0

 

Hasan El-Benna’dan İskilipli Atıf Hoca’ya, Metin Yüksel’den Malcolm X’e, Abbas Musavi’den Şehid Molla Zeki’ye ve Şehid Molla Giyaseddin’e kadar birçok sembol ismin Şubat ayında şehit edilmesi nedeniyle “Şubat ayı şehadet ayı” olarak tanımlanıyor.

Şehitlik ve şehadete geçmeden önce şehadet nedir? Nereden geliyor? kimler şehittir? Sorularının cevaplarını bulmamız gerekir. Zira asker üniforması içinde olduğu için pavyon önünde ölen veya öldürülene de şehit diyorlar. Hayatı boyunca kıble nedir, namaz nedir, Allah nedir, peygamber nedir? Bilmeyen, hatta hayatı ile küfre, batıl sistemlere hizmet edenler de ölürken veya öldürülürken bakıyorsunuz ki hemen şehit ilan ediliyorlar. Oysa kökenine baktığımız zaman ‘şehadet’ mefhumunun İslam’dan geldiğini görüyoruz. Nitekim ayeti kerimeler ve hadisi şerifler şehadeti ve şehitliği net bir şekilde izah etmekte, sınır ve şartlarını açıkça belirlemektedir.

 "Allah yolunda öldürülenleri ölüler sanmayın. Aksine onlar diri olup Rableri katında rızıklandırılmaktadırlar. Allah’ın lütfundan kendilerine vermiş olduklarıyla sevinç içindedirler ve arkalarından henüz onlara kavuşmamış olanları, kendilerine bir korku olmayacağı ve üzülmeyecekleri üzere müjdelerler." (Ali İmran, 3/169-170)

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e:
- Biri cesaretini göstermek, diğeri milletini korumak, öteki kendine yiğit adam dedirtmek için savaşan kimselerden hangisi Allah yolundadır? diye soruldu.
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şu cevabı verdi:
- “Kim, İslâmiyet daha yüce olsun diye savaşıyorsa, o Allah yolundadır.”

Yukarıdaki ayet ve hadisi şeriften de anlaşıldığı gibi ancak Allah yolunda ve tamamen Allah’ın dini hâkim olsun diye ölen veya öldürülenlere şehit denilebilir.

Bu kısa izahattan sonra diğer önemli bir husus da kişi şehit olmadan önce hayatı ile şahit olması gerekir. Zira şehit olmak şahit olmak demektir. Yani “Şehit olmak hayatını imanına şahit kılmaktır”

Şehit olmak son nefesinde kelime-i şehadet getirmek değil, ilk nefesinle son nefesin arasında kelime-i şehadete şahit olmak yani “ayaklı kelime-i şehadet” olmaktır. Şehit olmak peygamberin sakalını gördüğünde hıçkırıklarla ağlamak değil, sakalının bir teline dahi zarar gelmemesi için çırpınmaktır. Şehit olmak asker üniforması içinde dünkü pavyon rezaletinin ardından bugün bir çatışmada ölmek değil, hayatını bir asker edasıyla Allah’a karşı esas duruş üzerine, tir tir titreyerek geçirmektir. Ve şehit olmak  ölmek değil, ölürken insanlığı diriltmektir... Şehit olmak Amir bin Fuheyre olmaktır, ölürken “vallahi işte şimdi kazandım!” diyebilmektir. O Kendisini öldüren kişinin imanına vesile olmaktır. Ve şehit olmak Uhut’ta meleklerin cesaretini giymektir. Şehit olmak Enes bin Nadr olmaktır, “eğer Resullullah öldüyse, siz niye oturuyorsunuz, kalkın ve onun gibi ölün!” diyebilmektir ve savaşın en yoğun yerinde vücudunun tamamının düşmanlar tarafından katledilmesidir, fakat ruhunun tamamının Allah’a yükselmesidir... Ve Mus’ab olmaktır şehit olmak.  Şehit olmak İslam sancağını en yukarılara kaldırmak için mücadele vermektir. İşte şahit olmak  ve hayatı imana şahit kılmak budur... Ve şehit olmanın tek bir yolu vardır, o da Allah yolunda ölmek değil, Allah yolunda dirilmek ve Allah yolunda diriltmektir... Nitekim şehit olmak: “De ki: Benim tüm istek ve arzum, bütün ibadetlerim, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi olan Allah’a armağan olsun! Diyebilmektir. Ne mutlu hayatını imanına şahit kılabilene ve kendini kayıtsız şartsız, şeksiz ve şüphesiz Allah’a adayabilene... Ne mutlu şehit olabilene, o kişiye ne mutlu... 
Dolayısıyla ölümümüzün şehadetle olabilmesi için yaşamımızda, ibadetlerimizle, takvamızla, salih amellerimizle, bütün imkânlarımızla Allah’ın varlığına ve birliğine şahitlik etmemiz gerekir. Nitekim hangi şehidin hayatına bakarsanız, hayat ve ameller ile imanlarına şahitlik ettiklerine tanıklık edersiniz. Dolayısıyla şehadet Allah rızası doğrultusunda devam eden bir hayatın son bulma şeklidir. Peygamberimiz “nasıl yaşarsanız öyle de ölürsünüz “dolayısıyla şahit olarak yaşamak gerekir ki şehit olmak nasip olsun.

Bu vesile ile Rabbim tüm aziz İslam şehitlerinin şehadetlerini kabul buyursun bizleri de onların şefaatinden mahrum etmesin ve davalarına sahip çıkanlardan eylesin

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *