0

 

   

Okulların açılmasına az bir zaman kaldı. İlköğretimi bitiren öğrenciler ortaöğretime devam edecekler. Yani diğer bir deyişle ortaokulu bitiren öğrencilerimiz yapmış oldukları yerel ve merkezi sınav tercih işlemleri ile lise tahsiline başlayacaklar. Örgün eğitimin dışında kalan öğrenciler açık öğretim lisesine kayıt yapmak zorunda olacaklar.

                Bu yazımızda velilerimize ve öğrencilerimize okul tercihlerinde faydalı olabilecek birkaç hatırlatmada bulunmak istiyoruz.

                MEB’in yayınladığı kılavuzda da belirtildiği gibi LGS tercih işlemleri 02-13  Temmuz da başladı. 4 defa tercih değişikliği için nakil ekranı açıldı. En son 4. Nakil ekranı 03 -06 Eylül tarihleri arasında açılacak olup bu tarih ve nakil işlemlerinde sonra herhangi bir Liseye yerleşemeyen Öğrenci İl İlçe Nakil ve Tercih komisyonlarınca okulların Boş kontenjanları dikkate alınarak yerleştirme işlemleri yapılmış olacak.

                Öğrenciler Yapacakları tercihlerde Fen Liseleri, Anadolu Liseleri, Anadolu İmam Hatip Liseleri, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu Mesleki Teknik Liselerini tercih edecekler. Öğrencilerimiz Girdikleri Merkezi Sınav Puanları ile 5 tercih ve Sınav puanı gerektirmeyen yerel yerleştirme ile 5 tercih yapabiliyorlar. Ancak yerel tercih işleminde sadece 3 okul türünü Anadolu, Anadolu Mesleki teknik ve Anadolu İmam Hatip Liselerini  tercih edebiliyorlar. Fen ve Sosyal Bilimler liseleri ile Güzel Sanatlar İle Spor liseleri tercihlerinde Merkezi Sınav Puanları ile yetenek puanları dikkate alınıyor.

                Velilerin kafalarını en çok karıştıran hangi lise ne işe yarıyor sorusudur. Kısaca Özetleyecek olursak;

Fen Liseleri: Matematik fen  dersleri ağırlıklıdır. Sayısal zekaya sahip öğrencilere hitap eder. Mühendislik Tıp ve teknoloji esas alan meslek gurupların için bilim insanları yetiştirmeyi hedef alır.

Sosyal Bilimler Lisesi: Matematik ve edebiyat ağırlıklıdır. Türkçeye, tarihe ve sözel zekaya sahip öğrencilere hitap eder Bu Okulu türünde Fen dersleri yoktur. Uluslar arası ilişkiler ,İletişim, hukuk, basın ve halkla ilişkiler alanında yetkin bireyler yetiştirmeyi hedef alır. Öğrenim süresi 4 yıldır.

Anadolu Liseleri: Matematik , fen, edebiyat ve yabancı dil derslerinin dengeli şekilde okutulduğu lise türüdür. 10. Sınıftan sonra öğrenci Sayısal veya sözel yada eşit ağırlıklı bölüm tercihlerini yaprak ilgi duyduğu dersler alnında eğitimini tamamlar. Bu okulun mezunları üniversite tercihlerinde istedikleri bölümleri tercih edebilirler.

Anadolu Mesleki Teknik Liseler: Bu liselerde 9. Sınıf dersleri diğer Anadolu türü liselerle ortaktır. Öğrenciler 10. Sınıftan sonra meslek dalına yönlendirilir. Hem kız hem erkek, hem de kız/erkek karma eğitim programı uygulayan türleri vardır. Ülkemizin kamu ve özel sektör alnında ara kalifiye eleman ihtiyacını karşılama hedefleri vardır.  Bu liselerde 50 den fazla meslek ve 200 den fazla dal vardır. Mezunları mesleki kabiliyet ve sertifika ile mezun olurlar ki bana göre bu okulların değeri velilerimizce yeterince bilinmemektedir.

Anadolu İmam Hatip Liseleri:  Akademik ve genel kültür dersleri yanında Arapça fıkıh hadis ve tefsir dersleri verilen okul türümüzdür. Her ne kadar adı üzerinde imam ve hatip  yetiştirmek üzere kurulmuş olsa da daha çok milli ve manevi değerleri özümsemiş toplumda örnek olabilecek öğrenciler yetiştirmeyi hedef alır. Bu okulların eğitim müfredatı ile Anadolu Liseleri eğitim müfredatı arasında pek bir fark yoktur. Ancak öğrenci  genel kültür dersleri yanında Arapça fıkıh tefsir, Hadis ve İslam tarihi derslerini alır ki buda öğrenciyi dini olarak ta yetiştirir. Bu okuldan mezun öğrenciler üniversitede istedikleri bölüm tercihinde bulunabilir.

Güzel Sanatlar ile Spor liseleri: Spor ve resim sanatına ilgi duyan öğrencilere hitap eder. Merkezi Ortak Sınavdan belli bir puan alınması gerekir. Daha sonra bu okulların açtığı yetenek sınavlarında başarılı olmak gerekiyor. Bu okullara kayıt yapacak öğrenciler internetten yetenek sınavlarının zamanını sürekli takip etmeleri gerekir.

                 Sonuç itibarı ile velilerimiz ve öğrencilerimiz  daha detaylı bilgi almak için okullarımızın rehberlik servislerinden bilgi alabilirler.  Çocuğunuz her ne olursa olsun evvela kendisine ailesine toplumuna faydalı ve yararlı bir birey olsun.  Hani derler ya Vali oldunda adam olamadın diye. Çoban olsun, ev hanımı olsun ancak bilinçli ve faydalı olsun. Atom bombasını icat edenin çok zeki ve başarılı bir öğrenci olduğunu unutmayalım. Yazımızı bir hadisi şerifle noktalayalım.

                Allah’ım! Faydasız ilimden, ürpermeyen gönülden, doyma bilmeyen nefisten ve kabul olunmayan duadan Sana sığınırım”  (Tirmizi)

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *