88

     2021'den 2022'ye giriş yaptık. Hayırlı mı olur, hayırsız mı olur, ona nasıl giriş yaptığınız belirleyecek. Sonuçta cüzi iradeniz sizin elinizde. Ama bildiğim bir şey var: 

Nasıl yaşarsanız öyle ölürsünüz, nasıl ölürseniz öyle dirilirsiniz. 

Bir hadis-i şeriflerinde Resulullah sav şöyle buyuruyor:

“İnsanlar kıyamet gününde, öldükleri hâl üzere diriltileceklerdir.” (Müslim, Cennet, 83)

    Bir yılı daha öldürdük, yeni bir yıla gözlerimizi açtık. 2021'i nasıl bitirmişsek 2022'ye de öyle uyanır ve devam ederiz.

Hayatı bir kitaba benzetirsek yıllar da o kitabın sayfaları gibidir. Siz o sayfaları nasıl doldurmuşsanız, yeni sayfalarınız da öyle devam eder. Şimdi 2021 sayfasında; içkiyle, piyangoyla, hindiyle giren biri, 2022'ye dünden yediği içtiği zıkkımla uyanmayacak mı? Karnında içtiği içki, elinde piyangoyla güne başlamayacak mı? Uyanacak ve her şeyin aynen devam ettiğini görecek. Yeni sayfalar eski sayfaları takip edecek. 

     2021'de neyle meşgul olmuşsanız 2022'de de onunla meşguliyetiniz devam edecek. Değişen sadece rakamlardır. Rakamlar hayatımıza bir yenilik katmaz. Eğer hayatınız düzgün değilse, atılan rakamlarla mutlu olacağınızı düşünüyorsanız, kendinizi kandırmış olursunuz. Boş boş birbirinizi iyi dileklerle kandırmayın. Hayatı sömüren ve halkın parasının üstüne yatan zengin ve sanatçı taifesi, sosyal medyada güzel dilekler de bulunarak hayat güzel geçmez. Geçim derdi, aile, inanç gibi farklı sorunları olan bir insanın sorunlarına, sizin bu sahte iyi dilekleriniz onlara çözüm getirmez. Yılın bitimine nasıl girmişseniz yeni yılın sabahına da o şekilde uyanırsınız. 

Rakamların değişmesi hayata etkisi sadece senin bu dünyadaki ömrünü kısaltmak içindir. Ömründen alınan günleri gafletle geçirmek ömrüne ihanet etmektir. 2021 bitti, deyip 2022'ye temiz sayfa açmak adına haram kutlamalara girmek acıları dindirmez. Eldeki sorunlar geçmişte kalmaz. Sorunlar yakana yapışır ve seninle beraber yeni yıla gelir. 

     Meseleyi şöyle bir kıssa ile somutlaştıralım: 

Son nefesini vermek üzere olan bir adama, bir âlim kelime-i şehadeti tekrarlatmak için evine gider; alim, kelime-i şehadeti sık sık tekrarlatmasına rağmen, adamın dili kelime-i şehadeti söylemeye muktedir değildir ve kelime-i şehadetini söyleyemeden de ölür. Adamın kim olduğu araştırıldığında ise daima içki içen biri olduğunu öğreniliyor. 

     Hayatımızı nasıl sürdürmüşsek sonumuz da öyle biter. Dirilmemiz de ona göre olur. Onun için hayatımıza ve gönlümüze dikkat etmek gerek. Çünkü gönlümüz hangi tarafa meyilli ise hayatımız da o tarafa meyilli olur. Bununla ilgili Behlül Dana Hazretlerine atfedilen bir hikâye ile konumuzun meramı için aktaracağız.

Behlül Dânâ Hazretleri, yol üzerindeki bir viranenin yıkılmak üzere olan iyice eğilmiş duvarına bakıp akıbetini tefekküre dalardı. Yine bir gün endişe ile bakarken duvar birden çöküverdi. Behlül Dânâ Hazretleri’nin yüzünü bir sevinç ifadesi kapladı. Onun bu sevincine bir anlam veremeyen insanlar merakla sebebini sorduklarında:

“Görmediniz mi, duvar meyilli olduğu tarafa yıkıldı!” dedi.

“Peki, bunda şaşılacak ne var?” dediklerinde ise şu hikmetli cevabı verdi:

“Madem dünyadaki her şey nihâyetinde meylettiği tarafa yıkılıyor, benim de meylim Hakk’a doğrudur, o hâlde ben de ölünce Hakk’a varırım. 

Ey ahali! Rükû ve secdelerimizle Hakk’a meylimizi artıralım ki başka yönlere yıkılmayalım!..”

     Herkes yılbaşında gönlünün meylettiği tarafa yöneldi. Kimisi ecnebi Batının kültürel emperyalizmine meyletti, kimisi de Mekke'nin Fethiyle gecesini Hz. Peygamber (sav) anma ve anlamayla geçirdi. Yeni güne, kimisi Peygamberi anmakla uyandı, kimisi de Peygamber düşmanların kültürel sömürgesinin kurbanı olarak… Zaman, her ikisi için de geri dönülmeyecek şekilde geçti. 

Ebedi kurtuluşumuz için son nefesimizin iman ile güzel geçmesi, hayatımızın güzel yaşanmış olmasına bağlıdır. 

Rabbim; yaşamak, ölmek ve dirilmek döngüsünden bizlerden razı olacağı hal üzerinde döndürsün. (Âmin)

Sözlerimizi, sözlerin en güzeliyle noktalayalım:

“(Ey Muhammed) de ki: Şüphesiz, benim namazım, ibadetlerim, hayatım ve ölümüm, alemlerin Rabbi olan Allah içindir.” (Enam- 162)

 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *