0

 

“İlahınız kendisinden başka ilah olmayan Allah’tır. O’nun ilmi her şeyi kuşatmıştır.” (Taha -98)

 ‘La’ olumsuzluk edatıdır. Mana olarak kabul etmemek, red etmek anlamlarına gelmektedir.

Peki biz neyi kabul etmiyoruz?

 İlahları?

Hangi ilahları?

Allah(cc)’ın hakkı olan uluhiyeti, Allah’ın yaratmış olduğu herhangi bir varlığa izafe etmektir. Bazen bir insana ilahlık nispet edilmiştir,(Firavun da olduğu gibi), bazen ateşe nispet edilmiştir,(Mecusilerde olduğu gibi), bazen taştan, çamurdan veya metalden (günümüzde olduğu gibi) yapılmış heykelleri ilah edinmişler (Lat, Uzza, Hubel, Buda), bazen hayvanları ilah edinmişler (Hinduların ineğe tapması gibi) ve günümüzde daha soyut ve çeşitlerinin artarak ilahların sayısının çoğaltıldığını görmekteyiz.(Mal, makam, müzik, eğlence spor(özellikle futbol)ve beklide en süflisi ve insanların uğrunda enerjilerini boş yere harcadıkları beşeri ideolojilerdir (Komünizm, ırkçılık, laikçilik v.b.)

            İşte bütün bunlar ve benzerlerine ilahlık atıf etmenin şirk olduğunu, bunlara ibadet etmenin zulüm olduğunu, bu inanış ve düşüncelerin kesinlikle red edilmesi gerektiğini ‘La’ demekle bunların hepsine karşı çıktığımızı, inanç dünyamızdan ve bütün bir hayatımızdan söküp attığımızı ilan ediyoruz.

            ‘La’ diyoruz. Hiçbir kişiye ibadet etmeyeceğimizi, ilahlık iddiasında bulunanların veya kendilerine ilahlık atfedilenlerin bütün halleri, düşünceleri ve insanlara dayattıkları görüşleri ayağımızın altındadır.”Onlar, Allah'ı bırakıp bilginlerini ve rahiplerini rablar (ilahlar) edindiler ve Meryem oğlu Mesih'i de.. Oysa onlar, tek olan bir ilah'a ibadet etmekten başka bir şeyle emrolunmadılar. O'ndan başka ilah yoktur. O, bunların şirk koştukları şeylerden yücedir.“ (9/31)

            ‘La’ diyoruz. Taştan, çamurdan, metallerden yapılmış olan heykellere, cisimlere ve kabartmalara inanmadığımızı düşünce ve hayatımızda bunlara hiçbir yer vermeyeceğimizi ilan ediyoruz.Allah; O'ndan başka hiçbir ilâh yoktur. Müminler yalnız Allah'a dayanıp güvensinler.” (64/13)

            ‘La’ diyoruz. Beşeri hiçbir ideolojinin bizim için bir anlam ifade etmediğini, değersiz, manasız olduklarını ve hepsinin aynı oranda küfrü temsil ettiklerini bilmemiz gerekmektedir. Bu ideolojilerin beşeri düşüncelerden oluştuğunu, eksik ve yanlış olduklarını, insan hayatı için gerekli olan kuralları tayin edecek güç ve kabiliyette olmadıklarını günümüze kadar ki uygulamaları bize göstermektedir. İnsanın fıtratına aykırı düşünce ve uygulamalar barındırdığı için, peşinden koşturduğu insanlara ve bütün bir insanlığa fitneden başka bir şey bırakmamış, çıkardığı kargaşalarla kaos ve anarşizmi hakim kılmış, yaptığı katliamlarla insanlığa sadece kan ve gözyaşı bırakmıştır.

            ‘La’ diyoruz. İnsanı insani değerlerden uzaklaştıran, insani kişiliksiz, amaçsız boş bir ömür geçirmesine sebebiyet veren müzik ve eğlencelere ihtiyacımız olmadığını, bunlarla ilgilenmediğimizi haykırıyoruz. Zamanımızı ve ömrümüzü boş oyun ve eğlencelerle geçirmemiz gerektiğini, her bir anın gafletten uzak, kulluk teslimiyeti içerisinde geçirmemiz gerektiğine inanıyoruz.

 

            ‘’La’’ diyoruz. Nefsimizin bize hoş gösterdiği, iyi bir gelecek, iyi bir ev, iyi bir araba, evlatlar ve servet elde etmek için gece gündüz çalışıp, ama aynı oranda ibadetini aksatan, zikrini terk edip camiye uğrayamaz bir anlayışa, Kur’ani düşünceden uzak bir hayata da hayır diyoruz. Böyle bir düşünce ve hayata, insanı karanlığa, kötülüğe, zulme ve beklide küfre götürür. İşte böyle bir hayatında isteklisi değiliz. Bilakis bu dünyada mümine yakışır izzetli bir hayat ve bu hayatın devamı için yeteri kadar bir geçimlilik ve aynı zamanda iyi bir kulluk için Kur’an, zikir ve cami ile bütünleşmiş bir ibadet anlayışını istiyoruz.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *