0

 

Çocuklara sevginizi verin. Başka insanların derdiyle ilgilendiğinizde kendi çocuklarınızı ihmal etmeyin. Kendi çocuklarınız, sevgiye aç iken başkalarına sevgi taşıyıcısı olmayın. Kişi kendi aile fertlerine kayıtsız ve ilgisiz davranırken, dışarıda iyilik ve güzellik simsarı olamaz. Sen; kendi nefsin ıslaha muhtaç iken, başkalarını ıslah etmen yetersiz bir çabadır. Kendi evine ışığı götüremezken, başka evlere ışık olma iddiası yersiz kalır. Başkalarına esirgemediğin sevgiyi çocuklarına, kızlarına göster. Çocukların ihtiyaç duyduğu sevgiyi başkaların yanında aramasın. Senin bıraktığın boşluğu, zehirli fikirlere sahip bilmediğin kişiler doldurmaya çalışacaktır. Bu kimi zaman sokak çeteleri olur, kimi zaman çağımızın yeni hastalığı ruhsuz teknoloji olur. Bazen değerlerin kopuk bir siyasi görüş olur. En hayırlı insanın aile efradına iyi davranan kişi olduğunu unutmayın.

            İnsanlar, bilhassa çocuklar, nasihatten daha çok hal dilinden etkilenirler. Hayatın onlara getireceği zorlukların ve tuzakların farkında olmadan yaşarlar. Ruhları ekmek gibi, su gibi ilgiye ve sevgiye muhtaçtır. Fıtratları gereği korunmak, sevilmek ve beğenilmek isterler Başarılarının takdir edilmesini ve ödüllendirilmeyi beklerler. Ateşböceklerinin ışığı doğru uçmaları gibi kendilerine uzanan sıcak bir el ve sevgi dolu bir kucak gördüler mi; ona doğru koşarlar. Bu sevgi ve alakayı ailede görmeyen çocuk, onu dışarılarda, bilmediği ve tanımadığı kişilerin yanında arar. Kimi zaman ona sahte gülücüklerle sigara uzatan bir arkadaş,  ona bir şeyler ısmarlayan art niyetli bir yetişkin veya dikkatini çeken karşı cins onu etkilemeye yeter. Evde sürekli işittiği azar ve laflar onu aile ortamından uzaklaştırır. Kendisinin anlaşılmadığını ailesinin onu sevmediğini istenmeyen evlat olduğunu düşünür durur. Oysaki elbette onun iyiliği için ona kızmışsınız bağırmış çağırmışsınız. Ancak doğru metod bu değildir. Çocuk terbiyesinin böyleolduğunu görmüş böyle devam etmişsinizdir. Lakin sevgi ilacı yerine antibiyotik kullanmışsınız. Bağırıp çağırmanız belki fayda sağlamıştır ancak farkında olmadan ona çok zarar da vermiş olabilirsiniz.

Anne ve babalar çocuklarıyla aralarındaki muhabbeti ve sıcaklığı kaybettikçe, çocuk anne ve babadan uzaklaşır. Ailesinden görmediği sevgiyi başkaların yanında veya sokakta arar. Çevremizde nice örnek aldığımız toplumda saygın ve dini bütün şahısların çocukları konusunda ızdırap çektiklerine şahid olmuşuz.  Allah muhafaza uyuşturucu çetelerine bulaşan, günlerce eve gelmeyen, birilerinin peşine takılarak ne uğruna olduğunu bilmeden kullanılarakölen, her türlü suç ve bozgunculuk faaliyetlerinde ziyan edilen çocuklar bizim çocuklarımızdır İlgi göstermeyip sevgiden yoksun bıraktığımız yavrularımızdır.

            Çocuğumuzun istikbali için iyi bir iş mevki veya makam için servet harcarız. Derslerini takip eder, sınavda başarılı olması için her yolu deneriz. Ancak maneviyatı ve ahreti için endişe ve kaygı duymayız. Geçici dünyasını mamur etmeye çalışırken, ahretini unuturuz. Oysaki Profesör olsa bile değerlerinden ve inancından uzak bir evlat hayırlı evlat değildir. Mevki ve makamı onu iyi bir insan yapmaz. Unutmayalım ki insanları yok eden atom bombasını dünyanın en iyi prefesorleriicat etmişti.

“Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi yakıtı insanlar ve taşlar olan ateş azabından ı koruyun” (Tahrim 6)  ayeti mucibince ailemiz ve çocuklarımızın manevi dünyasını kurtarmak için büyük çaba harcamak gerektiği apaçık görülmektedir.


Sevgili Peygamberimiz,  (s.a.v.) sokak ve çarsılardakarşılaştığıçocuklara selam verir, saçlarınıokşar ve onlara ikramda bulunurdu. Çocuklarakarşıçocuk gibi davranır, onlarındünyalarına girebilmeyi en iyi O başarırdı

            Olmaz ayıptır dediğiniz, toplum ne derdiye çekindiğiniz, sevmek ve öpmekte neymiş diye kaçındığınız, ne istediyse aldım diye mihnet altında bıraktığınız, yedirdim ve giydirdim daha ne yapayım dediğiniz, çocuklarınıza bekledikleri ilgi ve alakayı gösterin. Yarın iş işten geçtiğinde verilmeyen sevgi ve merhametin yerineacı ve gözyaşı ağaçları yeşerdiğinde pişmanlık fayda etmeyecektir.

 

                                   

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *