87

Terör rejimi İsrail’in yok olması için neler yapılmalı dediğimizde üç aşağı beş yukarı insanların aynı cevabı verdiklerini duymuşsunuzdur. Genel olarak ümmetin dağınıklığından şikayet ediyor insanlar. Dünya Müslümanlarının dağınıklığı bu terör şebekesine cesaret verdiğini dile getiriyorlar. Aklı başında olan herkesin çözümün  vahdette olduğunu bilmesine rağmen neden bir araya gelemiyoruz?

 

Elbette bu sorunun cevabı için birden çok neden sıralayabiliriz. Ama en önemli neden gömleğin ilk düğmesi gibi vahdet olduğu aşikardır. Vahdet olmazsa diğer sebepler tali kalır ve istenen neticeyi vermez. 

 

Çanakkale Savaşında İngilizlerin ve Fransızların sömürgesi altındaki Afrika kıtasından yani binlerce kilometre uzaktan Gelibolu Yarımadası'na gelen Hint birliklerindeki Müslüman askerlerden bazıları bu topraklarda hayatını kaybetti. Çanakkale Cephesi'nde Osmanlı askerlerine esir düşen Hintli Müslüman askerler de vardı. Çanakkale Savaşında İngilizler, Hindistan diyarındaki Müslümanları ehli küfürle savaşmak için gemilerle Osmanlı sınırına bıraktılar. Ehli küfürle mücadele etmek için yola çıkan Hintli Müslümanlar karşı tarafın Müslüman olduğunu bu topraklara gelince anladılar. Tabi iş işten geçmişti artık. Sebebi ise Müslümanlar arasındaki iletişim zayıflığı idi. Sonuçta Birinci Cihan Harbinde Almanya'nın safında savaşıyorduk. Nedenleri çok olsa da asıl mesele aramızdaki iletişim noksanlığıydı. Birinci Cihan Harbinde Hintliler; İngiliz ve Fransızlara kurban olurken; bizler ise Almanların kurbanı olduk. Başsız kalmış, vahdeti bozulmuş, imameti esir edilmiş bir ümmetin halini net bir şekilde görünüyordu. 

 

Ümmetin eski gücüne kavuşup izzetini koruyabilmesi ve dünya siyasetinde ağırlığının oluşabilmesi için ihtilafların bir kenara bırakılıp ittifak silahına sarılmak gerekir. Samimi olan Müslümanların önce kendi ülkelerinde sonra da Dünya Müslümanları ile bir araya gelme çabaları içinde olmaları gerek. Kendi ülkemizdeki Müslümanlarla birlik sağlayamazsak Dünya Müslümanlarıyla nasıl birlik sağlayabiliriz ki? Aynı dili, mezhebi, kültürü ve toprağı paylaşanlar anlaşamıyorsa farklı dil, mezhep ve kültürdeki insanlarla nasıl anlaşırız?

Onun için bir araya geleceğiz. Kendi iç meselelerimizi kendi aramızda çözeceğiz. Biri, diğeri hakkında bir şey söylediği zaman bunu onun ağzından duymadıkça karar vermeyeceğiz. Kendi içimizden, kalbimizde bir nefret oluşturmayacağız ona karşı. Şartlar müsait değilse ve ona ulaşılamıyorsa suizan değil; hüsnü zanla yaklaşmamız lazım. Hem olaya hem de olayla ilişkili olanlara... Hz. Ali'nin deyimiyle: "Hak sözle batıla hizmet edenler" olabilir. Müslümanları birbirine düşürmek için bize hakmış gibi veya bizi düşünüyorlar imajı verebilirler, ama ferasetli Müslüman idareciler, kötü niyetli ve iyi niyetlileri idrak edecek bir kavrayışa sahip olmalıdır.

 

Mevki ve makamı ümmetin maslahatının önüne almamak lazım. Batılda baş olmaktansa hakta kuyruk olurum daha iyidir, diyebilmeliyiz. Ateşten oluşan egomuzu, buz gibi vahdet havuzunda eritmesini bilmeliyiz. Yani ya bir olacağız ya da birer birer yok olacağız. 

 

Sorun ve çözümü biliyoruz; ama inanın kimse kendi hastalığını görmüyor veya görmek istemiyor. Lider olma, koltuk sevdası gibi nedenlerle vahdet sağlanamıyor maalesef. Küçük sorunlarını ümmetin vahdetinin önüne geçirip onu her meseleden daha önemli gören bir zihniyete sahip biriyle vahdet oluşamaz. 

 

Onun için Müslümanların programına bakacağız. Kendini ön plana çıkaran, kendi eserleri etrafında birlik sağlama peşinde olanlarla işimiz olmaz. İslam'ı, parçalı bir şekilde uygulama peşinde olanlarla bir işimiz olmamalı. İslam, bir bütündür. Allah muhafaza, Kitab'ın bir bölümüne inanıp da bir bölümünü inkar edenlerden Rabbbimiz bizi muhafaza etsin.

Hedefi, ümmeti bir araya getirme kaygısı olan ve İslam'ın tümünü programına koymuş bir yapı ile İslamî hizmetlerde yerimizi almak gerek. Aziz İslam'ın her ferdi ile iletişim kanallarımızın açık olmasını sağlamalıyız. 

 

Ümmetin her ferdini muhabbetle kucaklayacak bir duygu ve düşünceye sahip olanlardan olmak duasıyla...

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *