0

 

Türkiye’nin bir çok şehrin aksine gençliğin verdiği özgüvenleyıllarını başka bir yıla devrediyor Batman. Daha 27 yaşını bir kaç ay önce yani baharda kutlamıştı. Genç dediğime bakmayın haa. Genç dedimse öyle çaylak gençlerden değil. Yüzyıllarca yıl medeniyete başkentlik / ev sahipliği yapmış bir medeniyete de sahip. Tecrübesiz, ne olduğu belirsiz değil, tabiri caizse tecrübe dağıtabilecek bir donanıma sahip.

Bu anlattığım vasiflara haiz olan Batmanımızın Belediye Hizmet Binasını Hizmete açan, Türkiye’ye kendini sevdirmiş, ezber bozaneski Cumhurbaşkanlarımızdan rahmetli Turgut Özal.(Bu hatırlatma ile bizde kendisini buradan rahmetle yad ediyoruz...) O günden beri belediye hizmet binası, hizmet veriyor görünümünü çok iyi sergiliyordu. Ama sadece görünüm itibariyle... Halk hizmete doymuş(!) sıkıntısız bir şekilde yaşam mücadelesini berdevam ediyordu(!)

          Rahmetli Salih GÖK,memleketimize gözle görülür güzellikler kazandırdı. Müthiş projeler hazırlayıp uygulamaya koydu. Projeleri hazırlamakla kalmadı, bizzat sahada işçilere çalıştı, çabaladı. Ama Rahmetlinin ömrü yetmedi, sahada bizzat kendisi çalışırken kalp krizi geçirip vefat etti. (Rahmetli Salih GÖK’ü de buradan rahmetle anıyorum.) Batman için büyük bir kayıptı.

Ondan sonra gelen belediye başkanları Batmanımız için kayda değer hiç bir eser bırakmadılar maalesef. Gelen gideni aşikar bir şekilde arattırdı. Gerçi haklarını yemeyelim, bıraktıkları eserler de vardı. Buradan izah etmesek haksızlık yapmış oluruz. Batman’a kazandırdıkları kazanımlar her ne kadar camiler, kütüphaneler, parklar, piknik alanları olmasalar da heykelcikleri ile her zaman övündüler. Gurur kaynağı yaptılar.

Ama diğer taraftan yollar köstebek yuvasına dönmüş, sahip çıkan yoktu.Batman'daki doğalgaz çukurları şehir görünümünden çok uzak, traktörle sürülen tarlalaradaha çok benzerlik arz ediyordu. Ve işin ilginci benzerlik hala o benzerlik…

Öyle ki, Batmanlı halk kendi arasındailginç espriler bile yaptı, yapmaya devam da ediyorlar. Batman oto tamircileri adına tweet atanlar, şu ibareleri kullanmışlar… “Belediyemize teşekkür ediyoruz. Belediyemizin çukurları olmasaydı, biz aç kalırdık.”

Diğer taraftan bazı esnaflar, Belediyenin kapatamadığı çukurları değerlendirmek için çabaladı ve çareyi bulmuştu da…. Çukurlara çam ağacı dikip tepkilerini öyle göstermişlerdi hatırlıyorsanız. Hatta yeni evlenen çiftler bile bu konuyuaşklarını devamlılığını göstermek adına kullandılar.Batman'ın yollarını aşıklar şu şekilde dillerine düşürmüştü. “Seni Batman'ın bitmeyen yol çalışması kadar seviyorum” yada “ Seni Batman’ın yol çalışması bitene kadar seveceğim” gibi paylaşımlar bile yapıldı.

Sonra Kayyum geldi ve çok hızlı bir giriş de yaptı. Tüm yarım yamalak yolları asfaltladı. Halk beklenen hizmeti görüyor derken, koca yaz geçti gözle görülür bir hizmet yapılmadı diyebiliriz… Yada halkın beklediği hizmet gerçekleşmedi.

Daha sonra sonbahar kapıyı araladı. Kapıdan bakar bakmaz, yetkililer uyandı gibi. Kış geldi biz bir şey yapmadık. Hayde her taraftan hizmeti başlatalım söylemi vücut buldu sanki. Her taraftan bir çalışma yapıldı. Her taraftan bir anda başlatıldığı için de harabe şehirlere döndü Batman. Üzerine yağmurun yağmasıyla da yollar kevgire döndü.

Şuan Diyarbakır Caddesi ve Cumhuriyet meydanının oradaki yollar haricinde şehir merkezinde yapılan çalışmalar bitti bitiyor. Hatta asfaltlanıyor da… Ama kenar mahallelerde durum hala içler acısı. Benim eve gitme güzergahım olan Cizre Caddesini kimse kullanmak istemiyor. Ara sokaklar bile bu caddeden daha çok tercih ediliyor. Her eve doğal gaz çekildi. Bu çok güzel gelişme ama arkasında bırakılan enkaz bu güzelliği gölgede bırakacak cinsten benden söylemesi…

Hizmeti görme ve yaşama umuduyla Kalın sağlıcakla….

 

                                                                                     

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *