0

 

Hızla göç alan bir şehir olan Batman, alt yapı açısından içler acısı bir durumdadır. Yıllardır belediyecilik hizmetlerinin adeta rafa kaldırıldığı bir yönetim anlayışı ile vaziyet idare edilmeye çalışılmaktadır. Hadi yatırım yapılmak istenmiyor, gelen ödenekleri yatırım yapmada değil de başka önemli(!!!) alanlarda özenle(?!) değerlendiriliyor, diyelim. Peki, temizlikte yapılamaz mı?

Bunu değerlendirebilmek için başkaca yerleşim birimlerine, oralardaki belediyecilik hizmetlerine, yatırım yapma vizyonuna, temizlik ve çevreye yaklaşım tarzlarına dolayısıyla halka hizmet etme anlayışlarına bakmak gerekmektedir.

Batman ile Anadolu’nun büyük bir şehri değil, sıradan bir kasabasını bile kıyasladığımızda ilk göze çarpan, oralarda temiz ve yaşanabilir bir çevrenin dikkatimizi çekiyor olmasıdır. Batman’a baktığımızda ise toplanamayan çöpler, kirli ve çamurlu sokaklar ve köstebek yuvasına dönmüş çukurlu caddeler ve ne yazık ki bu basit sorunları dahi halledemeyecek kadar bir belediyecilik anlayışını görmekteyiz.

Batman’ın en işlek caddesi olan Diyarbakır Caddesi, az bir yağmur yağışından sonra bile, su birikintilerinde, tahliye olamayan yağmur sularında ve oluşan çamurların içinde yürümek zorunda kalırsınız. Batmanın diğer sokaklarını ve özellikle kenar mahallelerdeki içler acısı manzarayı ve halka eziyete dönüşen çamurlu sokaklarda yürürken, ‘Batman’da belediye var mı?’ Dedirtiyor.

Batman’da kışın temizlenmeyen çamurlar, toplanmayan çöpler ve çukurlardan geçit vermeyen sokaklarından geçmek ayrı bir dert ve çekilmez zorluklar; yazın ise kuruyan çamurlardan oluşan toz ve toprağın, toplanamayan çöplerin, rüzgarın savurmasıyla havada uçuşan kağıt ve poşetlerin oluşturduğu ahenk(!!!) içerisinde yürümek ise ayrı bir meşakkattir. Bazı mahallelerde iki yıldan fazladır doğalgaz şebekesi için açılan, ancak üstü asfaltlanmayan sokakların oluşturduğu olumsuz görüntü, aslında Batman Belediyesinin yönetim anlayışını da bize göstermektedir.

Bugüne kadar ortaya koymuş olduğunuz yönetim anlayışı ile projelendirilmiş park, cadde ve sokakları yapmayacağınızı daha doğrusu yapamayacağınızı öğrenmiş bulunuyoruz. Ancak çöpleri toplama ve cadde ve sokakları süpürmek gibi basit hizmetleri bile yapamayacak kadar aciz misiniz?

Başka şehirlerde, yağmurlu havalarda yürürken ayakkabılarımız çamura bulanmıyor, güneşli havalarda bir anda ayakkabılarımız ve elbiselerimiz toz toprak içinde kalmıyor. Ancak Batman’da ufak bir yağmur yağdığında, sokaklarında yürürken ayakkabılarımızın çamura bulandığını, güneşli havalarda bir anda ayakkabı ve elbiselerimizin tozla kaplandığını görmekteyiz.

Belediyeyi yönettiğini zannedenler; Siz hiç Batman’ın sokaklarında dolaşmıyor musunuz?  Ayakkabılarınız çamura bulandığında ne hissedersiniz? Arabalarınız çukurlu sokaklarda seyrederken ilk kimi anmayı(!) aklınızdan geçireceksiniz. Etrafın kâğıt ve poşetlerle dolu olduğu bir çevre kirliliği karşısında nasıl bir tepki ortaya koymak istersiniz?

 

Hepimiz Batman’da yaşıyoruz. Bu sorun sadece benim sorunum değil, bu sokak ve caddelerde geçen herkes bu sorunları görüyor ve yaşıyor. Batman’a yakışan, temizlenmiş cadde ve sokaklar, çamurdan ve çöplerden arındırılmış bir yer olması gerekir. Siz hiç başka şehirleri görmüyor musunuz?

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *