88

Gün geçtikçe daha çok insan tarafından kullanılıp hayatımızda daha çok yer edinen sosyal medya, hayatımızın önemli bir parçası haline gelmiştir. Sigara gibi bazı insanlarda bağımlılık haline bile gelmiş. Hatta bu bağımlılık bazı yuvaların dağılmasına dahi sebep olmuş. 

Sosyal ilişkilerimizde, alışverişlerde, iyi veya kötü gelişimimizde sosyal medya etkili bir silahtır. Eskiden anne ve babalar çocuklarına; oğlum filankesin çocuğuyla arkadaşlık kurma bozulursun, diye uyarırlardı. Ama artık arkadaşlıklar yanı başımıza yani cebimize kadar geldi. Kişinin takip ettiği kişiler onun hayatı üzerinde belirleyicidir. Üzüm, üzüme baka baka kararır, atasözümüzün yerine; takipçi, takip ettiğine bakarak şekil alır, diyecez. Kurtla, köpekle arkadaşlık yapan; ulumayı, havlamaya öğrenir. Normal hayatta; yalancı, hırsız, düşük ahlaklı gibi kişilerle arkadaşlık kurulmazken, sosyal medyada bu kötü özellikleri taşıyanlarla takipleşip arkadaşlık kurmak, kötülüğe kendi elimizle davetiye çıkarmak demektir. Bu kötü insanlar bizim takiplerimiz ve beğenilerimiz sayesinde kötülüğü yayıyorlar. Kötülüklerine güç katan bizleriz. Kimse zorla bunları takip et demiyor. 

Doğru kullanıldığında yüksek insan potansiyelini barındıran sosyal medya, kullanıcılar tarafından ne yazık ki faydalı şeyler için kullanılmıyor. 

17 Aralık 2010 günü Tunuslu Muhammed Bu azizi, zabıtaların tezgahının ruhsatsız olduğu gerekçesiyle tartı aletine ve tezgahına el koymak isterken onlara direnmiş ve pazar yerinde kendini yakmış. Haberinin twitter’da bir anda duyulmasıyla halk sokaklara akın etti. Buna tepki olarak 18 Aralık günü Tunus’ta halkın sokaklara dökülmesiyle de daha sonra “Arap Baharı” olarak adlandırılacak muhalif hareketlerin kıvılcımı yakılmıştı. Yasemin Devrimi’yle 23 yıldır iktidarda olan Zeynel Abidin Bin Ali 14 Ocak 2011’de iktidarı bırakarak yurt dışına kaçtı. Tunus’ta başlayan protestolar, domino etkisi göstererek benzer sorunlar yaşayan Arap dünyasına da yayılmıştır. Aynı şekilde sosyal medya gücüyle halkın sokaklara inmesiyle, Mısır’da 30 yıllık diktatör Hüsnü Mübarek, Libya’da 42 yıllık diktatör Muammer Kaddafi devrildi. 

Adeletin olmadığı beşeri ideolojilerin hakim olduğu yerlerde hakkınızı kanuni yollardan her zaman alamayabilirsiniz. Kanunların, yetkililerin yapamadığını sosyal medyanın gücü yapar. 

Türkiye’de de ağaçların kesimi bahane edilerek “Gezi parkı” eylemleri düzenlendi. Ama, arka planda bazı isteklerini hükümete kabul ettirmek vardı. Haftalarca her yeri ateşe vererek dış mihrakların da gücünü arkasına alarak işi farklı bir boyuta taşıdılar. 

Sosyal medyanın bu gücüne rağmen ne yazık ki insanlarımız bu gücün farkında değiller. Özellikle genç kardeşlerimiz sosyal medya üzerinden İslam'ın sesine ses olacaklarına, yerine nerde ahlaksız biri varsa onu takip ederek küfrün ekmeğine yağ sürüyorlar. 

Halbuki Allah kuranda küfre karşı güçlenmemizi isterken bizler küfrün gücüne güç katıyoruz. Mealen; Siz de onlara karşı gücünüzün yettiği kadar güç ve savaş atları hazırlayın ki, bununla Allah'ın düşmanlarını, sizin düşmanınızı ve sizin bilmeyip, Allah'ın bildiği düşmanları korkutasınız. Allah yolunda her ne harcarsanız, size tam olarak ödenir...{Enfal-60} 

İslami güçlü kılacak ne varsa onu hazırlamak lazım. Bazen güç kitaptır, bazen silah, bazen ilim, bazen de küfre karşı tek ses olmaktır. Hudeybiye ant maddelerini çiğneyen Mekkeli müşrikler, Ebû Süfyân’ı Medine’ye göndererek anlaşmayı yenilemek istediler. Kime gittiyse bir sonuç elde edemedi. En son şu unutulmaz sözü söylemek zorunda kaldı: “Size, hepsinin kalpleri ve sözleri, tek bir kalbe bağlı olan bir topluluktan geliyorum.”  Bu, muhteşem bir tanımlamadır. Ey kardeşler! Bizlerde kalbimizi, sözümüzü birleşmek istiyorsak birbirimizi takip edip desteklemeliyiz. Yoksa sağa sola dağılmış, ne idiğü belli olmayan kişilerin hesaplarını takip ederek sözlerini okuyarak kalbimiz ve sözlerimiz birleşmez. 

Bunun için insanlarımız İslâm'a hizmet eden hesapları takip ederek Müslümanların gücüne güç katacaklar. İslâm'a hizmet eden kurumların hesaplarını takip edip ritvitleyerek ve beğenerek, tag çalışmalarına katılarak tek ses olacağız..

Rabbim, varlığıyla İslâm'a güç katanlardan olmayı bizlere nasip etsin.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *