0

 

 

“İyilerin Çilesi” Batmanlı gazeteci-  yazar Sadullah AYDIN tarafından kaleme alınan ve Sevgili Peygamberimiz (SAV)’in Mekke’deki hayatının bir kısmını anlatan bir roman. Adına layık bir kitap olmuş gerçekten.

Alışageldiğimiz siyer türü bir roman değil. En güzel yanı akıcılığı... Elinize aldığınızda bırakmak istemeyeceğiniz, ya da bulduğunuz ilk fırsatta tekrar elinize alıp bitirmek isteyeceğiniz bir roman. Diğer bir güzel yanı da sadeliği şüphesiz… Bu da çocuklar ve gençler için rahatlıkla okunabilecek bir roman olmasına katkı sağlıyor. Okuma kültürünün çok azaldığı, kitaptan kaçmanın moda olduğu, bırakalım normal vatandaşı, okuması gerekenlerin bile kitap okumadığı bir dönemi yaşıyoruz.

Sosyal medyanın dayattığı kısa cümleler, anlamsız ifadeler nedeniyle artık uzun yazılan yazıları makaleleri bile okuyamazken, kitap okumak gerçekten bir sabır işi olmaya başladı. Ekranların başından ayrılıp bir kitaba odaklanmak, bir kitabı bitirip hemen arkasından başka bir kitaba başlamak, okuma listesi oluşturmak sanırım gerilerde kaldı. Özellikle genç neslimizin okumaması büyük bir facianın habercisidir. Okumayan bir toplum düşünemez, düşünemeyen bir toplum da güdülmeye mahkûmdur.

Evlerimizde çocuklarımıza kitap okumayı sevdirmek için anne-baba olarak bizlerin de kitap okuması gerekir. Çocuklarla beraber kitap okuma seansları düzenleyip, örneğin her gün yarım saat- bir saatimizi birlikte kitap okumaya ayırabiliriz. Çocuklarımıza kitap hediye ederek, kitabın kıymetli olduğunu hissettirmeliyiz. Aynı şekilde okullarımızda da kitap okumayı teşvik etmeli, kütüphaneleri zenginleştirmeliyiz.

Sadullah Aydın’ın bu kitabını okuyup çocuklarımıza okumaları için rahatlıkla tavsiye edebiliriz. Hatta bu kitabın her gün bir kısmını birlikte ders halkası gibi okuyup kısa sürede bitirebiliriz. Bu güzel eser için Sadullah Aydın’a teşekkür eder, kitabın devamını beklediğimizi belirtmek isterim.

Kitap okumayı teşvik etme babında” Her Güne Bir Kitap” projesi de takdire şayan bir projedir. Yine Batman’ın yetiştirdiği edebiyatçı ve şairlerden olan eğitimci Behcet GÜLENAY tarafından uygulanan ve kısa sürede ülkenin her tarafında beğenilen bir projeden bahsediyorum. Yazarımız bu proje ile her gün kendisinde bulunan ya da bağışçılar tarafından kendisine verilen bir kitabı sokakta geçen birine, hastanede tedavi gören bir vatandaşa, okuldaki bir öğrenciye ya da öğretmene hediye ederek kitap okumanın önemine vurgu yapmaktadır. Kendisi de romancı ve şair olan GÜLENAY, Batman’da bu konuda birçok etkinliğin yapılmasına önayak olmuştur.

Özellikle şiir alanında kendisinden söz ettiren GÜLENAY, Türkiye’nin her tarafından yazarlar ve şairler tarafından okunan ve takdir edilen bir hemşerimizdir. Masal, deneme, roman ve şiir alanında güzel eserler ortaya koyan GÜLENAY, bu projesi ile de bizlere bir kez daha kitap ile buluşmayı, kitap ile dost olmayı, okumanın dayanılmaz ve sonu gelmez erdemini hatırlatıyor.

Kitap okumaktan nefret eden bir nesil yetiştiren bu eğitim sistemi ile nerelere varabileceğimizi düşünmek istemiyor insan. Bu nasıl bir sistemdir ki, sınavı çağrıştırmayan kitabın hiçbir kıymeti kalmadı. Varsa yoksa test ve konu anlatımı kitapları. Test çözme başarısının bile kitap okumaktan geçtiğini anlayamayacak sığlıkla yetişen bir nesil var karşımızda maalesef.

Ancak bizler de bu mücadeleyi en iyi şekilde yaparak, kitabı hayatımızın en önemli unsuru haline getirmeliyiz. Göreceksiniz iyiler çile çekseler de kazananlar iyiler olacak.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *