0


                Bu şehirde yaşayan ya da bir şekilde bu şehire gelip de yolu üniversiteye düşen herkese “üniversitemizi nasıl buldunuz” diye sorarsanız, yüzde 99 alacağınız cevap “bundan daha kötüsü olamazdı” şeklinde olacaktır.

                Ne yazık ki bu şehrin en büyük talihsizliğinden biri de, üniversite kurulan her şehir üniversite sayesinde büyürken, üniversite sayesinde kültürel ve ekonomik bakımdan bir üst dereceye çıkarken, bu durum Batman için pek de geçerli olmadı. Bu gidişle de hiç olmayacak. Biliyorum bu konu biraz eskidi. Bu saatten sonra yazarsak da bir şey değişmeyecek. Yapılan bunca yatırım o çukurda terkedilmeyecek, Dicle nehri üzerinden bir köprü yapılıp en yakın devlet yoluna bağlantı kurulup çıkmaz sokak olmaktan kurtulmayacak. Ama ne yapalım, oraya her gidişimizde içimiz kan ağlıyor. Bir üniversiteyi oraya kurmak için bu kadar akıllının bir araya gelmesine gerek yoktu, diye hayıflanıyoruz.

                Hangi siyasetçinin, hangi bürokratın, hangi iş adamının buna rıza gösterdiğinin artık bir anlamı kalmadı. Herkes hatasıyla sevabıyla bunun karşılığını alacak. Hiç kimse millete yapılan bu zulmün hesabını vermekten kaçamayacak. Tüyü bitmemiş yetimlerin parasının hergün bu kadar gereksiz yola harcanmasının cezasını bütün Batman halkı, hatta bütün ülke çekmektedir.

                Merak ediyorum bu ülkenin hangi şehrinde böylesi çıkmaz sokağı andıran bir yerde üniversite kurulmuş? Hangi üniversiteye 15-20 km gittikten sonra o güzergahta hiçbir yere ulaşamadan tekrar geri dönmek zorunda kalırsınız? Hiçbir öğrencinin, hiçbir öğretim görevlisinin gidip de kalmak istemeyeceği bir yerde dersinin bittikten sonra hangi güç sizi orda tutabilir? Sosyal mekanların, araştırma, gezme, oturma mekanlarının olmadığı, gençlerin rahatlıkla oturup çay bile içecekleri bir yerde kim hangi bilimsel gelişmeden, araştırmadan bahsedebilir?

                Batman Üniversitesi ile aynı tarihte kurulan diğer üniversitelere baktığımızda en kötüleri arasında Batman Üniversitesinin olduğunu görürüz. Bir çok bölümde öğrenci bile yok. Olanlar da çok az sayıda. Bu arada fedakarlıkla çalışan, üniversitenin gelişmesi için elinden gelen gayretin en iyisini esirgemeyen öğretim görevlileri ve yöneticilerin de hakkını yememek gerekir. Ama bu gayretler de bu kadar olumsuzluğun yanında bir anlam ifade etmiyor.

                Kanımca bugün bile üniversite için yeni bir bulunup oraya üniversite inşa edilse uzun vadede hem üniversite hem de Batman için daha hayırlı olur. Batman’ a hiçbir katma değeri olmayan üniversitenin en azından devlet bütçesine de  bu kadar zararı olmazdı. Yapılan binalar yine kamunun menfaatine sunularak kullanılabilir. Ama görünen bir gerçek ki, bu üniversite bu şekliyle gelişemeyecek ve Batman’a bir katkısı olmayacak. Zamanla bölümler sırayla kapanacak, birkaç sene sonra bit liseden farkı kalmayacak.

                Buradan yetkililere, siyasilere, kanaat önderlerine, YÖK yetkililerine, hükümet yetkililerine bir kez daha hatırlatıyoruz. Lütfen bu soruna bir çözüm bulmak için bir araya gelip, en kısa sürede bir çözüm bulalım. Batman’ın her alanda gelişmesi için bu olmasa olmazdır. Batman’ın ufkunu açacak, kültürel ve ekonomik bakımdan makus talihini yenecek bir üniversite için geç kalmış sayılmayız. Yeter ki, bir adım atalım ve üst mercilere bu durumu iletelim.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *