0

                     

            Allah yarattığı bütün varlıkları, belli bir düzen ve ahenk içinde yaratmıştır. Eşyanın tabiatı dediğimiz şey aslında, yaratılanın  amacına uygun davranış biçimini kast ediyoruz. İnsan da belli bir fıtrat üzere yaratılmıştır. Allahın esmalarından biriside Fatır ismidir. O yarattığı her mahlukatı belli bir düzen ve program dahilinde yaratmıştır.

            Kaysı çekirdeğinde, kaysı ağacı programı yüklüdür. Kaysı çekirdeği, elma ağacını yeşertmez. Bir kedinin aslan olmasını bekleyemezsiniz. Onun türünün Fıtratında kedi olmak vardır. Ateşin tabiatında yakmak vardır. Ateşi su niyetine kullanamazsınız.

            Bunun gibi İnsanın yaratılış fıtratı ve programı vardır. Ancak yaratan bununla beraber cüz-i irade ile insanı eylemlerinde kısmi olarak özgür ve iradeli olarak yaratmıştır.

İnsanın yaratılış doğasına aykırı davranması başta kendine, sonrada eksiksiz ve kusursuz yaratılan diğer varlık alemine zarar verir.

            İşte size tüylerimizi ürperten bir ayet: " (Resûlüm!) Sen yüzünü hanîf olarak dine(her türlü sapmadan uzaklaşarak), Allah insanları hangi fıtrat üzere yaratmış ise ona çevir. Allah'ın yaratışında değişme yoktur. İşte dosdoğru din budur; fakat insanların çoğu bilmezler." (rum suresi 30)

            Ayette geçen Fataran- Nas ile İnsanlığın fıtratı kast ediliyor. Yani Ahmedin mizacı, Mehmedin karakteri olabilir, ancak ferdi fıtratları olamaz fıtrat türe aittir. Ağacın fıtratı toprağın fıtratı, suyun fıtratı , İnsanlığın fıtratı gibi...

            Ayette; şuurlu varlık olarak yaratılan insana:" kendine bir yaratılış amacı tayin et" denilmiyor. Bilakis verilen iradeyi doğru kullanarak "yaratılış amacına uy" deniliyor.

            Yaratılış amacına uymayan  insandan şer(kötülük) neşet eder. Mesela ihtiyacı olan yiyecek,  giyecek ve barınma imkanlarına sahip olduğu halde, daha fazlasına tamah ederek yolsuzluk, rüşvet, adam kayırma yapabiliyor. Milletler, kendi refah ve gereksiz lüks hayatları için başka milletleri yok edebiliyor, Toprakları işgal edebiliyor. İnsan neslini yok edici büyük silahlar üretebiliyor.

            Bu tamamen sapmaması ve fıtrata uyması gereken insanın yaratılış kodlarına ters davranması sonucudur.  “Varlığını Allah’ın fıtratına çevir?” emri verilen insan, sanki “ Bunu Neden yapayım ya Rabbi?” diye sormuş gibi, âyetin devamında bu emrin gerekçesi açıklanmaktadır: “(Ta ki) Allah’ın yarattığında bir değişme bir başkalaşma olmasın.” Bu gerekçe cümlesi  bir uyarıdır. Bu uyarının  açılımı şu şekilde açıklayabiliriz: Ey insan, eğer sen fıtratına uygun davranmazsan, bunun getireceği olumsuz sonuçların altından kalkamazsın. Fıtratına ihanet ettiğin yetmiyormuş gibi, bir de Allah’ın bir amaç uğruna yaratıp her birini hikmetle yerli yerine koyduğu eşyayı yerinden edersin. Tıpkı şu âyetteki vahim durum gerçekleşir: “(İnsanoğlu) eline fırsat geçirdiği zaman yeryüzünde fesat çıkarmaya, insanın ürününü ve neslini yok etmeye çalışır: Fakat Allah fesadı sevmez.” (Bakara 2/205).

            İlginç bir örnek olacak ama mesela domuz necis bir hayvandır. Ama yaratılışta hiçbir kusura yer vermeyen yaratıcı diğer yarattığı bütün varlıklar gibi bu varlığı da hayr üzere yaratmıştır. Domuzun yaratılış fıtratı veya günümüz diliyle formatı her türlü yiyeceği, yani leş olsun, pis olsun,çöp olsun, çürük olsun her şeyi yemesi ve hem cinsini kıskanmamasıdır. Bu manada Aslında domuz doğanın en büyük temizlik işçisi sayılır. Domuz  bu doyumsuzluğu ile sınırsızlığı temsil eder.

            Kuran, sağlık açısından domuz etini haram kılarken, ahlaken domuzlaşmayı yasaklar. Allah, insana domuz gibi sınırsız tüketmemesini, her şeyi yememesini, helalin, haramdan ayırt etmesini, neslin korunması için eşiyle yetinmesini emreder. İnsanın domuzlaşmaması için bir takım sınırlar tayin eder.

            Yukarıda ki ayette belirtildiği gibi İnsan Allahın onu yarattığı fıtrata aykırı davrandıkça bir başkalaşmaya  bir değişmeye sebep olacak en sonunda eşyayı, bir diğer deyişle kainatı da harap edecektir.

            Kim bilir belki de kiyametin kopuşuna bizzat insan sebebiyet verecektir. Hakikate teslim olmuş fıtrata uygun yaşama dileğiyle...

            Allaha emanet olun.

                                                                                                                                             

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *