0


Yeni yıl…

Yeni bir fırsat…

Yeni bir tefekkür…

Yeni bir ümit…

Yeni bir zamanlama…

Yeni bir muhasebe…

Yeni tertemiz bir sayfa…

Yeni yıl, yeni sevaplara merhaba; günahlara elveda..!

 Öncelikli olarak bu günlere şu duamızla başlamamız gerekir; Allah’ım kalan ömrümüzü, geçen ömrümüzden hayırlı ve bereketli kıl!

Bugünler geçen bir yılımızın muhasebesinin yapılmasının günleridir. Geçen bir yılda eksiklerimiz, kusurlarımız, hatalarımız ve günahlarımızın önümüzdeki bu yeni yılda telafisinin yapılması; yepyeni bir sayfa açmanın, plan ve program yapma günü, bol tefekkür ve muhasebe günleri olmalı ki önümüzdeki bir yıla daha günahlı, yanlışlı ve hatalı bir yıl daha eklemeyelim şu günahkâr ömrümüze. İşte bu yüzden yeni bir yıla girerken hepimiz bilinçli bireyler olarak geçen bir yılın değerlendirmelerini yapar ve önümüzdeki bir yıl için yeni kararlar alırız.

Alınacak bu kararlar istikrarlı olabilmesi için neler yapılmalı; dünyanın bazı ülkelerinde yapılan araştırmalarda insanların %90’ı her yeni yılda, kendi içinde bile olsa, yeni bir karar alırlar; lakin alınan bu kararlara yıl içinde insanların büyük bir çoğunluğu uymaz. Peki, yapacağımız bu muhasebeler, değerlendirmeler ya da karalar neden sözde kalır? Öncelikle bir hedef belirlememizin faydası var sanırım. Misyon ve vizyonumuzun ne olduğunu ve bu doğrultuda hedeflerimizi bir kâğıda yazalım. Tam olarak neye ulaşmak istediğimizi, dünya hayatımızdaki asıl gayemizin ne olduğunu ve bu amaç için ne tür uğraş ve çabayı yapabileceğimizi yazalım. Alt alta hedef ve gayelerimizi yazdıktan sonra ilk günden başlama kaydıyla günlük yapabileceklerimizi sıralayalım; mesela günlük virtlerimiz, vakit namazlarımızın sünnetlerinin eda etmemiz, sünnet oruçlarını tutma, okuyacağımız kitabı ve günlük ne kadar okuyabileceğimizi vs yazalım. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Ve bu hazırladığımız yazıları projelendirip program haline getirip her gün görebileceğimiz bir yerlere asalım.

Dedim ya her yıla insanlar umutla girer, yeni kararlar, planlar yapar ama daha ocağın ilk haftasında aldığımız karalar ve planlar unutulup eski rutin hayatımıza geri dönüyoruz. Hayalleri gerçekleştirmenin yolu yukarıda sözümü ettiğim programa sadık kalmaktır. Uygulama ilk adımı atmakla gerçekleşiyor. Bizler aldığımız bu karalarda misyon ve vizyon tanımlarımızı iyi yapmalıyız. Yapmamız gerekenleri ilklerine göre sıralamalıyız. Tabi bunu yaparken de zamanımızı yiyen gereksiz, verimsiz uğraşları zamanımızı çalan hırsızları da belirleyelim ki hedeflediğimiz, projelendirdiğimiz ve programa tabi tuttuğumuz kararlarımıza daha çok zaman ayarlayalım. Mesela uzun telefon görüşmelerimizi, sosyal medya, internet, tv vesaire verdiğimiz zamanı hayatımızda en asgariye indirgediğimizde hayırlı ve bereketli bir vaktin bizleri beklediğini göreceğiz.

Unutmamalıyız ki Nereye varacağını  bilmeden  yola  çıkanın  varabileceği  bir  yer  yoktur. Rotasını bilmeyen gemiye rüzgâr bile yardım etmez derler. Hedefini  belirleyerek  çalışmaya  başlayanlar,  yol ne kadar uzun olursa olsun yolun sonuna geç de olsa amacına ulaşır. Her plan bir amaca yönelik olmalıdır. Öyleyse ilk yapacağımız iş, hangi amaçla verdiğimiz kararları bilmek ve belirlemek olmalıdır. Bu yeni yılda Rabbim razı olacağı bereketli zamanlar, arınan her anını rızayı ilahi yolunda harcayan, maslahat adına alınan karaları uygulayan, boş vakitlere vaktinin olmadığı bilinciyle değerlendiren, aşkla, ümitle sarsılmayan bir iman ile sorgulayan, tefekkür eden; hedefe varmak için mücadele edenlerden eylesin inşallah.  Sürçü lisan ettiysek affola… Selam ve dua ile …

 

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *