0

 

                Yaklaşık bir aylık bir gecikmeden sonra liselere giriş sınavı ile ilgili açıklama yapıldı. Yapıldı yapılmasına ama, kafaların karışıklığı geçmediği gibi, Milli Eğitim Bakanlığı eğitim literatürüne “nitelikli” okul diye bir kavram da kazandırmış oldu.

                Nitelikli okullara girmek için % 10 luk dilime girmek gerekiyormuş. Yani sınav yine olacak, bu kez herkes bu yüzde onluk dilime girmek için çalışacak. Yani yarış daha da kızışacak. Daha önce de herkes bu yüzdelik dilime girmek için çalışmıyor muydu? Yüzde doksanlık kısım da niteliksiz diye adlandırılacak okullara yerleştirilecek. Nitelikli okulların niteliğini belirleyen nedir acaba? Sadece öğrencilerin yüksek puanla yerleşmesi değil mi? O okulların öğretmenlerinin diğer okullardaki öğretmenlerden bir farkı var mı? Fen liselerine bile üç yılını dolduran herkes atanabiliyorken, hatta ek ders ücretli öğretmenler görevlendirilirken hangi nitelikten bahsedeceksiniz? Bana göre öğretmenlerimizin hepsi de niteliklidir, niteliksiz olan bir şey varsa o da, 80 milyonluk bir ülkenin, 18 milyonluk genci için adamakıllı bir sınav sistemi bile yapamayan Milli Eğitim Bakanlığı ve yetkilileridir.

                28 Şubat postmodern darbenin etkisiyle bitme aşamasına gelen İmam Hatip Liseleri ve Meslek Liselerini bu sistemle ayağa kaldırmak mümkün değil. Belki proje okullarında fazla bir değişiklik olmaz ama diğer İmam Hatip Liseleri ve meslek liseleri öğrenci bulamayacak. Diğer Anadolu Liselerinde büyük yığılmalar olacak. Üstelik şehirden uzakta bulunan Anadolu Liselerine kimse gitmek istemeyeceği için, bu okullar boş kalmakla karşı karşıya kalacak. Aynı şekilde nakil işlemleri neye göre yapılacak? Pansiyonlu okulların durumu ne olacak? Pansiyonlarda genellikle il merkezi dışından gelen öğrenciler kalıyordu. Bu durumda herkes kendi ilçesindeki okullara yerleştirilemeye çalışılacaksa ve okulun bulunduğu mahalledeki öğrenciler okul kontenjanını doldurursa yatılı öğrenciler nasıl yerleşecek?

                Milli Eğitim Bakanı’nın yaptığı açıklamalar gerçekten izaha muhtaçtır. Bakanın dersine iyi çalışmadığı anlaşılıyor. Bir sistem nasıl bu kadar kötü kurgulanabilir? Bu ülkenin çocuklarına yazık ediyorsunuz beyler? Bir aydır tartışılan ve konuşulan konulardan hiç mi ders almadınız? Uzmanlarla hiç mi konuşup fikir almadınız? Bu sistem nasıl olamazı anlatan bir sistemdir. Yapmayın etmeyin Allah aşkına, Sınavsız yan gelip yatarak hiç kimse bir yere varamaz. Ortaokul eğitiminde sorun olduğu için bu sorunu liseye de taşımanın diğer adıdır yapılan. Çünkü ortaokulda yeterli derecede yönlendirme yapılamamaktadır. Çünkü öğretmenlerin verdiği notlar öğrencinin gerçek notları değildir. Çünkü sınav ve not odaklı sistemde öğretmen not baskısı altında kalmaktadır. Bunu önlemediğiniz müddetçe öğrencileri dershane kapısından uzaklaştırmazsınız. Bu değerlendirme mantığı ile hiçbir sistem tutmaz.

                Yapılması gereken belki de soru tiplerini değiştirerek gerçekten analiz, sentez, sorgulamaya dayalı bir sınav sistemi ile iyi öğrencileri seçmektir. Mesleki Liseleri cazip hale getirerek, öğrencilerin diğer okullardan önce onları tercih edilebilir hale getirmektir. Okul çeşitliliğini artırarak akademik liselere gidecek öğrencileri en aza indirmektir.

                Yapılan açıklamalara baktığımızda bunların hiçbiri olmayacak. Merkezdeki liselere yığılma olacak. Belki bazılarında tekrar ikili eğitime dönülecek. Bu okullara yerleşemeyen öğrenciler de meslek liselerini tercih etmedikleri için açık öğretim liselerine yönlendirilmiş olacak.

 

                Oysa bunun üzerinde iyice düşünülüp tartışılsaydı, gerekirse uygulama gelecek yıla bırakılsaydı bu kadar kaos olmazdı. Aileler bu kadar huzursuz olup, sinir küpü olmazdı. Bu gençlerin gelecekleri ile oynamak kimsenin hakkı değildir. İnşaallah bir an önce yapılan yanlıştan dönülür ve gerçeğe ulaşılır.

Ryan Reynold

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *