87


İnsan hayatı sürpriz imtihanlarla doludur. Neyin, ne zaman ve nerede, karşımıza çıkacağını biz bilemeyiz. Çünkü bizler hayat imtihanında yönetmen değil, oyuncuyuz.

Kuran'ı Kerim’de  Allah(cc} bizleri açık açık uyarmıştır. "Andolsun ki, sizi biraz korku ve açlıkla; mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle sınayacağız. Sabredenleri müjdele!" {Bakara 155}

Ayette de belirttiği gibi, imtihan gereği bazı noksanlıklarla karşılaşabiliriz. Sabrederek, ancak mutlu sona ulaşabiliriz.

Her yıl, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak kutlanmaktadır. Yılda bir defa da olsa, onları hatırlamak güzel bir şey, en azından. ..

Ben de zihinsel engelliler sınıf öğretmeni olarak, bu dünyayı az çok biliyorum. 8 yıla yakındır Rehabilitasyon Merkezlerinde bu işin içindeyim. Çocuklarla güldüğümüz gibi duygusal anılarımız da olmuştur. Gerçekten de özel gereksinimli bireylerin dünyası, bizim normal insanların dünyasından çok daha renkli. Bizim dünyamızda sadece para, makam kadın, aldatma... gibi konular dolaşırken, onların dünyasında ise her türlü pislikten uzak, gerçek anlamda hayatın tadı var.

Ailelerin çektiği sıkıntıyı bir anneler bir de Allah bilir. Adeta Hz Eyyub'un sabrını taşıyorlar. Velilerle görüştüğümüz zaman, bu çocuklardan aşırı şikayetçi olanına neredeyse şahit olmadık. Ama çok sıkıntılı bir süreç yaşadıkları belli. Ayrıca ailelerin bu çocuklara karşı aşırı bir sevgisi var. Onları, diğer çocuklarından daha çok seven sayısızca aile var. Herhangi bir engeli bulunmayan çocuklara bakmanın zor olduğu, insanların artık başkası için ömür tüketmekten ziyade, kendi hayatlarını zevk-u sefa içinde yaşama arzusu olduğu bir zaman diliminde, bu çocuklara gösterilen emek ve sabır takdire şayandır. 

Özellikle özel gereksinimli çocuğa sahip ailelere komşuların yardımcı olması lazım. Maddi yardım filan beklenilmiyor. Sadece çocuğun yapacağı bazı yaramazlıkları hoşgörüyle karşılasınlar, yeter. Genç kardeşlerimize de diyoruz ki; eğlenmek için, bu çocuklara hoş olmayacak şeyleri öğretip çocukları eğlenme aracı yapmasınlar!.. 

Toplum içinde onların da sağlıklı bir şekilde yaşamalarını sürdürebilmeleri için çevreyi de onlara göre  düzenlemek lazım. Özellikle fiziksel ve görme engelli bireyler için... Engellerine bir engel de biz olmayalım. 

Her insan potansiyel bir engellidir. İnsan yapısı çok hassastır. Yanlış bir iğne, bir an beynin oksijensiz kalması, felç veya istenmeyen bir trafik kazası... gibi durumlar hayatımızda karşılaşabileceğimiz olaylardır.

Beşiri'de çalışırken sağlıklı bir şekilde doğan ve okula da başlayıncaya kadar hiç bir sağlık sorunu olmayan bir öğrencimiz vardı. Evdeki komanda pilini ısırdığı için metal zehirlenmesinden sol tarafı felç olmuştu. Zihni hafif olmak üzere, çenesi ve sol kolu etkilenmişti. Hiçbir şeyi yokken sınav dünyasında bir anda sınavı zorlaşmış birine dönüşüverdi.

Son olarak bir anımı sizinle paylaşıp makalemi nihayete erdireceğim. İlk çalıştığım yıllarda, eşim Beşiri'de çalıştığım kurumu görmek istedi. Onu götürdüm. Ay parçası kadar güzel, belden aşağısı tutmayan fiziksel engelli Sevgi adında bir öğrencimiz vardı. Eşim, gelip onunla konuştu. Biraz beraber resim yaptılar. Sonra eşim yanıma geldi ve hüngür hüngür ağlamaya başladı. Siz burada nasıl çalışıyorsunuz, sizde kalp yok mu diye, söylenmeye başladı. Ben de; işimiz bu, ne yapalım? Demek zamanla kalbimiz taşlaşmış, dedim. Aslında bizler de aynı duyguların içine giriyorduk; ama alışkanlık da işin içine girince artık bir nevi kaderimize razı gelmiştik. 

Anlatılacak çok şey var aslında; ama bize ayrılan köşeye bu kadarı sığıyor... Son olarak diyoruz ki: Engelli insan yoktur, engel olan insan vardır. 

Rabbim, hayatı birbirine kolaylaştıranlardan eylesin inşallah...  Amin…

 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *