20


        Kıymetli evlatlarım bir babanın en önemli görevi çocuklarını bu dünya gemisinden doğru bir şekilde cennete götürmektir. Eğer bir baba evlatlarının cennete gitmesine vesile olacak bir İslami yaşantı ve güzel bir ahlak vermişse, görevini yerine getirmiştir. Onun için başta siz evlatlarıma sonrada bütün evlatlara bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.

         Hayatınızın hiç bir döneminde namaz kılmayan insanları kendinize dost ve rehber edinmeyin. Onlara nasihat edin. Onlarla gezebilirsiniz. Ama kendi başınıza lider yapmayın. Namaz kılmayan şahıslar sizin oyunuzu almasınlar. İster muhtarlıkta, sınıf başkanlığında, belediye başkanlığında, milletvekilliğinde isterse de Cumhurbaşkanlığında olsun, oyunuz namaz kılmayan adama gitmesin.

         " Muhakkak sizin veliniz Allahtır. Allahın Resuludur. İman edip Namazını ayağa kaldıran, zekat veren ve ruku edenlerdir." Maide 55

         Allah ve Resulü kayıtsız şartsız bizim velimizdirler. Yani bizim adımıza her türlü kararı alma hakkına sahiptirler. Ondan sonra iman edenler velimiz olabilirler. Ama onların şartları vardır. Onların namazlarını ayağa kaldırmaları gerekir. Yani namazları bir duvar gibi etraflarını saracak. Onlarla günah arasında duvar görevi görecek, namazları onları haramdan korumuş olacak. Günaha dalan iman edenler müslümanlara lider olamaz. Lider dediğin halkını günahtan koruyandır. Günaha dalanlar halkı nasıl koruyacak. Halkı dünya sevgisine yöneltemez. Zenginlik içinde yüzemez. Halk gibi yaşamalıdır. Zekatlarını verirler. Ve onlar ruku ederler. Yani namazlarında devamlıdırlar. Velinin anlamı, bizim hakkımızda karar alabilendir. Milletvekilleri bizim hakkımızda karar alıyor. Yani konumu ne olursa olsun ayetin belirttiği şartları taşımıyorsa oyumuzu ona vermemiz günahtır. Yaptıkları şeylerde ortağız.

        Resulullahın (sav) hadisleri söz konusu olduğunda hadisler hakkında ileri geri konuşan insanların sözlerinin etkisinde kalmayın. Ondan gelen en zayıf hadis bile başkalarının en güzel sözünden daha üstündür. Hadisleri eleştiren insanları arkadaş edinmeyin. Onların arkadaşlıkları zarar verir. Biz Peygamberimizden gelen her şeyi kabul ederiz. Yapabildiklerimizi yaparız.

          Sahabelerin kusurları olsa bile bizim onları eleştirmeye hakkımız yoktur. Biz kim oluyoruz ki onları eleştirelim. Biri bizim gezdiğimiz arkadaşımızı eleştirirse velev onun kusurları olsa bile bizim hoşumuza gitmez. İnsanların en hayırlısı olan Peygamberimiz, arkadaşlarının, damatlarının, kayınpederlerinin ve eşlerinin eleştirilmesine sessiz kalmaz. Onları eleştirenleri alkışlamaz. Bu duruma üzülür. Onu üzmek doğru mudur?

         Peygamberimizin (sav) arkadaşlarını, sahabelerini, eşlerini eleştirenleri arkadaş edinmeyin. Sahabelerin kendi aralarındaki savaş ve çatışmalarda taraf değiliz. Onların zamanında yaşamadık. " Onlar geçmiş bir ümmettir. Onların kazandıkları kendilerine yazılacak, ve sizin kazandıklarınız size yazılacak. Onların yaptıkları sizden sorulmaz." Bakara 141. Biz onların yaptıklarından sorgulanmayız. Onlarda bizim yaptıklarımızdan sorgulanmazlar. Onların kendi aralarındaki meseleleri gündeme getirerek hiçbir çözüm olmayacağı gibi müslümanlar arasında çatışma ve düşmanlıkların oluşmasını sağlayarak fitne ortamını oluştururuz." Fitne öldürmekten daha kötüdür. " Bakara 191

           Sürekli insanların yaptıklarını eleştirenleri de arkadaş edinmeyin. Onlar kıskanç ve hastalıklı insanlardır. Size hastalıklarını bulaştırırlar. Olgun ve ahlaklı insanlarla oturup kalkın.

         Alimlerimizi eleştirenleri de arkadaş edinmeyin. O alimler ki uzun yıllar biz istifade edelim diye uykusuz kalarak kitaplar yazarak bize yardımcı olmuşlar. Bugün bir şeyler biliyorsak onların sebebiyledir. Dolayısıyla onları eleştiren şahıslar sizinle arkadaş olamayacak kadar basittirler. Basit insanları arkadaş edinmeyin.

Allahın dinini toplumlarda anlatan Peygamber varislerini eleştirmek, sabah namazına kalkmakta bile zorlanan insanların haddi değildir. Müminler geçmiş Müslümanları iyilik ile anarlar.

 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *