0


                Ülke gündemimizi belirleyen temel konuların siyaset ve ekonomi olduğunu düşünüyorum. Çocuklar dışında herkesin bu konularda söyleyecek çok sözü vardır. İyi hoş varsın herkes kendi penceresinden oturup konuşsun, tartışsın; kırmadan, dökmeden görüşünü söylesin buna itirazımız yok.

            Ancak bazen bizleri yakından ilgilendiren meseleler bu konuların gölgesinde kalıyor. Geçen günlerde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Eğitimin 2023 Vizyon Belgesini açıkladı. Hemen hemen herkesi ilgilendiren ve herkesi  etkileyecek olan çok önemli konular üzerinde duruldu. Geleceğe dair çocuklarımızı ve gençlerimizi etkileyecek ciddi kararlar alındı.  Görünen o ki, gündemimizi meşgul etmesi gereken bu konuda tartışma ve değerlendirme noktasında gündem yaratamadık. Bir gazetecinin öldürülmesi haftalardır gündemin ilk sırasını korurken, çocuklarımızı ve geleceğimizi etkileyecek olan bu kararlar toplum tarafından çok ciddiye alınmış değildir.

            Her ne ise asıl konumuz olan eğitime gelirsek; ülke olarak hala ciddi bir eğitim politikası geliştiremediğimiz doğrudur. Günü kurtaran kararlar ve hükümetlerin değişmesiyle oluşan ve değişen eğitim politikaları istenen ve olması gereken  ideal amaçlara ulaşmakta başarısızlığa neden olmaktadır.

            İşin özünde eğitimde asl olan insandır. Verilecek eğitim, insanın doğuştan getirdiği ilgi, kabiliyet ve yeteneklerini keşfetmesini sağlayacak ölçüde değerlidir. İnsanın kabiliyetlerini ortaya çıkaran eğitim kaliteli eğitim olup; bununla sınırlı kalmadan, bu ilgi ve yeteneklerin kullanılacağı alanları açmakta çok önemlidir. İşte o zaman taşlar yerine oturmuş olacaktır.

            Yıllarca biz insanların kabiliyet ve yeteneklerini ortaya koyabilecek eğitim politikalarını geliştireceğimiz yerde düşünce yapıları ile uğraştık. İnsanların tek tipçi bir zihniyete sahip kılmak istedik. Bütün herkesin belirli düşünce kalıbının dışına çıkmaması için bütün enerjimizi harcadık. Sonuç birçok ülkenin gerisinde kaldık.

            Bu anlamda bakan Ziya Selçuk açıkladığı Eğitim 2023 vizyon belgesini önemsiyorum.

Çünkü bu belgede asıl eğildiği konu meslek ve beceri atölyelerinin birçok okul türünde uygulamaya koyacağını belirtmekte olup; öğrencilerin kabiliyet ve yeteneklerini açığa çıkartacak eğitim politikası geliştireceğini beyan etmektedir.

            Meslek liselerini yeniden yapılandıracağını söyleyerek, öğrencilerin hem çalışmasını, hem de eğitim görmesini sağlayacak bir modüler sistem ön görmektedir. Bu sayede herkesin ilgi duyduğu dallara yönelmesi sağlanarak, sınavlara yığılmanın azaltılması hedeflenmektedir. Aynı zamanda üniversiteli işsiz ordusunun sayısını düşürmeyi amaçlamaktadır.

            Bana göre sayın bakan bunu gerçekleştirebilirse Cumhuriyet tarihinde kimsenin yapamadığını yapmış olacak ve büyük bir başarı payesine sahip olacaktır.

            Mevcut sistemde öğrencilerimiz bir okul türüne yığılmaktadır. İlgi ve kabiliyetine hitap etmediği için birçok öğrenci sistemin dışına çıkıp okulu terk etmektedir. Zorunlu olarak okuduğunda ise farklı arayışların içine girmektedir.

            Vizyon 2023 belgesinde çok önemli kararlar vardır. Ancak bana göre en önemlilerinden bir diğeri de öğretmenin saygınlığını ve yeterliliğini artıracak çalışmalara değinmesidir. Kronik problemimiz olan bu sorunun da çözülmesi gerekir. Bu mesleğe gönül verenlerin gerçekten onu istemesi gerekir.  Sadece boşta kalmamak için bu meslek yapılamaz. Öğretmen toplumda doktordan, hâkimden, daire müdürlerinden daha değerli konuma yükseltilmelidir. Ancak eğitim işini de çok ciddi şekilde yapmalı, donanımlı ve üretken olmalıdır.

            Mesleki eğitim ile öğretmen ve yeterliliğini artırıcı çalışmalar sonuç verdiğinde diğer sorunlarında peşi sıra çözüleceği kanaatindeyim.

            Ne diyelim Ülkemizin Eğitim 2023 Vizyon Belgesi hepimize hayırlı olsun.

                                                                                                                      

                

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *