88

    İnsanlıkla bağını koparıp kendini hayvana nispet eden günümüzün Darwinist zihniyeti, evrimleşerek çağ atlayacağını sanıyor. Her sakallıyı dede gören bu tür zihniyet sahipleri de her değişimi evrim olarak görüyorlar. 

    İnsan yapısının sabiteleri ile değişkenlerini birbirine karıştırarak ilerleyeceğini sanıyorlar. Halbuki ilk insanın yaratılışından bugüne insanoğlunun sabiteleri aynıdır. Değişen şartlar, sadece araç gereçlerde bir değişiklik yapmıştır. Onun dışında insanların temel ihtiyaçları üç aşağı beş yukarı aynıdır. 

    Eski çağlarda yaşayan insanların barınma ihtiyaçları vardı da bugün yok mudur? Eskiden bunu mağaralarda, çadırlarda gideriyorlardı. Şimdi ise bunu beton evlerde gidermeleri barınma ihtiyaçlarında bir değişiklik olduğu anlamına gelmez. Sadece barınmanın şeklinde bir değişim yaşanmıştır. Eskiden de insanlar arası haberleşme vardı şimdi de var. Eskiden haberleşmeler güvercinlerle yapılırken şimdi ise twitter kuşu ile yapılmaktadır. İnsanlar için değişen sadece araçlardır. Yine eskiden insanlar kendi işleri için bir bineğe ihtiyaçları vardı. O zamanlar; bunu at, deve ile gideriyorlardı. Şimdi de bunu tren, araba, uçak gibi vasıtalarla gideriyorlardı. 

Eskiden de insanlar birbirlerinin kanlarını döküyorlardı. Toprak, para, kadın için. Şimdi de menfaat ve şehvet için birbirlerini öldürüyorlar. ABD yeryüzünde petrol için bu kadar katliam yapmıyor mu? Değişen nedir? İnsanların yapısı mı yoksa araç gereçler mi? 

Din de aynı şekilde ilk insandan günümüze kadar tüm insanların temel ihtiyacıdır. Tarihte hiçbir zaman dinsiz toplumlar olmamıştır ama dinden sapanlar olmuşlardır. Zaten Allahu Teâlâ da dinsiz toplumlara değil; hak yoldan sapan kavimlere Peygamberler göndermiştir. Onları batıl yoldan doğru yola çağırmak için. 

     Tarihten bi-haber yaşayan yeni nesil, kendini hayvana nispet ederek nereden geldiğini unuttuğu için nasıl hareket edeceğini de unutmuş. İdeolojileri kendine din olarak benimseyen maddeci zihniyet, dinin bu çağa hitap edemeyeceğini söylüyor. Dünya meseleleri hakkında çözüm olarak İslam'ı sunduğunuz vakit “Hangi çağda yaşıyoruz” diyorlar. “Din bu çağa hitap etmez” diyorlar. Kastettikleri din; bozulmuş Yahudilik veya Hristiyanlık ise evet, biz de buna katılıyoruz, ama kastettikleri İslam ise hayır diyoruz. İslam dini çağlar üstüdür. Hiç kimse onu bir çağa hapsedemez. Zaten din, bu çağa hitap etmez diyenlerin hayatına bakınca da İslâm'a karşı çıkarak Hristiyan Avrupa’nın safında yer alıyorlar düşünmeden. Dine karşı çıkayım derken Hristiyan zihniyetine büründüklerinin farkında değiller. 

İslam, evrensel bir dindir. Prensipleri/ilkeleri tüm insanlara ve çağlara hitap ediyor. Onun için İslâm’ın hükümleri kıyamete kadar geçerlidir. İslam'ın hükümlerini bir kavme veya bir çağa hapsetmeye çalışanlar, İslam'ı hakkıyla anlamamışlar demektir. Dar düşüncelerini kendilerine hakem yapıp insafsızca İslam hakkında değerlendirmede bulunan, İslam’ın evrenselliğini kavrayacak kapasitede olmayan seküler zihniyetli kişilerin işidir bu. Bütün insanlığın problemlerini çözecek yegâne kaynak, İslam inancıdır. 

 

Kur’an’ın hedeflediği amaçlar değişmez ancak araçlar değişebilir. Mesela Kur’an’da “temizlik” emredilmiştir. Bu bir ilkedir. Bu ilke değişmez. Ama temizlik araçları her zaman gelişip değişebilir.

Son olarak diyoruz ki;

İslam'ın evrensel mesajı herkese hitap ediyor. Dünyanın neresinde olursa olsun, hangi zaman ve mekânda bulunursa bulunsun, tüm insanları muhatap kabul eden, zaman ve mekân üstü bir konuma sahiptir İslam dini. 

 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *