere veriyordu. Ders vereceği öğrenciler için de elif-ba ile amme cüzünü alıp okuyacaklara veriyordu. Kendisi ve kardeşinin ellerine geçen birkaç kuruşu bu tür şeylerde kullandığı için zaruri ihtiyaçlarını yerine getirmede sıkıntıya düşüyorlardı.                

Her teneffüs zilini, fırsat olarak görüyor, ilgilendiği kişilere bir şeyler veriyor, verdiği kitabı okuyup okumadıklarının takibatını yaparak kitaplarını okumaya teşvik ediyor, yeni ilgilenmeye başladığı kişilere de onların seviyesine göre kitap vereceğini söylüyordu. Elif-ba ve Kur’an-ı Kerim derslerini bir kısmına öğle paydosunda, derslerden sonra bir kısmına ve geceleri de bir kısmına derslerini vererek yetiştirmeğe çalışıyordu. Bununla beraber oluşturmuş olduğu birkaç grup ile de sohbetler yapıyordu. Okulda durumu iyi ve gelişmeye müsait olan öğrencilerden de iki grup oluşturmuş, tanışmış olduğu iki cami imamı ile de konuşmuş, onların İslami bilinç ve kültürel birikimlerinin iyi olduğunu görmüş ve onlardan getireceği öğrencilere sohbet yapmalarını talep etmiş. Bunun onlar için dini bir sorumluluk ve insanları irşadın asli görevleri olduğunu hatırlatmış ve onları ikna etmişti.         

                Bu arada fazla kitap aldığını gören kitapevi sahibi Fahreddin’e, “bunca kitabı ne yapıyorsun?” diye sormuş; “ilgilendiğim öğrencilere okumaları için dönüşümlü veriyorum. Ancak kitaplarım az, okuyanlar da çok olunca elime imkan geçince yeni kitaplar alıyorum” cevabını almıştı. Bunun üzerine kitapevi sahibi, “Madem öğrencilere dinlerini öğretmede bu kadar heveslisin o zaman ben de sana yardımcı olayım, istediğin kitabı emanet olarak götür, temiz okunsun bitirilen kitapları getirdiğinde yerine başka kitaplar götürürsün” der. Aynı zamanda sohbet için arkadaşlarını götürdüğü iki imamdan da okutmak üzere kitap almaya başlayan Fahreddin’e kitapevi sahibinin de destek çıkması, “Eğer Allah’ın dinine yardım ederseniz Allah da size yardım eder ve ayaklarının sabit kılar” gerçeğini hatırlatır ve bu durum onu ziyadesi ile sevindirir. Okulda ulaşmadığı, tebliğde bulunmadığı ve ilgilenmediği öğrenci bırakmama kararlığındaydı. Bu yerinde durmaz ve yorulma bilmez ihlâslı cehd ve gayreti sebebiyle verim alamaya başlamış, gün be gün namaz kılan ve dini kitap okuyan öğrencilerin sayısındaki artış, okul idaresinin dikkatinden kaçmamıştı. Ancak ‘molla’nın etrafındaki öğrencilerin sorunsuz olmaları ve derslerinde gösterdikleri başarı, idarenin ses çıkarmasına fırsat vermiyordu. Devam Edecek

               

 

 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *