88


     Allah’a (CC) imanınız varsa elbette Allah’ı seveceksiniz. Madem Allah’ı seversiniz, Allah’ın sevdiği tarzı yapacaksınız. Ve o sevdiği tarz ise Allah’ın sevdiği zata benzemelisiniz. Ona benzemek ise ona ittiba etmektir. Ne vakit ona ittiba etseniz Allah da sizi sevecek. Eğer Allah’a muhabbetiniz varsa Habibullah’a ittiba edilecek. İttiba edilmezse netice veriyor ki: Allah’a muhabbetiniz yoktur.” (Risale-i Nur Lemalar) 

     Sevgi, insanoğluna bahşedilmiş en güzel duygulardan biridir. İnsanın ruhunun gıdası sevgi üzerinedir. Sevgi, insana yaşama umudu sağlar. Sevgi, insanda merhamet duygusu oluşturur. İnsanları bir arada tutan harç, sevgidir. Sevgi olmadan insanlar birlikte zaman geçiremezler. 

Sevgi, bir Müslüman için imanın göstergesidir. 

Sizler inanmadıkça cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş sayılmazsınız." (Müslim) hadisi, müminlerin birbirlerini sevmeleri gerektirdiğini bizlere açıklayan apaçık bir hadistir. 

     Sevgiye biçilen değer paha biçilemez. Bir insanın kalbinden sevme duygusu alınınca o insan için en büyük felakettir. Düşünün hele! İçinizde sevgiye dair hiç bir emare yok? Hiç bir şeyi sevmiyorsunuz? Hayat nasıl da anlamsızlaşır. Sevgi bütün dünyayı satın alacak değerde bir cevherdir.{Dostoyevski} 

İnsan bir şeyi sevmeden anlayamaz. 

     Sevmek suç değildir; ama biz insanlar her şeyi israf ettiğimiz gibi sevme duygumuzu da gereksiz yere kullanarak israf ediyoruz. Kimi ne kadar sevmemiz gerektiği ölçüsünü tutturamıyoruz. 

Baki hakikatler için verilen sevme duygusunu haram olan fani şeylere kurban ederek ölçüyü kaçırıyoruz. 

Muhammed İkbal diyor ki: "Bu asrın felaketi şudur: İnsanların kalpleri var; ancak kalpleriyle kimi seveceklerini bilmemektedirler." Bu tür kişilerin sevgileri cellatları olmuş. Sizi cehenneme götüren kişileri sevmek, Allah'ın vermiş olduğu duyguları hikmetsiz kullanmak demektir. 

Bunun için insanın kimi sevdiği çok önemlidir. Çünkü insan, zamanla sevdiğine benzemeye başlar. 

     Sevgi fedakarlık ister. İnsan neyi severse onun için fedakarlıkta bulunur. Kariyer, makam, diploma için ahiretlerinden vazgeçen nice insanlar var. Müslüman insan da Allah için, Allah'ın rızasını kazanmaktan alıkoyacak fani şeylerden vazgeçebilmeli. Bâki hakikatleri fani şeylere kurban etmemeli. Onların kariyer için vazgeçtiklerinden, bizler Allah için neden vazgeçmeyelim? 

     Sizlere bugün bir kitabın tanıtımını yapacağız: Dua Yayınlarından çıkan ve 'Peygamber Sevgisi' ismiyle basılan kitap, farklı bir tarzda yazılmış ve  alanında ilk olma özelliğine sahip bir eserdir. Yazarı, Erkan Kadra'dır. Kitap, sokakta kalan bir grup çocuğun geniş bir aile tarafından bakılması ve bu ailede yaşanılan sorunlar etrafında siyer anlatılıyor. Siyeri, yaşanmışlıklar üzerinde anlatmasından dolayı okuyucu üzerinde etkisi daha kalıcı oluyor. Soyut olan olayları somutlaştırarak anlatması güzel bir çalışma metodunu oluşturmuş. Geniş bir aile ve cami imamı üzerinden hayatın akışının siyer odaklı nasıl yaşanılacağını kısa ve öz olarak işlemiş. Ayrıca Peygamberi anlamak ve yaşamanın insana kattığı değeri gözle görülür şekilde somutlaştırarak anlatması okuyucu üzerinde güzel bir etki bırakacağına inanıyoruz. İnsanlar isterse her hareketini siyer odaklı yaşayabileceğini tablolar üzerinden anlatmış. 

Onun için diyoruz ki: muhabbetten Muhammed oldu hâsıl Muhammesiz muhabbetten ne hâsıl / Lâedrî

     İnşaallah bu kitap bizlere kimi, nasıl ve ne kadar sevmemiz gerektiğini tüm çıplaklığıyla gösterir. İstifade edenlerden olmak duasıyla…

 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *