0


Aslında bu, tıp fakültesinin Batman’a yakışıp yakışmaması değil. Tıp fakültesi Batman’ımızın bir ihtiyacıdır.

Malumunuz olduğu üzere yapımı uzun yıllar süren Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi hizmete girdi. Fakat hastane Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi değil de Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde dönüştürüldü. Ve hâlihazırda da bu şekilde Batman’ımız insanına hizmet vermektedir.

Bu gelişmenin yaşanması uzunda sürmüş olsa netice itibariyle çok güzel olmuş ve bizi sevindirmiştir. Çünkü Batman’ımızın insanı yıllarca layık olduğu bazı hizmetlerden mahrum kaldı. Ve bu anlamda da bayağı mağduriyetler de yaşandı.

Bu anlamda hizmete giren Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, takdiri hak eden bir hizmet oldu. Ama açıkçası Batman insanının isteğine şöyle bir kulak kabarttığımızda göreceğiz ki bu hastane Batman için yetersizdir. Bunu hem halk hem de halkın içinden çıkan ve halkın içinde olan önderler de ifade ediyor.

Bugün Batman’da özel hastanelerin sayısı azımsanmayacak kadardır. Aslında sağlık hizmetlerinin sunulması anlamında bu güzel bir tablo olarak görünse de madalyonun öbür yüzü böyle görünmüyor.

İnsanımızın ekonomik durumları belli, anlatmama gerek yok. Böyle bir durumda insanımız özel hastanelere mahkûm edilmemelidir. Eğer bir yerde bu kadar fazla özel hastane varsa ve bu hastanelere rağbet varsa; demektir ki bir yerlerde bazı şeyler eksik.

İnsanımız demek ki resmi hastanelerden istedikleri kalitede hizmet alamıyorlar ki özel hastanelere koşuyorlar. (Bu cümlelerimizden özel hastanelere düşman olduğumuz çıkarılmasın)

Hâsıl-ı kelâm Batman gibi gelişmekte olan, nüfusu altı yüz bini geçen bir şehirde şuan ki devlet hastanelerinin kapasiteleri yetersizdir. Bu ihtiyaç bugün hissedilmese de birkaç yıl sonra hissedilecektir.

Bu anlamda Batman için sık sık dile getirilen beş yüz yataklı bölge hastanesinin bir an önce yapılması elzemdir. Bu anlamda söz sahibi olan kim varsa, bu konunun üzerine eğilmeli ve gerekli adımların atılması için harekete geçmeleri gerekir. Veya şuan atılan adımların daha da hızlanması lazımdır.

Yine Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesinin hizmete girmiş olması, bizdeki Batman’a tıp fakültesinin açılması yönündeki ümitleri daha da arttırmıştır. Çünkü eğitim ve araştırma hastaneleri, tıp fakülteleri için ön ayak olurlar. Daha doğrusu eğitim ve araştırma hastanesinin olduğu bir yerde, hastanenin daha kaliteli hizmet sunabilmesi için tıp fakültesinin varlığı şarttır.

Bu anlamda gerek valimiz veya üniversiteniz rektörünün konuya daha çok eğilmeleri Batman insanını ziyadesiyle sevindirecektir. Ve söz konusu adım sadece şehrimiz için değil, çevredeki birçok bölge ilimiz için büyük bir fırsat, hizmet olacaktır.

Yine yazımı bitirmeden önce ilimizde Covid-19 pandemisi ile mücadele eden ve ellerinden gelen tüm fedakârlıkları gösteren tüm sağlık personelimize ve bu sağlık hizmetlerinin sunumunda görev alan herkese (sağlık personelinden temizlik personeline kadar) teşekkür ederim. 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *